Fondsdanmark styrker Unicefs indsats i nærområderne

FLYGTNINGEKRISE: Danske fonde har vist øget interesse for at støtte nærområderne, siger Unicef. Millionbevilling fra Novo Nordisk Fonden skal støtte FN's børnefonds dagcentre for flygtningebørn i Jordan.

Fondsdanmark er begyndt at åbne pengetanken for Syrien og nærområderne, og støtten falder på et tørt sted.

Sådan lyder meldingen fra Unicef, som arbejder med at hjælpe de 5,5 millioner børn, der er tvunget på flugt på grund af konflikten.

"Vi oplever en stigende interesse fra danske fonde for at støtte vores indsats i Syrien og nærområderne," siger Ida Bach Ljunggren, der er partnership manager i Unicef Danmark.

Senest har Novo Nordisk Fonden bevilget 10,5 millioner kroner til dagtilbud for børn i Jordan, som har oplevet en massiv tilstrømning af flygtninge på grund af krisen i nabolandet.

Der er 230.000 flygtningebørn i skolealderen i Jordan, men kun halvdelen går i Jordans offentlige skoler.

"Vi er bekymrede for, at man taber en hel generation på gulvet. Dem, som skal genopbygge Syrien, når der forhåbentlig kommer fred igen. Derfor er det så afgørende, at vi kan oprette nogle alternative tilbud, hvor børnene kan få undervisning," siger Ida Bach Ljunggren.

Novo skruer massivt op for humanitær støtte
I Novo Nordisk Fonden fortæller man, at den store bevilling skal ses i lyset af strategisk oprustning inden for det sociale og humanitære område. For få år siden bevilgede fonden tre til fem millioner kroner årligt til sociale og humanitære indsatser i Danmark og globalt.

Sidste år rundede man 60 millioner kroner til både det sociale og humanitære område, og i år skruer man virkelig op for blusset: Alene til humanitære indsatser for børn og unge uden for Danmark planlægger man at bevilge langt over 100 millioner kroner.

Tilsvarende ventes man også i 2018 at bevilge over 100 millioner kroner til sociale indsatser for udsatte børn og unge i Danmark.

"Det ligger helt inden for rammerne af vores vedtægter at støtte humanitære indsatser. Så i og med, at vi har oplevet store overskud i Novo Gruppen og vores andre investeringer de senere år, er det nærliggende at skrue op for det her område," siger Thomas Alslev Christensen, der er afdelingschef for Operations i Novo Nordisk Fonden.

"Vores grundlægger, August Krogh, fik i 1922 patentet på insulin i Skandinavien gratis af nogle canadiske forskere og lovede til gengæld at give overskud af salget af insulin tilbage til verdenssamfundet. Så selvom det ikke er noget, vi har haft så stort et fokus på tidligere, er det helt i overensstemmelse med vores formål markant at øge vores støtte til humanitære indsatser – også uden for landets grænser," fortsætter han. 

Ud over Novo Nordisk Fonden er Lego Fonden også en værdifuld partner for Uncief. Det oplevede Ida Bach Ljunggren med egne øjne, da hun besøgte to af dagtilbuddene i Jordan for nylig.

"Børnene leger med lego, men kan også bruge klodserne som pædagogisk redskab i undervisningen. Jeg fulgte nogle børn, som byggede tårne i grupper. Det var både sjovt og lærerigt for dem – og efterfølgende havde de nogle fine samtaler om, hvor vigtigt det var, at de havde samarbejdet," siger Ida Bach Lunggren.

Unicef understreger samtidig, at dagtilbuddene ikke kun er for syriske børn. Jordan er hårdt ramt af konflikten i Syrien, fordi man har åbnet sine grænser for de mange flygtninge.

Derfor ønsker Unicef ikke, at gæsterne får bedre tilbud end jordanerne, men vil tværtimod gøre det attraktivt at have flygtningene boende iblandt sig.

"Jeg tror, det er ret vigtigt at gøre det klart, at de her tilbud er åbne for alle. Det jordanske samfund er sat massivt under pres af den her konflikt, og derfor kan vi ikke oprette tilbud, som kun er for syriske børn. Det ville skabe unødige spændinger," siger Ida Bach Ljunggren fra Unicef.

FN's børnefond driver 300 dagcentre i Jordan og oplyser, at man i alt har givet undervisning til 100.000 børn og hjulpet 120.000 med at håndtere deres krigstraumer.

Forrige artikel Kisteglad Realdania-direktør efter godt år: Vi har uddelt meget mere end ventet Kisteglad Realdania-direktør efter godt år: Vi har uddelt meget mere end ventet Næste artikel Novo Nordisk Fonden sætter uddelingsrekord Novo Nordisk Fonden sætter uddelingsrekord