To ud af tre patientforeninger drives udelukkende af frivillige

FRIVILLIGE: Ny undersøgelse har kortlagt knap 200 patientforeninger, deres formål og finansiering. Over 60 procent af foreningerne drives af frivillige kræfter alene, og det kan gøre det svært at opretholde aktiviteter og opnå indflydelse.

Kortlægningen af patientforeningerne viser, at to ud af tre drives af frivillige alene.
Kortlægningen af patientforeningerne viser, at to ud af tre drives af frivillige alene.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Simon Engell Kjøller

61 procent af Danmarks patientforeningerne har ingen lønnede ansatte og drives dermed udelukkende af frivillige kræfter.

Det viser en ny undersøgelse fra Danske Patienter.

Undersøgelsen har kigget på alt fra små foreninger med under 50 betalende medlemmer og ganske få frivillige til store foreninger med over 100.000 medlemmer, professionelle sekretariater og mange frivillige.

Dokumentation

Undersøgelsens resultater

Omkring seks ud af 10 patientforeninger drives udelukkende af frivillige kræfter.

Størstedelen af foreningerne i undersøgelsen har færre end 1.000 frivillige.

Den ældste tredjedel af foreninger er stiftet inden 1990 og har dermed 30 års erfaring eller mere. Hovedparten af foreningerne (66 procent) er stiftet i løbet af de seneste 30 år, og knap en femtedel (19 procent) inden for de seneste 10 år.

Knap tre ud af fire foreninger har samarbejdet med en eller flere andre patient-, pårørende eller handicapforeninger inden for det seneste år.

Bag om undersøgelsen

Rapporten ’Patient-, pårørende- og handicapforeninger i Danmark’ er udført af organisationen Danske Patienter.

Spørgeskemaundersøgelsen er sendt ud til i alt 187 foreninger, der er landsdækkende og arbejder for patienter, pårørende og/eller personer med funktionsnedsættelser. Ud af disse har 72 procent besvaret spørgeskemaet.

Der er i forbindelse med undersøgelsen identificeret i alt 196 landsdækkende patient-, pårørende- og handicapforeninger i Danmark. Heraf er ni identificeret efter undersøgelsens gennemførsel og har derfor ikke modtaget spørgeskemaet.

Danske Patienter er paraplyorganisation for patient- og pårørendeforeninger og har 21 medlemsorganisationer, der repræsenterer i alt 102 foreninger.

Kilde: Danske Patienter


Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00