Nyt projekt skal kortlægge og tage temperaturen på vores hverdagsdemokratier

Med blandt andet en spørgeskemaundersøgelse af hidtil uset skala vil projektet måle danskernes deltagelse, motivation og holdninger i forhold til de mini-demokratier, mange af os er en del af. Bolig, uddannelse, pension og hobby er sfærer, hvor vi blandt andet udøver hverdagsdemokrati. 

Jonas Keiding Lindholm er direktør i Tænketanken Mandag Morgen, som skal stå for den omfattende kortlægning af danskernes hverdagsdemokrati.
Jonas Keiding Lindholm er direktør i Tænketanken Mandag Morgen, som skal stå for den omfattende kortlægning af danskernes hverdagsdemokrati.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Gitte Skotby-Young Ballenstedt

Siger du andelsforening, elevråd, pensionskasse og fodboldklub, så har du samtidig også sagt demokratisk deltagelse på det helt nære niveau. Som danskere er det noget af det, vi bryster os særligt af, når vi skal beskrive vores demokratiske folkesjæl for udenforstående – nemlig at vi i en lang række sammenhænge lærer, træner og lever demokratiet i vores hverdagsliv. Siger vi.  

Men hvordan ser virkeligheden egentlig ud derude i de små demokratier? Trods vores kæphøje selvforståelse er det faktisk et spørgsmål, vi ikke har et meget fyldestgørende, faktuelt svar på. Og den mangel skal det nye projekt ’Hverdagsdemokratier i Fokus’ råde bod på. Projektet drives af Tænketanken Mandag Morgen og støttes af Trygfonden. 

Det er rigtigt, at vi ikke direkte undersøger sammenhængen mellem hvad man kan kalde det lille og det store demokrati, men vi har en antagelse om, at den findes. Og den antagelse er ikke faldet ned fra månen.

Jonas Keiding Lindholm
Direktør i Tænketanken Mandag Morgen









0:000:00