LA: Udgifter til foreningers moms-refusion er stukket af

EKSPLOSION: Udgifterne til foreningers momsrefusion er steget markant siden 2007. Ordningen er stukket af, mener LA. Indsamlingsorganisationernes brancheforening afviser.

Foto: Polfoto/Jens Dresling
Rasmus Dahl Løppenthin

Hvis jeg har lagt et budget, og jeg kommer til at bruge næsten seks gange så mange penge, som jeg egentlig havde planlagt, så må jeg ændre nogle ting.

Joachim B. Olsen
Skatteordfører, Liberal Alliance

Foreningsdanmark modtager markant mere i moms-kompensation nu, end da ordningen blev indført for ti år siden. Det viser tal, som Skatteministeriet har udarbejdet for Altinget.

Her fremgår det, at foreningerne modtog 28 millioner kroner, da ordningen blev etableret i 2007. I 2015 var det tal vokset til næsten 160 millioner kroner.

Derfor er det helt logisk, at regeringen vil nedlægge ordningen, mener Liberal Alliances skatteordfører, Joachim B. Olsen.

Dokumentation

Siden 2007 har Skatteministeriet med udgangspunkt § 8a i ligningsloven godkendt en lang række foreninger til at få delvis momsrefusion.

Foreningerne kan kun få momskompensation for udgifter, som de har afholdt for at generere indtægter.

Regeringen lægger nu op til at droppe ordningen, og en lang række foreninger mister dermed tilsammen 155 millioner kroner årligt.

Man lægger op til at droppe ordningen pr. 1. januar 2018. Dermed vil foreningerne ikke få udbetalt momsrefusion for udgifter, de allerede har afholdt i 2017.

Foreninger, som ikke er godkendt til at få momsrefusion, vil ikke blive ramt af ordningen.

I forbindelse med besparelsen lægger regeringen op til at oprette en såkaldt reserve til støtte af almene foreninger på 67 millioner kroner.

Man har endnu ikke udspecificeret, hvordan foreningerne kan få adgang til midlerne i den såkaldte reserve.

Men skatteminister Karsten Lauritzen (V) har lagt op til, at de skal gå til dem, som det oprindeligt var "hensigten at tilgodese" og gør det klart, at eksempelvis museer, festivaler og frikirker ikke bør få adgang til puljen på de 67 millioner kroner.


Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00