Ingen arbejder gratis i elsektoren: Alligevel er andelsformen selskabernes stærkeste kort

FRIVILLIG FORSYNING: Mens andre sektorer som vand og fjernvarme gruer for en liberaliseret fremtid med krav om økonomisk afkast, gik elsektoren igennem processen for 25 år siden. Hvad har det betydet for frivillighed og forbrugerejerskab? Altinget spørger en historiker, en branchedirektør og en frivillig formand.

Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
Klaus Ulrik Mortensen

Der er ikke nogen, der arbejder gratis med driften af elnettet. Og helt generelt må man sige, at forsyningssektoren ikke kan drives med frivillig arbejdskraft.

Lars Aagaard
Direktør, Dansk Energi

Hvis du går 150 år tilbage, var der private, andelsbaserede og kommunale elselskaber. I dag er det med få undtagelser forbrugerne, som i fællesskab har magten og kontrollen med selskaberne.

Søren Thorsager
Formand, Ejerforbrugerforum

Elselskaberne har ikke været særlig gode til at engagere forbrugerne i arbejdet med den grønne dagsorden. Nogle få steder kan der måske være en lille snus af forbrugerdemokrati tilbage, men de fleste steder foregår valget til selskabernes bestyrelser langt væk fra borgernes dagsorden.

Flemming Petersen
Energihistoriker
Fakta
Tæt på hvert andet glas vand fra danske haner er produceret ved hjælp af frivillig arbejdskraft. 

Men frivilligheden i forsyningssektoren er et truet levn fra andelsbevægelsen: presset af økonomisk teori og usentimentale regnemaskiner i Finansministeriet. 

Ny serie fra Altinget går tæt på de oversete frivillige danskere.

En måde at forstå elselskabernes rolle i forsyningssektoren er som den stereotype storebror.

Lederen. Den store. Anføreren. Ham, der træder de første skridt på ukendt grund på vegne af flokkens mindre søskende. Nogle gange til skræk og advarsel; andre gange som det lysende eksempel til efterfølgelse.

Men oftest vildfaren i gråzonens ingenmandsland. Hvor skellet mellem klogt og dumt, rigtigt og forkert, er udvisket. Hvor de tydelige streger i bedste fald vil kunne tegnes langt inde i den fælles fremtid.

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00