Frivilligt arbejde styrker Jawahers integration: Giver mig selvtillid at være aktiv i DFUNK

EVALUERING: Ny rapport viser, at DFUNK styrker integrationen af unge flygtninge som Jawaher Mohammed. Hun bliver student til sommer og drømmer nu om at blive bioanalytiker.

21-årige Jawaher Mohammed føler, det har givet hende en større selvtillid at være frivillig i DFUNK.<br>
21-årige Jawaher Mohammed føler, det har givet hende en større selvtillid at være frivillig i DFUNK.
Rasmus Dahl Løppenthin

De frivillige flygtninge i DFUNK klarer sig bedre socialt, er dygtigere til sproget og kommer hurtigere i beskæftigelse eller uddannelse. Det konkluderer en ny undersøgelse, foretaget af analysebureauet Actant. 

“DFUNK repræsenterer igennem sin bredspektrede indvirkning en central institution i den livsbane, som unge deltagere og frivillige med flygtningebaggrund er ved at tage,” konkluderer man i rapporten og fortsætter.

"Rapporten er rig på personlige eksempler på, hvordan denne personlige forandring kan give forskellige kompetencer og gevinster i skolen, på uddannelsen, jobbet, i sociale kredse eller i andre lokale og daglige miljøer."

Natasha Al-Hariri er direktør i DFUNK, som er Dansk Flygtningehjælps ungdomsorganisation. Og hun glæder sig over resultaterne. 

Hvis jeg skulle have ventet på min sprogundervisning, var jeg ikke kommet nogen vegne.

Jawaher Mohammed
Flygtning

“Det er så vigtigt at kunne tilbyde frivillige fællesskaber til unge flygtninge, der kommer til Danmark. Og det betyder rigtig meget, at vi nu også har belæg for at sige, at det skaber den fremgang, vi tror på,” siger hun.

Har styrket Jawahers selvtillid
Rapporten er baseret på kvalitative interview af 27 tilfældigt udvalgte unge med flygtningebaggrund. Otte interviewpersoner har været deltagere i DFUNK's aktiviteter, 19 er senere blevet frivillige.

21-årige Jawaher Mohammed er én af de unge, der har medvirket. Hun kom til Danmark for fire år siden og nikker genkendende til konklusionerne.

"Det har givet mig en enorm selvtillid at være aktiv i DFUNK," siger hun.

På flydende dansk. Og det er ikke tilfældigt.

DFUNK er nemlig meget optaget af at styrke flygtninges sprog. Og det slår også igennem på organisationens sommercamps, hvor man spiller spil, danser og laver mad i fællesskab.

"Der er vi så mange kulturer samlet, at det er en helt klar regel, at det fælles sprog altså er dansk," siger direktør Natasha Al-Hariri.

Samtidig har Jawaher Mohammed meget tidligt været optaget af at lære sproget. Hun havde kun været kort tid på flygtningecentret i Græsted, før hun begyndte at læse gratisaviserne i bussen.

"Da jeg åbnede dem første gang, var det fuldstændig sort, hvad der stod," griner hun i dag.

"Men så prøvede jeg at bemærke forskellige ord, der gik igen. 'Som', 'der', 'konkurrence'. Og så skrev jeg dem ned og gik på Google Translate bagefter," siger hun.

Var det lektier eller noget, du bare gjorde på eget initiativ?

"Det var bare noget, jeg gjorde. Hvis jeg skulle have ventet på min sprogundervisning, var jeg ikke kommet nogen vegne," siger hun tørt.

Netop på en sommercamp i 2017 oplevede Jawaher Mohammed også, at hendes arbejde med sproget havde båret frugt.

'Du taler virkelig godt dansk,' sagde én af de frivillige, som selv havde en syrisk baggrund.

"Det gjorde et enormt indtryk på mig og gav mig troen på, at jeg faktisk kunne noget. At jeg var god til noget," husker Jawaher Mohammed.

Derfor blev hun også siden selv frivillig ved DFUNK's sommercamps, som hun var med til at arrangere.

Bliver student til sommer
Jawaher Mohammed husker især en episode fra campen, hvor en gruppe unge flygtninge var dybt engageret i et spil volleyball.

"Der stod jeg lidt i baggrunden og så på dem. Og jeg glædede mig virkelig over, at jeg havde været med til at sørge for, at der var opstået det her fællesskab," siger hun.

Actants analyse peger ud over de gavnlige effekter også på, at de unge flygtninges tilknytning til DFUNK efter tre-fire år begynder at sive.

"Det bekymrer mig ikke. Jeg tror, det handler om, at de måske ikke længere har brug for os på samme måde. At de ikke længere ser sig selv som flygtninge og er klar til at socialisere sig gennem andre fællesskaber," siger Natasha Al-Hariri.

Jawaher Mohammed har ikke nogen planer om at forlade DFUNK. Ud over at være frivillig har hun også et fritidsjob, som hun passer ved siden af HF-studierne. 

"Jeg bliver student til sommer, og så tager jeg nok et sabbatår, hvor jeg vil arbejde frivilligt. Bagefter vil jeg gerne læse til bioanalytiker. Jeg synes, det er vigtigt at tage en videregående uddannelse," siger hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Natasha Al-Hariri

Projektchef, TrygFonden, medlem af DBU's Governance og Udviklingskomité og næstforperson i DBU's Etisk Udvalg, Børnebasketfonden med flere
cand.jur. (Københavns Uni. 2016)









0:000:00