Debat

11 aktører i fælles opråb: Frivilligheden i Danmark står til at miste en bærende søjle

Center for Frivilligt Socialt Arbejde kan miste cirka to tredjedele af deres bevilling fra årsskiftet. Bortfalder centrets mange tilbud, vil det være et alvorligt stød mod frivilligheden i Danmark, skriver direktører og ledere fra elleve frivillige organisationer og foreninger.

Hvis bevillingen ikke
bliver forlænget, vil tusindvis af foreninger
og hundredtusindvis af frivillige vil miste adgangen til Center for Frivilligt Socialt Arbejdes rådgivning,
sparring, kurser, netværk, brobygning og viden, som centret har opbygget over 30 år, skriver de ti direktører og ledere.
Hvis bevillingen ikke bliver forlænget, vil tusindvis af foreninger og hundredtusindvis af frivillige vil miste adgangen til Center for Frivilligt Socialt Arbejdes rådgivning, sparring, kurser, netværk, brobygning og viden, som centret har opbygget over 30 år, skriver de ti direktører og ledere.Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Center for Frivilligt Socialt Arbejde, CFSA, er for civilsamfundet det samme, som en styrelse i centraladministrationen er for kommunerne. Det er en central aktør, som understøtter den daglige drift med viden, rådgivning og udviklings- og analysebistand.

Centret har med bred politisk tilslutning derfor haft en rimelig fast økonomisk bevilling gennem snart tre årtier fordelt på forskellige puljer.

Af uforklarlige årsager står CFSA til at få revet gulvtæppet væk under en stor del af deres økonomi, når de fra årsskiftet har i udsigt at miste cirka to tredjedele af deres bevilling.

Det er voldsomt bekymrende for os som frivillige foreninger og organisationer, at vi ser ind i et 2024 uden adgang til CFSA’s mange tilbud og rådgivning.

Afsendere

Direktør Trine Hammershøy, Det Sociale Netværk/headspace Danmark

Direktør Casper Bo Danø, FriSe

Sekretariatsleder Kirstine B. Folkmann, Den Frie Rådgivning

Direktør Anne-Camilla Nielskov, Fri af Misbrug

Direktør Mette Steenberg, Læseforeningen

Direktør Martin S. Pedersen, OMBOLD

Direktør Birgitte Sofia Horsten, Forældre & Sorg

Direktør Rillo Rud Snerup, Ventilen

Generalsekretær Pernille Gry Petersen, Børnesagens Fællesråd

Direktør Maria Blankensteiner, Foreningen til Støtte for Mødre og Børn

Forperson Helle Cleo Borrowman, Landsforeningen Spor

Center støtter og kvalificerer den frivillige indsats

Hvis bevillingen ikke bliver forlænget, rammer det ikke kun vores organisationer. Tusindvis af andre foreninger og hundredtusindvis af frivillige vil miste adgangen til CFSA’s rådgivning, sparring, kurser, netværk, brobygning og viden, som de har opbygget over 30 år.

CFSA er særligt afgørende for de 2.500-3.000 små og mellemstore frivillige sociale foreninger, som er uden eller med meget få ansatte. Administrative byrder som lovkrav, administrationsdrift ved bevillinger, dokumentationskrav, håndtering af bankernes mange regler med videre er de samme, uanset om man er en stor eller lille organisation.

Dertil har landets frivilligcentre også stor gavn af CFSA’s rådgivning og det at samarbejde om kurser og understøttelse af den lokale frivillighed.

CFSA styrker og udvikler det frivillige sociale arbejde i Danmark. Centret støtter og kvalificerer den indsats, vi som organisationer gør for sårbare, udsatte og dårlig stillede målgrupper for at sikre en aktiv og mangfoldig frivillig sektor.

Center for Frivilligt Socialt Arbejde styrker og udvikler det frivillige sociale arbejde i Danmark.

Centrets rådgivning frigiver vigtig tid til organisationernes kerneopgaver. Tid, som uden centret skulle bruges på at gennemskue og løse komplekse administrative udfordringer.

CFSA er simpelthen en bærende søjle for det frivillige sociale område. Derudover benyttes deres tilbud såsom hjemmesiden frivillighed.dk med online rådgivning af en lang række ildsjæle, borgergrupper og foreninger inden for idræt, folkeoplysning og kultur.

Unik viden kan gå tabt

Underskriverne af dette indlæg er bekymrede for, hvad det vil betyde for den fortsatte og nødvendige udvikling af frivilligheden i Danmark og for de enkelte frivillige foreninger, herunder særligt de mindste, at CFSA muligvis mister sin hovedbevilling.

Center for Frivilligt Socialt Arbejde er simpelthen en bærende søjle for det frivillige sociale område.

Der er andre væsentlige organisationer som eksempelvis RådgivningsDanmark, der understøtter de frivillige organisationer, som kan havne i samme usikre situation.

Værdien af en robust, faglig infrastruktur må ikke undervurderes og særlig i en tid, hvor mange har indset betydningen af civilsamfundets betydning for løsning af de sociale udfordringer, vi som samfund står med.

Vi håber, at politikerne på Christiansborg ligesom tidligere og snarest vil sikre fremtid for Center for Frivilligt Socialt Arbejde og dermed sikre, at alle landets frivillige foreninger kan få gavn af centerets unikke viden også i 2024 og fremover.

Bortfalder CFSA’s mange tilbud, vil det være et alvorligt stød mod frivilligheden i Danmark, og vi vil stå uden deres viden og tunge erfaring.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Trine Hammershøy

Direktør, Det Sociale Netværk/Headspace Danmark, fhv. informationschef, Statsministeriet
cand.comm. (RUC. 1997)

Casper Bo Danø

Direktør, Frivilligcentre & Selvhjælp Danmark
master, social entreprenørskab, (RUC) og cand.mag, historie og fransk

Kirstine B. Folkmann

Sekretariatsleder, Den Frie Rådgivning / Auditor, RådgivningsDanmark / Medlem af Advisory Board, Ventilen Danmark

0:000:00