Om  
Jacob Mark
Pelle Dragsted
Franciska Rosenkilde

To nyvalgte og en stemmesluger er nomineret til Ting-prisen

Altingets pris for god politisk kommunikation går i år til enten Jacob Mark, Franciska Rosenkilde eller Pelle Dragsted. De tre er nominerede og deltager alle ved overrækkelsen onsdag 23. november i Altingets Gård.

Jacob Mark, Franciska Rosenkilde og Pelle Dragsted er årets nominerede til Ting-prisen.
Jacob Mark, Franciska Rosenkilde og Pelle Dragsted er årets nominerede til Ting-prisen.Foto: Linda Kastrup og Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Redaktionen

To nyvalgte folketingsmedlemmer er blandt de nominerede, når Altinget uddeler årets Ting-pris – der gives for effektiv og ordentlig politisk kommunikation.

Alternativets Franciska Rosenkilde og Enhedslistens Pelle Dragsted er nomineret side om side med næstformanden for SF’s folketingsgruppe, Jacob Mark. 

Fakta

Tidligere prismodtagere:

2004: Lene Espersen (K)

2005: Helle Thorning-Schmidt (S)

2006: Villy Søvndal (SF)

2007: Pia Kjærsgaard (DF)

2008: Morten Østergaard (R)

2009: Bertel Haarder (V)

2010: Søren Pind (V)

2011: Johanne Schmidt-Nielsen (EL)

2012: Mette Frederiksen (S)

2013: Henrik Sass Larsen (S)

2014: Pia Kjærsgaard (DF) 

2015: Uffe Elbæk (ALT)

2016: Zenia Stampe (R)

2017: Lars Løkke Rasmussen (V)

2018: Margrethe Vestager (R)

2019: Mattias Tesfaye (S)

2020: Mette Frederiksen (S)

2021: Karsten Lauritzen (V)

Prisoverrækkelsen finder sted onsdag 23. november fra klokken 9.00 til 9.45 i Altingets Gård – der er gratis adgang, varm kaffe og croissanter til alle, der har lyst at deltage. Inden overrækkelsen vil de tre nominerede deltage i en debat om politisk kommunikation med Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen.

Du kan melde dig til via linket her.

Ting-prisen gives til en politiker, der med sin kommunikation har været med til at fremme danskernes forståelse af dansk eller europæisk politik. Sidste år gik prisen til Venstres daværende gruppeformand Karsten Lauritzen. De øvrige nomimerede var formanden for Liberal Alliance, Alex Vanopslagh og Holbæks borgmester, Christina Krzyrosiak (S).

Årets jury består af Altingets chefredaktør Jakob Nielsen, digital rådgiver Astrid Haug samt kommunikationschef i Danske Havne, Søren Søndergaard, der har en fortid som pressechef i Dansk Folkeparti.

Juryen har fra start haft et ønske om, at nomineringerne viser en spredning i det politiske spektrum, der jo i dag er både mørkeblåt og lyseblåt, lilla, grønt og rødt.

 ”I juryen drøftede vi ved flere møder, at det var svært, endog meget svært, at finde egnede kandidater på den blå side, i blå blok, de borgerlige – eller hvad man nu foretrækker at kalde de ikke-socialistiske partier.

Vi kunne sagtens finde kampagner, markedsføring og effektiv valgkamp. Men vi kunne ikke finde den eller de, der kommunikativt skilte sig afgørende ud, med velvalgte ord, kommunikationsklasse fra øverste hylde og fornyende vid indviede os i og bibragte os alle ny forståelse for politik lokalt, nationalt eller europæisk,” siger medlem af juryen Søren Søndergaard.

Du kan læse mere om årets tre nominerede her:

 

 

Jacob Mark

 

Med en femteplads på listen over personlige stemmer formåede SF’s Jacob Mark at trumfe en række partiformænd, heriblandt hans egen. Det har han gjort med en stil, der kan beskrives med ét ord: Tilstedeværelse.

Uanset om det er den personlige samtale med vælgeren på gågaden i valgkampen, eller om det er med opslag på sociale medier, formår Jacob Mark at tale og skrive, så folk kan forstå det, og bruge og vise sine følelser. Han er hjulpet af, at han er en grundig politiker, der kan sine politiske sager godt nok til, at hans kommunikation meget sjældent bliver overfladisk.

Læs også

Han har formået at bringe SF ind i sager om f.eks. skolelukninger, der fra Borgen kan se lidt for små ud, men for vælgere rykker, fordi de rummer alt fra nærvær, vedkommendehed, hverdag – og følelser. Også selv om det ikke lige handler om deres egne børns skole. For det kunne det jo gøre en dag.

Jacob Mark bruger sin personlige historie om stress på en troværdig og effektiv måde, som vækker genklang. Og han omsætter det til praksis – f.eks. ved at insistere på at lave en sjov valgkamp samt holde pauser i valgkampen.

 

 

Franciska Rosenkilde

 

Med godt humør og et vedholdende fokus på klima, klima, klima har Franciska Rosenkilde formået at puste ny luft og ny troværdighed i et parti, der af mange var dømt endegyldigt ude efter syv intense år med betændt festkultur, personfnidder og afhopninger. Det er en kommunikationsmæssig kraftpræstation.

I valgkampen spillede hun sig selv op i den politiske superliga. Hun fremstår ærlig, transparent og seriøs – tre kerneværdier, som helt afgørende for at sikre Alternativets genrejsning.

Dagen efter valget blev hun testet af hele Christiansborg-pressekorpset på partiets kovending i sagen om en advokatvurdering i Minksagen. Det er den type sager, politikere nemt kan knække på, men Franciska Rosenkilde slap med små skrammer, fordi hun undskyldte og forklarede sig uden at tale udenom. Det er en form for krisekommunikation, som er med til at øge borgernes tilliden til politik.

 

 

Pelle Dragsted

 

Selv om Pelle Dragsted ikke har siddet i Folketinget de seneste tre år, har han været en af de mest markante meningsdannere og politiske profiler på venstrefløjen. Med eller uden mandat, så insisterer han på at omsætte Enhedslisten politiske tankegods til en moderne fortælling – og på at sætte strøm til debatten, ikke mindst med en rost debatbog om den moderne venstrefløj og nordisk socialisme.

Han er en politisk fornyer, ideolog og kommunikatør. Pelle Dragsted er ideologisk forankret som få, men har sammen med andre formået at dreje Enhedslisten ind på en ny parlamentarisk position.

Han har også bidraget, når behovet for politiske justeringer i Enhedslisten har været akutte, som det var tilfældet omkring Ukraine-krisen. Den dygtige politiske kommunikatør er den, der også formår at anvende en krise til at flytte sit parti, og det har Pelle Dragsted medvirket til.

Han er desuden en af de politikere, der insisterer på at tage debatten, også når den gør ondt.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Mark

MF, gruppenæstformand (SF)
bachelor i journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

Pelle Dragsted

Politisk ordfører, MF (EL)
BA i historie (Københavns Uni. 2001), master i retorik og formidling, Aarhus Universitet 2016

Franciska Rosenkilde

MF, politisk leder (ALT)
cand.scient.geo. (Københavns Uni. 2015), BA i Sundhed og Ernæring (Metropol Suhrs, 2010)

0:000:00