Debat

DIF: Idræt er med til at skabe fred i verden

DEBAT: Store idrætsbegivenheder som OL er med til at skabe interaktion og forståelse mellem verdens lande og på den måde mindske konflikterne, skriver Morten Mølholm Hansen, direktør for DIF.

GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Mølholm Hansen
Direktør for Danmarks Idrætsforbund (DIF)

FN’s verdensmål nummer 16 handler om fred, retfærdighed og stærke institutioner. Det gør idrættens idealer i høj grad også. Fine idealer er dog ikke nok. Det kræver fokus og målrettethed, hvis man skal bevæge sig fra idealer til konkret virkelighed.

OL er et godt eksempel
Det er nødvendigt med international indflydelse, hvis man vil bevæge ting i den rigtige retning. Men når det lykkes, og idrætten fungerer optimalt, så bidrager den til den interaktion og forståelse mellem lande og folkeslag, som er afgørende for at undgå mange af de konflikter, som desværre finder sted i dag.

Det bedste eksempel er OL, som i høj grad handler om fred, og det er ikke tilfældigt, at der ved åbningsceremonier slippes hvide fredsduer fri. Helt tilbage til de antikke olympiske lege blev der således indført en olympisk våbenhvile. Den indebar, at alle kamphandlinger blev indstillet, mens legene stod på, så deltagere fra alle egne trygt og sikkert kunne rejse til Grækenland og konkurrere. Det er det, sporten kan – forene os på tværs af forskellige samfund og kulturer.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Jeg havde sidste sommer ved flere lejligheder fornøjelsen af at opholde mig i den olympiske by i Rio, hvor 10.000 atleter og ledere fra over 200 forskellige lande bor, træner og spiser skulder ved skulder. Alle var en del af en stor familie, og her eksisterede den dialog, nysgerrighed og gensidige respekt, som man godt kan savne i dagens verdensbillede. Rio-legene viste i godt en måned, hvordan folk på trods af forskelle i religion, race eller politisk overbevisning kan omgås uden problemer.

For meget korruption
Men det var ikke lytter idyl, for der var en slange i paradiset. Den russiske stat, efterretningstjeneste og antidopingmyndighed igangsatte og dækkede over et massivt brug af doping blandt de russiske atleter. Den sag rokkede alvorligt ved De Olympiske Leges fundament, og DIF opfordrede til, at IOC skulle suspendere den russiske olympiske komité, så de russiske udøvere ikke kunne konkurrere.

Helt tilbage til de antikke olympiske lege blev der således indført en olympisk våbenhvile.

Morten Mølholm Hansen
Direktør, DIF

IOC valgte anderledes, og det var vi skuffede over. Ligesom vi var rasende, da det kom frem, at det internationale fodboldforbund, Fifa, var gennemsyret af korruption. Milliarder af kroner havnede i lommerne hos fodboldpolitikere og nåede dermed aldrig ud til græsrødderne. Også i andre internationale idrætsforbund har der været lignende problemer.

Idrætten skal forene. Ikke splitte. Sagerne viser tydeligt, at der er brug for DIF og for danske værdier. Vi arbejder aktivt for at få dygtige, danske idrætspolitikere valgt ind i de internationale idrætsorganisationer, og arbejdet bærer frugt. Vi får flere og flere valgt ind, så de kan sidde med ved bordene og præge udviklingen i en ’dansk’ retning, og i øjeblikket støtter vi den tidligere parasvømmer John Pettersons kamp for at blive formand for den internationale paraolympiske komité, hvilket efter al sandsynlighed vil give ham et medlemskab af IOC.

Danmark er et foregangsland
I Danmark har vi på alle niveauer en meget lav grad af korruption, og det er et kæmpe aktiv for vort samfund. Vi kan se, hvordan andre lande ødelægger sig selv via korruption i de centrale magtinstitutioner. I den danske regerings handleplan for FN’s verdensmål understreges det, at regeringen støtter konfliktforebyggelse, samt freds- og statsopbygning i skrøbelige og konfliktramte lande. Og at Danmark er en global forsvarer for international retsorden, fred, menneskerettigheder og demokrati i internationale fora.

På samme måde påtager DIF og de danske idrætspolitikere sig et ansvar for at bekæmpe korruption og undgå konflikter i idrætsverdenen. Det gælder både for danske folketingspolitikere og for dansk idræt, at det forpligter at være i førertrøjen.

Det er blandt andet derfor, at DIF har dannet en idrætslederuddannelse i samarbejde med Sverige, Norge, Finland, Sverige og Holland – alle lande som deler værdier med Danmark. Uddannelsen kommer til styrke den danske indflydelse internationalt, og på den måde kan vi i dansk idræt yde vores beskedne bidrag til opfylde FN’s verdensmål om retfærdighed, sunde institutioner og en forhåbentlig mere fredelig verden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Mølholm Hansen

Adm. direktør, Danmarks Idrætsforbund, generalsekretær, Danmarks Olympiske Komité
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1990), tillægsuddannelse i journalistik (Danmarks Journalisthøjskole 1989), master of corporate communication (CBS 2008)









0:000:00