Debat

Specialisterne: Det offentlige og private skal samarbejde om socialøkonomien

DEBAT: De socialøkonomiske virksomheder er rustet til at hjælpe udsatte borgere i arbejde og står klar til at samarbejde med det offentlige, skriver Charlotte Holmer Kaufmanas, chef for forretningsudvikling hos Specialisterne.

GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Charlotte Holmer Kaufmanas
Chef for forretningsudvikling hos Specialisterne

Der er ved at komme gang i de sociale investeringer i Danmark. Kommuner investerer bl.a. ved at ansætte sagsbehandlere med kun 25-45 sager efter ”den svenske model” mod de ofte over 100 sager, en socialrådgiver har. Resultaterne er allerede begyndt at vise sig i form af gevinster for borgere og kommuner. Andre overvejer at sætte sociale opgaver i udbud.

De socialøkonomiske virksomheder står på spring for at samarbejde med de offentlige aktører og levere sociale resultater og værdi i form af flere udsatte borgere i arbejde eller uddannelse. Det er vores spidskompetence. Og vi er klar til at levere meget for pengene.

Samarbejde gavner alle
Vi kan f.eks. gøre det i forbindelse med Sophie Løhdes nye forslag om, at private investorer som f.eks. pensionskasser og fonde skal investere i løsningen af velfærdsopgaver med at få andel i afkastet. Her er muligheden at forme sociale investeringsprogrammer, hvor udsatte med kriminalitet, stofmisbrug eller handicappede og psykisk syge kan komme i job. Og hvor arbejdet udføres i et samarbejde mellem offentlige og private aktører som f.eks. socialøkonomiske virksomheder. Fokus bliver på det, der virker, og de skaber resultater og målopfyldelse. Gevinsterne er der for både borger, investor og kommune.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Ni socialministre over tolv år har haft fokus på at skaffe viden om det, der virker på socialområdet, men i sidste uge udtrykte statsrevisorerne alligevel, at de finder det kritisabelt, at Socialministeriet ikke har tilvejebragt troværdige data, så man kan benchmarke indsatser og dokumentere effekten heraf.

Måske bliver det Sophie Løhdes forslag, der i praksis kommer til ændre forbruget af offentlige midler og føre dem i retning af de indsatser, der skaber gode resultater. Og belønne dem for det.

Italien og Storbritannien har en lang tradition for at arbejde med private investorer i velfærdsopgaver og med udbud af sociale opgaver. Dem kan vi lære af.


Charlotte Holmer Kaufmanas
Chef for forretningsudvikling hos Specialisterne

Hvis de socialøkonomiske virksomheder skal levere deres gode resultaterne over hele Danmark, har de, der har virksomme forretningsmodeller, brug for hjælp til skalering og vækst. Og her falder Erhvervsstyrelsen nye pulje på 23 millioner kroner fra EU's socialfondsmidler på et tørt sted til de beskæftigelsesfremmende virksomheder, som vil kunne få hjælp til at udvikle deres forretning.

Italien og Storbritannien har en lang tradition for at arbejde med private investorer i velfærdsopgaver og med udbud af sociale opgaver. Dem kan vi lære af.

De socialøkonomiske virksomheder står klar med de socialfaglige talenter og virksomhedsrettede indsatser, og vi inviterer gerne beskæftigelses- og jobcentercheferne på en kop kaffe og på samarbejde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charlotte Holmer Kaufmanas

Vicedirektør, Karisefonden
bibliotekar (Danmarks Biblioteksskole 1993), master i projektledelse og procesforbedring (Roskilde Uni. 2013)

0:000:00