Debat

Det Sociale Netværk: Anbragte børn skal have allierede fra dag ét

DEBAT: Frivillige er en uvurderlig medspiller i den store udfordring med at forbedre anbragte børns mentale trivsel og sikre dem en ordentlig overgang til voksenlivet, skriver Trine Hammershøy, direktør i Det Sociale Netværk/headspace Danmark.

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Trine Hammershøy
Direktør i Det Sociale Netværk/headspace Danmark

Antallet af anbragte børn og unge har været konstant i årtier. Uanset hvilke partier, der holder borgmesterkæderne og nøglerne til Statsministeriet, er omkring én procent af danske børn og unge anbragt uden for hjemmet.

I årevis har undersøgelser peget på, at anbragte børn og unge mistrives i højere grad end deres jævnaldrende og har en større risiko for at havne på kanten af samfundet.

Et wakeupcall
Alligevel bør det være et wakeupcall af dimensioner, at en kommende SFI-rapport afdækker, at det er fem til seks gange mere sandsynligt, at anbragte børn og unge forsøger selvmord end andre børn og unge – og at næsten halvdelen har overvejet eller har udøvet selvskade. Dertil kommer, at 40 procent af de børn og unge, der har været anbragt i under et år, ikke føler, at de har det godt, hvor de er. Derfor er der brug for en særlig indsats til anbragte børn og unge fra dag ét. 

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Det er voldsomt indgribende i et barns liv at blive anbragt uden for hjemmet. Nogle gange er årsagen til anbringelsen åbenlys for barnet eller den unge – andre gange forstår de ikke kommunens beslutning.

Brug for allierede 
Anbragte børn og unge skal have allierede, der ikke har noget at gøre med kommunen eller offentlige instanser – for mange nærer desværre en dyb mistro til systemet. Kommunerne kan kun løfte en del af opgaven, for uanset hvor velmenende et kommunalt tilbud måtte være, så vil en større del af denne gruppe af børn og unge takke nej, fordi de ser systemet som delvist ansvarligt for den situation, de er havnet i. 

Anbragte børn og unge skal have allierede, der ikke har noget at gøre med kommunen eller offentlige instanser – for mange nærer desværre en dyb mistro til systemet.

Trine Hammershøy
Direktør i Det Sociale Netværk/headspace Danmark

Her kan civilsamfundet træde til og spille en langt større rolle. Civilsamfundet kan være en anderledes medspiller, som møder de unge med respekt og uden at skele til journaler, handleplaner og CPR-numre. 

Der er behov for at skabe frirum, hvor denne særligt udsatte gruppe af børn og unge kan komme, som de er, hvor de kan tale om dét, de måtte have brug for, og hvor de på ny kan få mod til at indgå i nye sociale fællesskaber.

Voksne man kan have tillid til
Det Sociale Netværks initiativ headspace er sådan et sted. Vi ved fra unge anbragte, der bruger headspace, og frivillige, der tidligere selv har været anbragt, at der er brug for voksne, som de kan genskabe tillid til. Voksne, der ikke er der, fordi de får penge for det, eller fordi en kommunal handlingsplan siger, at det skal de. Men voksne, der er der, fordi de har lyst til at gøre en forskel i sårbare børn og unges liv.

Vi tror på, at headspace kan være stedet, hvor også denne gruppe af børn og unge kan komme og lette deres hjerter – også om konflikter på bostedet eller i plejefamilien. Et sted, hvor unge kan være sikre på, at når de træder ind ad døren, så møder de udelukkende voksne og andre unge, der er på deres hold. 

På de tre et halvt år, som headspace har eksisteret, har de ansatte og godt 400 frivillige været i kontakt med 26.000 unge. I dag er headspace til stede i 16 byer landet over, og vores netværk bliver hele tiden stærkere.

Undersøgelsen fra SFI bør være stregen i sandet, der viser, at nu skal vi gøre mere for anbragte børn og unge. Det er den i hvert fald for mig. Og i Det Sociale Netværk/headspace Danmark er vi klar til at løfte vores del af ansvaret.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Trine Hammershøy

Direktør, Det Sociale Netværk/Headspace Danmark, fhv. informationschef, Statsministeriet
cand.comm. (RUC. 1997)

0:000:00