Debat

Novo Nordisk: Velkommen til første eksamen om verdensmålene

DEBAT: Danske partnerskaber for at opfylde verdensmålene bør fremhæves, når Kristian Jensen (V) i juli for første gang skal aflægge rapport hos FN, skriver Susanne Stormer, global chef for bæredygtighed i Novo Nordisk.

GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Susanne Stormer
Global chef for bæredygtighed hos Novo Nordisk

Om fjorten dage møder Kristian Jensen (V) op i FN’s hovedkvarter i New York i nystrøget skjorte og pressefolder, klar til at forsvare den eksamensopgave, han og regeringen netop har færdiggjort. Emnet er bundet: En afrapportering for Danmarks implementering af verdensmålene – 2030 agendaen for bæredygtig udvikling.

En frivillig afrapportering
Egentlig er det nu ’kun’ en prøveeksamen, for det er frivilligt for FN’s medlemslande at aflægge en sådan rapport. Sammen med 43 andre lande fremlægger Danmark sit bud på en løsning af opgaven under dette års tema: Udrydde fattigdom og fremme velstand i en verden i forandring. Det sker med afsæt i regeringens handlingsplan for FN’s verdensmål, som sætter 37 konkrete nationale mål, og det er dem, regeringen vil følge op på årligt.

Eftersom det er første gang, at denne eksamen afholdes, er der nok rum til at udfolde sig inden for de bestemmelser, der er givet. I år er der fokus på seks af de sytten mål. Plus ét, som vil være en fast del af pensum hvert år, nemlig det 17. mål: Revitalisere det globale partnerskab for bæredygtig udvikling og styrke midlerne til at nå målet.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Nu er der nok næppe dækket op med grøn dug i Generalforsamlingssalen, men ellers er rammerne et langt stykke af vejen, som vi kender dem til eksamener. Og også her er der offentlig adgang til dem, der gerne vil høre, hvad eksaminanden har at sige. Det er vi mange, der vil, ikke bare her fra Danmark. For det er helt rigtigt, som det står i regeringens annoncering af begivenheden: ”Danmark er et foregangsland, når det handler om at skabe bæredygtig udvikling både i Danmark og i udviklingslandene.”

Det er vi blandt andet, fordi vi har skabt et samfund, der bygger på de samme grundlæggende principper som verdensmålene. Ikke mindst princippet om at ingen skal lades i stikken. For når man gør en indsats, der starter med at tage vare på de mest sårbare, får man et stærkere samfund, hvor alle kan trives. Det, synes vi her i Danmark, er sund fornuft.

Og selv om vi kun lige er begyndt, er der fine eksempler på, hvordan vi i Danmark løser opgaven gennem partnerskaber på tværs af sektorerne.

Susanne Stormer
Global chef for bæredygtighed, Novo Nordisk

Pointen er, at vi med de 17 verdensmål for første gang har fået sat en retning, vi alle kan arbejde hen imod. Målene er universelle og gensidigt afhængige. De er lige vigtige, og derfor er de så fint illustreret med den kulørte cirkel, som vi er mange der bærer som en badge – symbolet på, at vi er med i bevægelsen, der ønsker at gøre målene til virkelighed og arbejder for, at det sker.

Som en lagkage kan den skæres i fine ensartede stykker, når man starter med at skære et rundt stykke i midten. Vi kan hver især vælge at betragte cirklen ud fra det perspektiv, hvor vi har vores styrker. Og vi kan hver især vælge det eller de stykker, hvor vi ser det største behov for en indsats, og hvor vi kan bidrage mest. Det er også det, den danske regering gør med sin handlingsplan og denne første opfølgningsrapport.

Danmark dyrker partnerskaber
Der er god grund til at anerkende det arbejde. Ikke mindst fordi rapporten er inkluderende. Civilsamfundsorganisationer, virksomheder, kommuner, ungdomsorganisationer og forskningsinstitutioner har alle fået spalteplads og byder ind med, hvad vi hver især og sammen vil gøre for at levere på målene.

Og selv om vi kun lige er begyndt, er der fine eksempler på, hvordan vi i Danmark kan løse opgaven gennem partnerskaber på tværs af sektorerne. Den slags vinder genklang internationalt og er noget af det, vi kan fremhæve som et vigtigt element af ’the Danish way’. Ja, hvem ved – måske vi endda kan gøre partnerskaber til en slagkraftig eksportvare, på linje med de øvrige danske styrkepositioner.

For vi står jo med nogle enorme samfundsmæssige udfordringer, både nationalt og internationalt, som ingen kan løse alene. Rapporten har gode eksempler på de overvejelser, der skal til, når man vil løse et problem, og dermed risikerer at skabe et andet. Også her kan partnerskaber og inddragelse af forskellige perspektiver hjælpe til at nå frem til bedre og mere bæredygtige løsninger.

Så når Kristian Jensen sidder der ved eksamensbordet, er jeg ret sikker på, at han vil fremhæve partnerskaber som et helt centralt element i handlingsplanen og den nationale opfølgningsplan. Og så er jeg rigtig spændt på at se, hvad han vil lægge frem i sit mundtlige forsvar som det ekstra element, der løfter karakteren til topniveau: refleksionen over læringen undervejs i eksamensprojektet og så noget, der ligger ud over pensum. Måske han løfter sløret lidt mere for den verdensmålsfond, regeringen har annonceret, som fra 2018 skal investere i bæredygtige projekter i udviklingslandene?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Susanne Stormer

Global chef for bæredygtighed, Novo Nordisk, adj. professor, CBS
cand.mag. i engelsk sprog og litteratur og områdestudium Østasien (Aarhus Uni. 1986)









0:000:00