DGI kritiserer regeringen for udlodnings-nøl

OPRÅB: Regeringen vil ændre fordelingen af indtægterne fra danskernes spil, men udspillet trækker i langdrag. DGI er stærkt utilfredse med ventetiden, som "er en belastning for alle beløbsmodtagere."

Danskerne spiller langt mindre lotto end tidligere, og det rammer foreningernes indtægter.
Danskerne spiller langt mindre lotto end tidligere, og det rammer foreningernes indtægter.Foto: Scanpix
Rasmus Dahl Løppenthin

Regeringens udspil til en ny udlodningslov lader vente på sig, og det møder nu kritik fra en af de største modtagere af lottomidlerne, DGI.

"Nu må man se at komme i gang. Vi har jo også fulgt den politiske sommer og efterår og har set, at der har været mange større ting på dagsordenen. Men vi har simpelthen brug for, at der kommer en afklaring,” siger DGI-formand Søren Møller. 

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) bebudede i foråret, at man satsede på at kunne præsentere en løsning inden sommerferien. Men der er endnu intet sket, hvilket frustrer foreningslivet, der er bekymrede for deres indtægtsgrundlag.

Dokumentation

Sådan kommer pengene i kassen i dag

  • Danske Lotteri Spil A/S og Klasselotteriet afleverer overskud til udlodningspuljen. Når danskerne better på fodboldkampe hos Danske Spil eller spiller kort hos Pokerstars, går statens indtægter altså ikke videre til blandt andet foreningslivet. De ryger i Claus Hjorts pengekasse i Finansministeriet.
  • Staten er dog via en kompliceret udligningsordning tvunget til at spæde til, hvis omsætningen hos Danske Spil og Klasselotteriet falder.
  • Indtjeningen fra lotterierne har været så vigende, at statens bidrag på få år er næsten firedoblet til 458 millioner.
  • Alligevel skønnes foreningerne at mangle i omegnen af 75-80 millioner sammenlignet med før liberaliseringen af spillemarkedet.

Sådan fordeler man pengene

  • Kulturministeriet får mere end 80 procent af udlodningsmidlerne, som embedsmændene via en ret detaljeret fordelingsnøgle kanaliserer videre til især foreningslivet. Det står eksplicit i loven, at paraplyorganisationerne inden for idrætten skal have godt 60 procent af Kulturministeriets andel, mens Dansk Ungdoms Fællesråd får 10 procent.
  • En del af Kulturministeriets midler går dog også til nogle puljer målrettet kulturlivet. Og det er især disse puljer, der ifølge Altingets oplysninger står for skud.
  • Derudover får flere andre ministerier også en mindre andel af udlodningsmidlerne. Eksempelvis hører Lotfripuljen på omtrent 50 millioner under Socialministeriet. Her kan frivillige, sociale organisationer søge penge til deres aktiviteter en gang årligt.

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00