Kommentar af 
Anders Ladekarl
Jette Runchel

Velfærdskrisen kan ikke løses uden civilsamfundet

Der er brug for en grundlæggende nytænkning af velfærdssamfundet, hvor civilsamfundsorganisationer spiller en langt større rolle, skriver Anders Ladekarl og Jette Runchel.

Vi kan noget helt særligt hvad angår indsatsen mod ensomhed, som måske netop ikke behøver initieres af det offentlige, skriver Anders Ladekarl og Jette Runchel.
Vi kan noget helt særligt hvad angår indsatsen mod ensomhed, som måske netop ikke behøver initieres af det offentlige, skriver Anders Ladekarl og Jette Runchel.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Anders Ladekarl
Jette Runchel
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

En række af de problemstillinger, som karakteriserer det danske velfærdssamfund anno 2022, skal løses gennem et tættere strategisk samarbejde mellem civilsamfundsorganisationerne og den offentlige sektor – især kommuner og regioner.

Den nyligt overståede valgkamp har synliggjort nogle af de store udfordringer i velfærdssamfundet. Både gabet mellem borgernes behov og forventninger, og dét som velfærdssamfundet har råd til at levere og kan levere, er vokset igennem de seneste ti år.

Hertil kommer stigende rekrutteringsudfordringer, som påvirker både kvaliteten og omfanget af den service, som kan leveres.

For os at se, er der brug for en grundlæggende nytænkning af velfærdssamfundet, og i den nytænkning skal civilsamfundet og frivillige organisationer som blandt andet Røde Kors spille en central rolle med hensyn til at levere velfærden.

Vi kan noget helt særligt hvad angår indsatsen mod ensomhed, som måske netop ikke behøver initieres af det offentlige.

Skal vi sikre, at frivilligheden udbredes bedst muligt til gavn for alle borgere, er der brug for at lægge en strategi sammen.

Anders Ladekarl og Jette Runchel
Hhv. generalsekretær og præsident, Dansk Røde Kors

Vi kan med udslusningsophold for hjemløse på de omsorgscentre, vi driver flere steder i landet noget helt særligt i sikringen af, at hjemløse ikke udskrives til gaden fra hospitalerne – og for nogen bliver det ophold vejen tilbage til et mere trygt og sikkert liv.

Vi kan noget helt særligt, når vi våger over de døende på landets plejehjem eller hospitaler, så de travle medarbejdere, som der er mangel på, kan koncentrere sig om andre opgaver.

Skal vi sikre, at frivilligheden udbredes bedst muligt til gavn for alle borgere, er der brug for at lægge en strategi sammen.

Der er brug for samtalen, om hvordan det professionelle og det frivillige kan spille effektivt sammen til gavn for de mest udsatte borgere, og der er brug for en anerkendelse af civilsamfundets rolle i at binde de yderste ender i velfærdssamfundet sammen.

Der er brug for et aktivt samspil og en gensidig anerkendelse mellem det professionelle set up og det frivillige set up.

Anders Ladekarl og Jette Runchel
Hhv. generalsekretær og præsident, Dansk Røde Kors

Derfor er der også brug for at drøfte et partnerskab, hvor det ikke kun er frivilligsektoren, som yder, men hvor det offentlige også understøtter frivilligsektoren i at yde dér, hvor man strategisk er enige om, at frivilligsektoren er de bedste til at fylde hullerne ud.

Dér hvor medmenneskeligheden skal fylde først og fremmest – ikke på bekostning af den professionelle indsats – men for at give rum for at den professionelle indsats kan folde sig ud under de trange vilkår, som der er for øjeblikket.

Der er brug for et aktivt samspil og en gensidig anerkendelse mellem det professionelle set up og det frivillige set up.

Vi vil gerne byde op til det partnerskab, for der er brug for det, hvis vi skal arbejde for et samfund, hvor også de mest udsatte bliver set og mødt.

Læs også
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Ladekarl

Generalsekretær, Dansk Røde Kors
cand.polit. (Københavns Uni. 1989), ba.mag. i historie (Aarhus Uni. 1984)

Jette Runchel

Præsident, Røde Kors, formand, Vestegnen HF & VUC
MPP (Roskilde Uni. 2003), cand.phil. i nordisk litteratur (Københavns Uni. 1986)

0:000:00