Ny måling: Sygdomsbekæmpende organisationer er danskernes favorit

STØTTEKRONER: Danskerne vil helst give penge til organisationer, der bekæmper sygdomme, viser ny måling. Det skyldes, at sygdomme er mere nærværende for danskerne, lyder det fra organisationer.

Danskerne vil helst støtte de sygdomsbekæmpende organisationer som Kræftens Bekæmpelse.
Danskerne vil helst støtte de sygdomsbekæmpende organisationer som Kræftens Bekæmpelse.Foto: Ritzau/ Mogens Flindt
Emma Qvirin Holst

42 procent af danskerne vil helst give penge til organisationer, der tager kampen op mod sygdomme.

Det viser en ny måling foretaget af Norstat for Altinget.

Her er danskerne blevet spurgt, hvilken type sag de helst vil støtte med penge.

Sygdomsbekæmpende organisationer er dem med mest opbakning, imens der er hele 20 procentpoint ned til en delt andenplads, som indtages af organisationer med fokus på menneskerettigheder eller klima og miljø (se hele listen i faktaboksen).

Det er en markant opbakning, der vækker glæde hos paraplyorganisationen Danske Patienter. Ifølge direktør Morten Freil skyldes det, at organisationer har formået at danne et godt brand i offentligheden samtidig med, at de arbejder for en sag, der nærværende for mange danskere.

”Det er et udtryk for, at flere og flere i det danske samfund har langvarige og kroniske sygdomme tæt ind på livet. Samtidig kan borgerne se, at organisationerne udfører et rigtig vigtigt stykke arbejde. Det er det, der bliver afspejlet i målingen,” siger Morten Freil.

Brand er ikke alt
En af det helt store spillere i indsamlingsbranchen og en af Danske Patienters medlemmer er Kræftens Bekæmpelse, der også igennem sine adskillige kampagner og indsamlinger er fremtrædende i offentligheden.

Men brandet er ikke hele fortællingen bag målingens tal, mener kræftforeningen.

”Brandværdien spiller ikke en rolle alene. Jeg bilder mig slet ikke ind, at vi er dygtigere end de andre dygtige aktører, der er på frivillighedsområdet. Men kombinationen af sag og brand er afgørende,” siger Finn Christensen, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelses udviklingssektion og blandt andet også er chef for initiativet Stafet for Livet.

”Kræft er noget, der berører os alle sammen på et eller andet tidspunkt. Hver tredje får kræft, og de andre bliver pårørende. På den måde har sygdommen desværre en meget stor nærhed for alle sammen, og dermed ligger sygdommen os rigtig meget på sinde,” tilføjer han.

Det handler om opmærksomhed
En af målingens bundplaceringer går til dyrevelfærdsorganisationer med 17 procent. Årsagen kan ifølge dyreværnsorganisationen Dyrenes Beskyttelse blandt andet være, at de sygdomsbekæmpende organisationer har mere kapacitet til at stå bag mange landsdækkende initiativer, som eksempelvis Kræftens Bekæmpelse gør det med deres årlige indsamlingsshow Knæk Cancer, der også har sit eget tv-show.

Hvorimod organisationer på dyrevelfærdsområdet ofte er mindre.

”Det handler om opmærksomhed. Nogle af de sygdomsbekæmpende organisationer er betydeligt større, og det giver en anden synlighed end den, dyreværnsorganisationer kan samle sammen, og det giver det udfald i målingen,” siger Tina Enberg, der er fundraisingchef hos Dyrenes Beskyttelse.

En anden virkelighed
Målingens mindst populære, når det kommer til, hvor danskerne vil placere deres penge, er ulandsorganisationer med blot 14 procent. Hos ulandsorganisationen Oxfam Ibis er målingen ikke overraskende. Organisationens vicedirektør, Lars Koch, tror, at det skyldes, at ulandsorganisationernes arbejde virker meget mere abstrakt, mens sygdomme er nemmere at forholde sig til.

Men nye tal fra ISOBRO viser, at når man ser på, hvilke midler de forskellige typer organisationer får indsamlet, er virkeligheden en hel anden. Her ligger internationale hjælpeorganisationer i top med en brutto-egenfinansiering på cirka 1,7 milliarder kroner i 2016, mens sygdomsbekæmpende og handicaporganisationer får omtrent 1,2 milliarder kroner.

Ifølge Lars Koch kan det skyldes, at ulandsorganisationerne er mere konkrete, når de laver kampagner og indsamlinger.

”Når man bliver spurgt i sådan en måling er kræft og sygdomme noget, der er tættere på og nemmere at forholde sig til. Når vi beder folk om at støtte, så sætter vi ansigt og navn på, og det bliver pludselig mere nærværende. Når de bliver bevidste om, hvad der sker med deres penge, vil de gerne støtte,” siger Lars Koch.

Dokumentation

"Hvilken type sag vil du helst støtte med penge?"

  • Sygdomsbekæmpende organisation: 42 procent
  • Klima-/miljøorganisation: 22 procent
  • Menneskerettighedsorganisation: 22 procent
  • En organisation, der bekæmper sociale problemer: 17 procent
  • Organisation med fokus på dyrevelfærd: 17 procent
  • Ulandsorganisation: 14 procent
  • Ingen af dem: 15 procent


Fakta om målingen
Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1.002 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 14. til 19. september 2017.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00