Hjælpeorganisationer sender penge til våbenproduktion og firmaer i skattely

ETIK: Medarbejderpensionerne hos en række ulandsorganisationer bliver investeret i våben, selskaber i skattely og firmaer, som krænker menneskerettighederne. DF-ordfører stempler ngo'erne som hyklere.

Ulandsorganisationers medarbejderpensioner bliver investeret i våben.
Ulandsorganisationers medarbejderpensioner bliver investeret i våben.Foto: Ritzau Scanpix
Rasmus Dahl Løppenthin

En stribe danske ulandsorganisationer sender årligt store summer til pensionskasser, der har investeringer i våben og firmaer i skattely.

Det viser Altingets gennemgang af medarbejderpensionerne hos de organisationer, som har en partnerskabsaftale med Danida.

Dansk Folkepartis udviklingsordfører, Claus Kvist Hansen, mener, at det efterlader ngo'erne med et forklaringsproblem.

"De har alle mulige gode missioner på andres vegne, men selv sender man penge til pensionsselskaber, som investerer i det modsatte af det, man prædiker. Det, synes jeg faktisk, er hyklerisk," siger han.

De har alle mulige gode missioner på andres vegne, men selv sender man penge til pensionsselskaber, som investerer i de modsatte af det, man prædiker. Det synes jeg faktisk er hyklerisk.

Claus Kvist Hansen
Udviklingsordfører, Dansk Folkeparti

Røde Kors, Care Danmark, Verdensnaturfonden, Mellemfolkeligt Samvirke, Danmission, Mission Øst bruger alle PFA Pension for deres medarbejdere. Det samme gør Dansk Flygtningehjælp for deres ledere. 

Penge ender hos våbenproducenter
Det er ikke småbeløb, ulandsorganisationerne årligt sender i de danske pensionskasser. Røde Kors har en aftale med PFA, som omfatter godt 340 medarbejdere.

Og alene Dansk Flygtningehjælps generalsekretær Christian Friis Bach får årligt en pension på godt 167.000 kroner, som bliver overført til PFA.

De penge investeres blandt andet i DXC Technology Co. og Mitsubishi Heavy Industries, som ifølge Stockholm International Peace Research Institute er blandt verdens 25 største producenter af våben. 

PFA har også aktier i Wal-Mart de México SAB de CV, som Norges Bank har ekskluderet på grund af firmaets overtrædelse af menneskerettighederne.

Christian Friis Bach ser med alvor på investeringerne hos PFA.

"Vi forventer, PFA har stort fokus på bæredygtighed, og der vil være investeringer, der bekymrer os. Især investeringer i våben, fordi det er noget af det, der driver millioner af mennesker på flugt," siger han.

Gennemgangen af porteføljen hos PFA viser også, at man har en investering på 246 millioner kroner i Apple, der ifølge Panama Papers har gemt formuer i skattely. 

Derudover har PFA en række investeringer i fossile brændstoffer.

Ngo satser på aktivt ejerskab
Mellemfolkeligt Samvirke medgiver, at investeringer i kul, våben og firmaer i skattely matcher dårligt med organisationens værdier. Alligevel har man tænkt sig at fortsætte samarbejdet med PFA.

“Vi traf et bevidst valg om, at vi ville indgå i aktivt ejerskab med PFA. For kan vi være med til at rykke en af Danmarks største pensionskasser, kan vi være med til at rykke hele branchen,” siger generalsekretær Tim Whyte.

Folkekirkens Nødhjælp er også i kritisk dialog med sit pensionsselskab Velliv, som Plan Børnefonden, Adra og Caritas ligeledes benytter.

Velliv har aktier for 71 millioner kroner i General Electric, som ifølge Stockholm International Peace Research Institute er den 22. største våbenleverandør i verden. Firmaet solgte våben for næsten 4 milliarder dollars i 2017. General Electric har diktaturet i Saudi Arabien som storkunde. 

Derudover har Velliv aktier i Evergreen Marine Corp Taiwan Ltd, som Norges Bank har ekskluderet på grund af firmaets overtrædelse af menneskerettighederne.

Velliv investerer samtidig i en stribe firmaer, som benytter sig af skattely, blandt andet har man aktier for 60 millioner kroner i Goldman Sachs, som administrerer en række fonde i skattely. Samtidig har pensionskassen en investering på næsten 160 millioner kroner i Danske Bank, som har været involveret i en historisk hvidvaskskandale. 

