Frivillige skal hjælpe unge fængslede ud af kriminalitet og ind i uddannelse

STØTTE: Projekt Kickstart knytter frivillige til varetægtsfængslede unge i Aarhus for at give dem en fast sparringspartner. Røde Kors og LB Forsikring står bag og håber, at det kan hjælpe de unge ud af kriminalitet og ind i uddannelse.

Røde Kors har besøgt indsatte siden 1985. Her ses en tidligere indsat og en mentor fra projektet <i>Primus Motor</i>, som har inspireret til projekt <i>Kickstart</i>.
Røde Kors har besøgt indsatte siden 1985. Her ses en tidligere indsat og en mentor fra projektet Primus Motor, som har inspireret til projekt Kickstart.Foto: Foto: Michael Drost-Hansen
Simon Engell Kjøller

De frivillige skal kunne rumme den frustration, smerte og uvished, som nogle af de unge sidder med, for de aner ikke, hvad der kommer til at ske i deres liv.

Line Lausted
Projektleder, Kickstart

Kriminalitet er dyrt for samfundet og ødelæggende for de unge, der har fået startet livsbanen på det forkerte ben. 

Derfor skal et nyt projekt i Aarhus hjælpe unge varetægtsfængslede ud af kriminalitet, inden de ødelæggende handlinger bliver en ubrydelig vane. I stedet skal frivillige pege de unge i retning af uddannelse. 

Røde Kors har sammen med LB Forsikring startet pilotprojektet Kickstart i Aarhus arrest, hvor unge i alderen 17-25 år tilbydes at blive tilknyttet en Røde Kors-frivillig gennem hele retsprocessen og i tiden efter løsladelse. Også unge, som løslades direkte fra arresten, tilbydes støtte.

Dokumentation

Hvad er projekt Kickstart?

Kickstart er et pilotprojekt, hvor unge varetægtsfængslede tilknyttes en frivillig, der kan støtte dem i retsprocessen, i fængselssystemet og efter løsladelse.

Der er i øjeblikket 14 frivillige i Kickstart inklusiv en frivillige leder. Af de 13 frivillige, som skal matches med unge er 10 nu i forløb.

Projektet skulle være startet januar 2020, men blev afbrudt af corona i foråret. Første forløb blev sat i gang 1. august og pilotprojektet fortsætter indtil udgangen af maj 2022.

Målgruppen for tilbuddet er 17-25-årige varetægtsfængslede i Aarhus arrest. Det kvantitative mål er at opstarte minimum 80 forløb med unge varetægtsfængslede og afdække potentialet for skalering til yderligere to arrester i perioden.

De frivillige er tilknyttet en gruppe i Aarhus, som mødes hver 6. uge. Her kan de frivillige mødes og spare med hinanden og udveksle erfaringer. Der er en frivillig aktivitetsleder til stede, som kan følge med i, hvordan de forskellige mentorer har det undervejs i forløbet. Derudover tilbydes de supervision to-tre gange om året og løbende kompetenceudvikling.

For at kunne melde sig som frivillig til Kickstart skal man være minimum 25 år gammel, bo i og omkring Aarhus og kunne sikkerhedsgodkendes til besøg i Kriminalforsorgens institutioner.

Kickstart sker i samarbejde med Kriminalforsorgen (særligt Aarhus arrest) og Aarhus Kommune.

LB Forsikring finansierer pilotprojektet med 2.730.500 kroner og understøtter rekrutteringen af mentorer blandt egne medlemmer i lokalområdet.

LB Forsikring er et medlemsejet forsikringsaktieselskab, der består af forsikringsgrupperne Lærerstandens Brandforsikring, Runa Forsikring, Bauta Forsikring og LB Forsikring til PFA.

Kilde: Røde Kors og LB Forsikring










0:000:00