Socialstyrelsen politianmelder tre frivillige foreninger for svindel

POLITISAG: Tre foreninger, som alle har modtaget midler fra statens ansøgningspuljer, er nu blevet politianmeldt af Socialstyrelsen. Det kan få konsekvenser for de frivillige organisationer, lyder det. 

Foto: Nils Svalebøg/ Ritzau Scanpix
Freja Søgaard

Dokumentfalsk, svig i forhold til offentlige midler og overtrædelse af bogføringsloven.

Sådan lyder anklagerne fra Socialstyrelsen mod tre frivillige foreninger, skriver styrelsen selv i en pressemeddelelse.

De tre foreninger har siden 2014 modtaget midler til i alt 25 projekter fra ansøgningspuljer på børne- og socialområdet for sammenlagt cirka 4,4 millioner kroner.

Socialstyrelsen mener ikke, at denne sag hænger sammen med sagen mod den 64-årige kvinde, der er sigtet for underslæb for 111 millioner kroner.

Styrelsen opdagede en uregelmæssighed i forbindelse med en udbetaling til en af foreningerne. Dette førte til en nærmere undersøgelse af tilskud betalt til denne og to andre foreninger, hvor der var fællestræk.  

”Vi beder derfor foreningerne om at dokumentere, at projekterne er gennemført korrekt. Da vi ikke har kunnet få det bekræftet, har vi nu indgivet en politianmeldelse. Vi samarbejder med politiet og er stærkt optaget af at komme helt til bunds i sagen,” lyder det fra direktør for Socialstyrelsen Birgitte Anker i pressemeddelelsen. 

Koster på tilliden
Formand for frivilligrådet Mads Roke Clausen fortæller, at sager som denne koster på "tillidskontoen". Rådet efterlyser blandt andet mindre unødigt bureaukrati, regler for good governance og en whistleblower-ordning, som skal være med til at forebygge svindel.

”Vi siger ikke, at der ikke skal være kontrol. Men hvis man modtager skattekroner, så skal de bruges til det formål, de er bevilliget til,” siger Mads Roke Clausen og fortsætter:

”Som leder i den frivillige verden må man udøve samfundssind. Man har et ansvar både for de penge, man har fået og for den tillid, der er til hele den frivillige sociale sektor. Tilliden er alle med til at bidrage til.”  

Han mener ikke, at der skal slækkes på kontrollen, men den skal være mere målrettet.

Desuden tilføjer Mads Roke Clausen, at han er glad for, at ministeren har meldt ud, at hun ikke ser den her sag som en anledning til at stramme dokumentationskravene for foreningerne.

Et belejligt tidspunkt
Svindelsagen kommer på et kritisk tidspunkt, da der lige nu foregår en politisk proces om at lempe kontrollen med frivillige sociale organisationer. Til gengæld skal foreningerne garantere en stærkere egenkontrol.

Redaktør af Altinget: civilsamfund Carsten Terp Beck-Nilsson peger på, at sagen kan få konsekvenser for de nye retningslinjer. 

”De politiske anbefalinger fra Socialministeriet skulle have været offentliggjort i denne uge, men de er nu skubbet, og det er spændende, om de overhovedet bliver fremlagt i den form, de har lige nu,” siger han og tilføjer:

”Det er en kendt sag, at Socialstyrelsen ikke har været begejstret for den proces, fordi den lægger op til ændringer i deres arbejdsgange. Så for styrelsen er det meget belejligt, at projektørlyset bliver rettet væk fra dem selv og ud mod foreningerne.”

Det har ikke været muligt at få oplyst, hvornår Socialstyrelsen er blevet opmærksomme på svindlen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgitte Anker

Rigsstatistiker, Danmarks Statistik
cand.polit. (Københavns Uni. 1991)

Mads Roke Clausen

Direktør, Landsorganisationen for sociale tilbud, bestyrelsesmedlem, Bikubenfonden og Liljeborgfonden
cand.scient.adm. (RUC 1997), Diploma in Organisational Leadership (University of Oxford 2017)

Carsten Terp Beck-Nilsson

Stifter, netmediet Impact Insider
journalist (Danmarks Medie- og Journalisthøjskole 1994)

0:000:00