Debat

Innovationsarkitekter: Demokratiser Folkemødet gennem åbne data

DEBAT: Efter otte år lider Folkemødet stadig af børnesygdomme. Fakta- og dataanalyser kan bidrage til at udbedre disse og samtidig åbne mødet op til gavn for dem, som det hele handler om, folket. Det skriver Peter Lange og Anders Quitzau.

Vi har et ønske om at få demokratiseret selve Folkemødet – et ønske om, at Folkemødet går forrest og deler data, skriver Peter Lange & Anders Quitzau.
Vi har et ønske om at få demokratiseret selve Folkemødet – et ønske om, at Folkemødet går forrest og deler data, skriver Peter Lange & Anders Quitzau.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Peter Lange & Anders Quitzau 
Innovationsarkitekter i IBM 

Folkemødet lægger strategi for sin udvikling de næste 10 år: ”Helt centralt står ambitionen om overalt - hvor vi kan - at styrke og bakke op om den demokratiske samtale og demokratiske færdigheder.”

Vi har et ønske om at få demokratiseret selve Folkemødet – et ønske om, at Folkemødet går forrest og deler sine data i åbne kilder med Folket.

Åbne data kan være med til at styrke demokratiet og skabe transparens. Og ny indsigt kunne synliggøre værdien af Folkemødet og også vise, hvor forbedringsmulighederne ligger gemt.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Folkemødet har ondt i demokratiet
Hver år bliver der hvisket i kulissen om, at Folkemødet selv har ondt i demokratiet, og det er jo mærkværdigt, når vi taler om et begrænset eksperiment over få dage.

Når vi mangler fakta eller adgang til fakta, tyer vi ofte til rygter.

Fakta/data-analyser kan gøre det muligt at tage temperaturen på demokratiet på Folkemødet og bidrage med vigtigt input til Folkemødets nye strategi. 

Peter Lange & Anders Quitzau 
Innovationsarkitekter i IBM 

I år lød det, at dialogen under Folkemødet i stigende grad foregår mellem beslutningstagere bag lukkede døre i eksklusive selskaber.

Folket er hverken inviteret eller velkommen. I hvor høj grad sker det? Eller at Folkemødet har udviklet sig til at være et for kommercielt foretagende. Hvem er samarbejdspartnere, hvor meget betaler de for hvad, og hvad får de til gengæld?

Hvis Folkemødet handler om at styrke demokratiet, skal der nok sikres mere åbenhed.

Folkemødet er et miniature-spejlbillede af vores samfund – og ikke mindst af forbindelsen mellem Folket og beslutningstagere.

Folkemødet bør indsamle data til forbedring af oplevelsen
Andre Folke-arrangementer – som Roskilde Festivalen eller Smukfest – indsamler egne data om deltageradfærd og inkluderer eksterne datakilder fra restauranter, barer, boder m.m. for at optimere festivaloplevelsen.

Det samme kunne Folkemødet gøre med egne og eksterne data – med det primære formål at styrke den demokratiske dialog.

Siden 2011 må Folkemødet have opsamlet data om det unikke koncept.

De data, der er ikke-personfølsomme data, kunne lægges offentligt ud til brug for Folket.

Eksempelvis kunne studerende, forskere og iværksættere få mulighed for at analysere på mødedata.

Allerede opsamlede data om kontrakter, deltagere, arrangementer, debattører, temaer, scene-ejere/lejere, samarbejdspartnere, data fra appen om adfærd m.m. kan kombineres med de eksisterende surveys samt eksterne data om transport, fortæring, vejret, overnatninger, mediedækning m.m.

Vi kunne eksperimentere med en fælles præmis for deltagelse, nemlig at vi deler vores dataspor – til gavn for den demokratiske dialog på Folkemødet.

Data kan tage temperaturen på demokratiet
Der har været kritik af, at det er blevet for dyrt at deltage i Folkemødet. Landbrug & Fødevarer droppede deres deltagelse.

Men hvad betaler vi egentlig for overnatning? Hvor mange penge bruger vi på mad og drikke? Hvad er udgifterne for et telt eller en scene en times tid? Hvem tjener penge på Folkemødet?
 
Fakta/data-analyser kan gøre det muligt at tage temperaturen på demokratiet på Folkemødet og bidrage med vigtigt input til Folkemødets nye strategi.
 
Entreprenante danskere vil dertil kunne komme med innovative forslag til forbedret logistik på Folkemødet.

Efter otte år lider mødet stadig af børnesygdomme som bøvlet offentlig transport, udfordringer med at navigere mellem arrangementer, kø til mad og drikke osv.

Åbne kilder
Åbne kilder tankegangen i forhold til data er ikke ny. Danske myndigheder stiller offentlige data til rådighed til gavn for Folket.

Offentlige data af høj kvalitet bliver gjort tilgængelige af statslige organisationer som Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, Danmarks Miljøportal og Danmarks Statistik.
 
Lad os åbne Folkemødet op og skabe mere transparens de næste 10 år og give mulighed for at fremvise præmisserne for arrangementet.
 
Efter to forårsvalg kommer vi denne sommer til at debattere, hvordan vi sikrer og styrker vores demokrati.

Vi foreslår, at Folkemødet går forrest.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00