Minister afskaffer skat på sol

SOLDYRKNING: Skatteminister Karsten Lauritzen (V) justerer loven, så små foreninger fremover kan sætte solceller på taget uden at miste deres generelle skattefrihed.

Solens stråler kan give skattemæssige kvaler i små foreninger med grønne ambitioner. 
Solens stråler kan give skattemæssige kvaler i små foreninger med grønne ambitioner. Foto: Mads Jensen/Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

I østen stiger solen op. Det ved vel de fleste. Men at solen i sit daglige virke med at sprede guld på sky kan være en bekostelig affære for små foreninger med grønne ambitioner, er nok de færreste bekendt.

Sådan ligger landet imidlertid. Endnu i hvert fald. For skatteminister Karsten Lauritzen (V) har netop fremsat et forslag, der skal ændre på det, han kalder de utilsigtede effekter af lovgivningen. Det vender vi tilbage til.

I skrivende stund er det sådan, at en spejdertrup, en kroketklub eller for den sags skyld en ornitologisk forening, der lægger solceller på taget af deres klubhus, med ét slag mister den skattefrihed, foreninger ellers er sikret.

Med andre ord straffer staten miljøbevidste foreninger for at hjælpe den grønne omstilling på vej. Og det er ikke noget, der spreder glæde i foreningsdanmark. Faktisk satte DIF, DUF og DGI sig sammen for at få gjort noget ved sagerne, da de blev opmærksomme på problematikken.

”Vi ville gerne skåne miljøet”
Men sagen startede et helt andet sted. Helt præcist hos vandværket i Spentrup lidt nord for Randers.

Ligesom foreninger er den slags vandforsyninger undtaget for skat. Men det havde bestyrelsen nær sat over styr.

Med solceller på taget ville bestyrelsen skaffe den strøm, der skulle til for at drive de pumper, der skaffer værkets 1100 brugere vand i hanerne.

”Vi gør jo alt, hvad vi kan for at nedbringe risikoen for forurening af vandet. Så hvis vi kunne drive vores pumper med solceller, behøvede vi jo ikke at bruge strøm, der er produceret på andre måder,” siger formanden, Erik Backhausen, og tilføjer:

”Jo mere vi kan skåne miljøet, jo bedre.”

Erik Backhausen havde imidlertid hørt fra andre vandværker, at det kunne give noget skattemæssigt bøvl. Derfor sendte Spentrup Vandværk fire spørgsmål til SKAT. Og fik nedenstående fyndige svar.

 

Ups: Der røg skattefriheden
Oversat til alment dansk betyder svarene, at hvis vandværket satte solceller op, skulle det ifølge reglerne sluttes til forsyningsnettet.

Og skulle solen så i perioder gøre sit arbejde ordentligt, ville værket producere overskudsstrøm, som skulle sendes tilbage i el-nettet.

Dermed ville Spentrup Vandværk pludselig være el-producent. Og ikke nok med at værket skulle betale skat af sit overskud på strømgesjæften. Det ville samtidig miste sin skattefrihed for alle øvrige indtægter.

Og med ét ville de grønne tanker resultere i røde tal i regnskabet.

Skatteministeren griber ind
Erik Backhausen bragte sin bekymring videre til sin organisation, Danske Vandværker. Og herfra diffunderede bekymringen videre til DIF, DUF og DGI. Her frygtede man, med rette, at foreninger, som gerne ville forsyne kaffemaskinen og el-kedlen med strøm fra solceller, pludselig skulle betale skat af samtlige kontingentindtægter.

Og nu er sagen nået helt til Skatteministeriet i København K, hvor Karsten Lauritzen (V) har taget affære.

”En række foreninger og vandværker har gjort mig opmærksom på, at små indtægter fra salg af energi produceret i et lille solcelleanlæg har betydet, at skattefri indtægter som eksempelvis medlemskontingenter er blevet gjort skattepligtige,” skriver ministeren i en mail til Altinget.

Han skriver videre, at det aldrig har været hensigten med lovgivningen.

”Derfor er det rettidig omhu, at vi nu retter op på lovgivningen, så man kun beskattes af de faktiske indtægter fra det elproducerende anlæg,” skriver Karsten Lauritzen.

Stadig ingen solgaranti
Lovforslaget, der blev fremsat tirsdag, giver foreningerne lov til at opføre anlæg på op til 25 kW, hvilket rundt regnet svarer til fire almindelige husstandsanlæg.

Og i DGI sætter man pris på ministerens indgriben.

”Vi er tilfredse med, at de idrætsforeninger, der har lyst til at bidrage til den grønne omstilling, nu kan sætte solcelleanlæg op uden at risikere en kæmpe skatteregning,” siger juridisk chef Steen From Andersen fra DGI.

Han vil dog ikke love, at der nu vil skyde solceller op på tagene over hele foreningsdanmark.

Heller ikke Erik Backhausen vil udstikke solgaranti for Spentrup. Efter den såkaldte solcellesag klappede Folketinget låget på statskassen i over fingrene på daværende klimaminister Martin Lidegaard (R). Og i dag er anlæggene ikke så god en forretning, som de har været. 

”Men vi vil tage det afpudsede lovforslag med på næste bestyrelsesmøde og diskutere, om vi vil gå videre. Men vi vil jo gerne være solidariske med dem, der beskytter miljøet,” siger Erik Backhausen.

Og således kan solen nu med lidt bedre samvittighed – og velsignelse fra Skatteministeriet – fortsætte sin daglige dont med at bringe lys og liv og lyst til store og til små.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)

0:000:00