Debat

DIF: Idræt kan hjælpe udsatte krigsveteraner

DEBAT: Via idræt kan danske krigsveteraner, der er skadede på krop eller sjæl, få et aktivt liv og et tillidsfuldt fællesskab med andre medborgere, skriver administrerende direktør i DIF, Morten Mølholm Hansen.

Ida Routhe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Mølholm Hansen
Administrerende direktør, DIF

Idræt er godt for krop og sjæl. Det ved vi alt om i Danmarks Idrætsforbund (DIF). Via idrætten og foreningslivet vil vi være med til at tage et samfundsmæssigt ansvar, når udsatte grupper skal hjælpes videre i livet.

Gennem årene har der været forsøgt meget for at give danske krigsveteraner hjælp, når de skulle vende tilbage til et civilt liv. Nogle tiltag har været gode. Andre kan sikkert diskuteres. Og dette vil ganske givet blive drøftet, når der 28. og 29. november afholdes en stor veterankonference i Nyborg for at styrke den tværfaglige indsats over for krigsveteraner.

Også fokus på de psykisk skadede
På konferencen, som arrangeres af Forsvarets Veterancenter, Region Midtjylland, DIF Soldaterprojekt og Soldaterlegatet, vil et af nøgleordene for den fremtidige veteranindsats være samarbejde. Kun ved hjælp af et stærkt og koordineret samarbejde mellem organisationer, forsvar, foreningsliv, behandlingssystemet, kommunerne, psykiatrien og andre parter, kan der udvikles tilbud for krigsveteranerne, som virker.

Via idrætten og foreningslivet vil vi være med til at tage et samfundsmæssigt ansvar, når udsatte grupper skal hjælpes videre i livet.

Morten Mølholm Hansen
Administrerende direktør i DIF

Derfor appellerer vi i DIF også til et bredt samarbejde, når vi fra 2017 udvider vores nuværende DIF Soldaterprojekt. Fra tidligere udelukkende at have haft fokus rettet mod fysisk skadede soldater, vil vi fremadrettet også målrette vores tilbud mod psykisk skadede soldater. Deres krigsskader er måske knap så synlige, men kan på mange parametre være lige så uoverskuelige. Og vi tror på, at seriøse idrætstilbud via DIF Soldaterprojekt også kan hjælpe denne gruppe.

Idræt, fællesskab og foreningsliv kan noget særligt
I 2010 søsatte vi DIF Soldaterprojekt sammen med en række samarbejdspartnere. Indsatsen var en succes. Da vi begyndte projektet, var én ud af 45 krigsveteraner i gang med uddannelse eller job. I dag er tallet vokset til to tredjedele af soldaterne, og mange af veteranerne nævner, at idrætsdeltagelsen har bidraget positivt til denne udvikling. Flere soldater nævner også, at deres deltagelse har haft stor eller meget stor indflydelse på deres generelle tilfredshed med livet.

Med andre ord: Idræt, fællesskab og foreningsliv kan noget særligt, når udsatte grupper skal hjælpes videre i livet.

Hovedformålet med indsatsen er ved hjælp af idrættens redskaber at hjælpe fysisk og psykisk skadede veteraner ind i foreningsfællesskaber i hele landet og aktivt bruge foreningsidrætten til at give veteranerne et nyt tillidsfuldt fællesskab med andre – lige fra nære pårørende til medborgere i øvrigt.

Vi ønsker at gøre idrætten til et springbræt på vejen for alle vores veteraner – hvad enten de har skader på krop eller sjæl. Vi appellerer derfor til, at kommuner og potentielle nye samarbejdspartnere tænker i idrætsmæssige baner, når udsatte soldater skal hjælpes videre i livet.

Dokumentation

Er civilsamfundet rummeligt nok, når det kommer til at inkludere udsatte og sårbare mennesker? Det diskuterer et debatpanel i den kommende tid.

Følg debatten her, og send dit indlæg til [email protected], hvis du også vil være med.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Mølholm Hansen

Adm. direktør, Danmarks Idrætsforbund, generalsekretær, Danmarks Olympiske Komité
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1990), tillægsuddannelse i journalistik (Danmarks Journalisthøjskole 1989), master of corporate communication (CBS 2008)









0:000:00