Ekspert kritiserer ny demokratimodel: mangler dialog mellem borger og politiker
PSEUDODEMOKRATI: Det ligner en ny udgave borgerforslaget og mangler dialog mellem beslutningstagere og borgere. Risikoen er, at politikerne ikke lytter til borgerne. Det mener professor Jacob Torfing om "borgersamlingen", som skal bruges til at inddrage borgere i fornyelse af Københavns bymidte.
Maria Neergaard Lorentsen
JournalistDet er et problem, at politikerne ikke er med. Der er en kæmpe fare for, at politikerne ikke føler et tilhørsforhold til beslutningen, og at det derfor ikke bliver vedtaget. Politikerne vil gerne lave mere politik, og borgerne vil gerne have mere indflydelse – så hvorfor ikke sætte dem sammen?
Jacob Torfing
Professor i Politik og Institutioner på Roskilde Universitet
"Det er en rigtig god idé at lave dialogformer, hvor man inddrager borgerne i længere tid og klæder dem ordentligt på," siger Jacob Torfing, der er professor i Politik og Institutioner på Roskilde Universitet.
Københavns Kommune afholder i øjeblikket Danmarks første 'borgersamling'. Til det borgerinddragende initiativ er 36 repræsentativt udvalgte Københavnere samlet over fem tirsdage for at lave en anbefaling til de kommunale politikere om, hvordan man skal forny hovedstadens bymidte med fokus på mindre biltrafik.
"Det er supergodt at få alle mulige eksperimenter, for det vidner om fælles dagsorden i kommunerne, hvor vi skal have borgerne mere med ind i den politiske styring," siger Jacob Torfing.
Københavns Kommune afholder Danmarks første borgersamling i forbindelse med fornyelse af Københavns bymidte med fokus på mindre biltrafik. Over fem tirsdage mødes 36 borgere, der er statistisk udvalgte i forhold til køn, alder, bopæl, boligtype og adgang til bil. På baggrund af ekspertoplæg, paneldebatter med interessenter og dialoger i borgersamlingen, skal samlingen ende med en anbefaling til kommunalpolitikerne om, hvordan man skal forny Middelalderbyen.
Metoden er inspireret fra modellen Citizens' Assembly, der har givet borgere indflydelse på politiske beslutningsprocesser på både kommunalt og nationalt niveau verden over. Canada har haft stor succes med modellen, og alene i Toronto har man afholdt mere end 40 borgersamlinger om alt fra byplanlægning til sundhedslovgivning. I Irland blev landets forfatning ændret på baggrund af en borgersamling, der resulterede i fri abort, mens den franske præsident i juni igangsatte Frankrigs første borgersamling i etableringen af en national klimalov.