Statsministeren: Flere danskere skal motionere for Danmarks skyld

BEVÆGELSE: Flere danskere skal bevæge sig. Motion fremmer nemlig beskæftigelse, sundhed og integration, var budskabet fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ved mandagens civile topmøde på Marienborg. DGI og Nordea-fonden er positive.

Statsministeren byder indenfor på Marienborg. Her ses han med Lizette Risgaard, LO (tv.) og Søren Møller, DGI (th.)
Statsministeren byder indenfor på Marienborg. Her ses han med Lizette Risgaard, LO (tv.) og Søren Møller, DGI (th.)Foto: Bevæg dig for livet
Frederik Lange

600.000 flere danskere skal i bevægelse inden 2025. Og 325.000 flere skal organiseres i idrætsforeninger.

Det er målet for DIF og DGI’s fælles vision "Bevæg dig for livet". En vision, som regeringen nu tilslutter sig.

”Vi kan ikke regne med, at danskerne per automatik bliver mere aktive,” siger Lars Løkke Rasmussen (V) i sin velkomsttale ved det såkaldte civile topmøde på Marienborg mandag. Her deltog blandt andre repræsentanter fra foreningslivet, arbejdsmarkedets parter, kommuner og interesseorganisationer.

Motion skaber integration, beskæftigelse og gør os sundere
Statsministeren fremhævede i sit oplæg, at idrætten ikke kun er til for idrættens skyld. Den skal både være med til at fremme integrationen, beskæftigelsen og gøre danskerne sundere.

Der er rigtig mange af de her ting, som der ikke nødvendigvis behøver at komme statslig økonomi i.

Søren Møller
Formand, DGI

"Vi ser tendenser til, at der er grupper med lav aktivitet, hvilket også kan ses i sygdomsstatistikkerne. Det er mennesker, der kommer til at leve et liv i periferien af arbejdsmarkedet. Det har vi hverken råd til i et menneskeligt eller et økonomisk perspektiv,” sagde statsministeren.

Han fortsatte med at fremhæve værdien af de forpligtende fællesskaber, der opstår i foreningslivet. 

”Foreningslivet handler ikke kun om den aktivitet, man er samlet om. Det handler også om forståelsen af at indgå i et forpligtende fællesskab. Man kunne jo spørge sig selv: Hvor lærer børn og unge ellers om forpligtende fællesskaber? Måske i skolen. Men foreningslivet er en katalysator for det,” siger han.

Efter Løkkes åbningstale blev dørene lukket for pressen, og de fremmødte tog hul på dagens program, som blandt andet bød på oplæg fra DGI og DIF med efterfølgende drøftelser deltagerne imellem.

Statsministeren: Vi har ikke den store pung med
Formanden for DGI, Søren Møller, var tilfreds med mødets forløb.

”Der var en rigtig god debat om de forslag, der blev lagt frem. Blandt andet motion og idræt på recept,” siger han.

Og selvom Lars Løkke Rasmussen rundede mødet af med at sige, at han ikke havde medbragt den store pengepung, er Søren Møller stadig positivt indstillet.

”Der er rigtig mange af de her ting, som der ikke nødvendigvis behøver at komme statslig økonomi i. Det handler i høj grad også om samarbejde på tværs af ministerier og organisationer,” siger han.

I Nordea-fonden, der støtter "Bevæg dig for livet" med 30 millioner kroner over de tre år, er bestyrelsesformand Mogens Hugo også tilfreds med mødet.

”Det er vigtigt, at DIF og DGI har fået løftet det op på det her niveau. At vi kan få alle spillerne samlet på en gang. Det betyder noget, at det politiske Danmark er kommet med ind nu,” siger han.

Snubletråde skal klippes over
På mødet opfordrede kulturminister Mette Bock (LA) til, at mødets deltagere i fællesskab finder frem til de snubletråde, der spænder ben for, at flere danskere kan røre sig.

Efter mødet pegede statsministeren på en af de snubletråde, de havde diskuteret ved hans bord.

"Vi snakkede om, hvordan man for eksempel tager fat ved nældens rod hos mennesker, der er på kanten af vores arbejdsmarked. Hvis din attraktion på arbejdsmarkedet er lav, fordi du er for overvægtig, hvem har så mandatet til at sige det til dig? Det er ikke noget, der kan ordnes ved lovgivning, men det er måske ikke mindst derfor, at vi skal prøve at finde et samvirke mellem myndigheder og frivillige," sagde han.

Mødets deltagere vil efter statsministerens opfordring mødes igen i løbet af 2018 og 2019.

Ved mødet deltog ud over statsministeren og kulturministeren også ministrene for erhverv, beskæftigelse, integration, social og sundhed.

Dokumentation

Bevæg dig for livet er en fælles vision opsat af DGI og DIF med støtte fra Tryg-fonden og Nordea-fonden.

Målet for visionen er, at 50 procent af danskerne skal være aktive i en idrætsforening og 75 procent generelt skal motionere. Alt sammen skal nås inden 2025

Visionen har fem forslag til, hvordan målene skal opnås:

  • Motion på recept
  • Partnerskab målrettet seniorer
  • Etablering af nationale partnerskaber om integrationsindsatser
  • Etablering af national fritidspasordning
  • Brug af foreningsidrætten i beskæftigelsesindsatsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

Mogens Hugo

Formand for Teater Mungo Park og Komiteen til støtte for internationale spejderformål, fhv. adm. direktør, C.W. Obel (1991-2004), fhv. formand, DS Norden (1995-2015), GN Store Nord (2002-08) og Nordea Fonden (2008-18)
Cand.polyt. (DTU 1969), MBA (California Uni., Berkeley, 1973)









0:000:00