Ligesom PFA har Velliv også en række investeringer i kul og olie.

“Vi ærgrer os selvfølgelig over, at I kan lægge de her oplysninger frem. For vi synes egentlig, at vi havde prøvet at sikre os, at vores pensionskasse havde værdier, der flugtede med Folkekirkens Nødhjælp, da vi valgte dem i 2015,” siger Jonas Vejsager Nøddekær, der er international direktør i Folkekirkens Nødhjælp.

Folkekirkens Nødhjælp har indkaldt Velliv til et møde senere på foråret. 

"Vi skal have noget mere viden, og så skal de forklare, hvordan de ser på deres investeringer.” 

Investerer i bosættelser på Vestbredden
Ud over kul og våben har Velliv også aktier for 87 millioner kroner i Motorola Solutions, som blandt andet MP Pension har ekskluderet, fordi "selskabet i en længere årrække har leveret og serviceret sikkerhedsløsninger til en række israelske bosættelser på Vestbredden." 

Folkekirkens Nødhjælp har gentagne gange gjort opmærksom på de humanitære konsekvenser af de israelske bosættelser. Derfor ærgrer det også Jonas Vejsager Nøddekær, at organisations pensionskasse investerer i Motorola Solutions. 

“Vi går jo meget op i, at de humanitære principper bliver efterlevet, og derfor er det selvfølgelig bekymrende. Det er ikke nyt for os, men det er noget, som vi er i en kritisk samtale med dem om,” siger han.

Har den dialog en effekt? 

“Det er svært at sige. Men det er noget, vi hele tiden forsøger at komme igennem med. Vi har en kritisk dialog. Det er svært, men den er der. Og vi ville ikke gøre det, hvis ikke vi troede, det kunne flytte nogle ting,” siger han. 

Hvordan kan I leve med, at jeres pensionskasse investerer i et selskab som Motorola Solutions, når I er så stor modstander af de israelske bosættelser? 

“Man kan sige, at nu får vi dem ind igen, så de kan forklare over for vores medarbejdere, hvordan de ser på deres investeringer. Og så prøver vi at tage det videre derfra,” siger han.

Dokumentation

Her er ulandsorganisationernes pensioner

Altinget har gennemgået aktiedepoterne hos de ngo'er, som har en partnerskabsaftale med Danida.

Røde Kors, Care Danmark, Verdensnaturfonden, Mellemfolkeligt Samvirke, Danmission og Mission Øst bruger PFA. Det samme gør Dansk Flygtningehjælp for sin ledergruppe.

PFA har aktier i DXC Technology Co. og Mitsubishi Heavy Industries, som ifølge Stockholm International Peace Research Institute er blandt verdens 25 største producenter af våben. 

PFA har også aktier i Wal-Mart de Mexico SAB de CV, som Norges Bank har ekskluderet på grund af firmaets overtrædelse af menneskerettighederne.

Folkekirkens Nødhjælp, Adra, Caritas og Plan Børnefonden benytter Velliv.

Velliv har aktier for 71 millioner kroner i General Electric, som ifølge Stockholm International Peace Research Institute er den 22. største våbenleverandør i verden. 

Derudover har Velliv aktier i Evergreen Marine Corp Taiwan LTD, som Norges Bank har ekskluderet på grund af firmaets overtrædelse af menneskerettighederne.

Red Barnet og Sex & Samfund bruger SEB, som trods gentagne henvendelser ikke har kunnet udlevere en aktieliste.

Oxfam Ibis er i gang med at skifte væk fra Danica Pension og vil tilbyde sine medarbejdere en  pensionsinvestering hos Merkur.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Kvist Hansen

Formand, Horsens Erhvervshavn, specialkonsulent, Region Syddanmark
cand.jur. (Aarhus Uni. 1998)

Christian Friis Bach

MF (R), stifter, Warfair
cand.agro. (KVL 1992), ph.d. international økonomi (KVL 1996)

Tim Whyte

Generalsekretær, Mellemfolkeligt Samvirke
BA i kolonihistorie (Wesleyan University, USA 1998), fagjournalist (Danmarks Journalisthøjskole 2005)

0:000:00