Tuborgfondet vil bane vej for flere kvinder i musikken

DIVERSITET: Kvinder og unge af anden etnisk oprindelse skal have en hånd til at komme til tops i den mandsdominerede musikbranche, mener Tuborgfondet. Initiativet bakkes op af brancheforeningen for festivaler og spillesteder. 

Flere kvinder på og bag scenen er målet for Tuborgfondet. Her er det den nu opløste trio Nelson Can ved et arrangement i Vega i 2018. 
Flere kvinder på og bag scenen er målet for Tuborgfondet. Her er det den nu opløste trio Nelson Can ved et arrangement i Vega i 2018. Foto: Niels Hougaard
Carsten Terp Beck-Nilsson

Der skal flere kvinder ind i den rytmiske musik – både bag keyboardet, lydpulten og lysanlægget. Det mener Tuborgfondet, som i sin reviderede strategi har gjort det til et erklæret mål at forbedre diversiteten i musikbranchen – både på køn og etnicitet.

"Alle i musikbranchen ved, at der er et kønsproblem, men der er faktisk også et etnicitetsproblem. Og det skal afhjælpes," siger sekretariatschef i Tuborgfondet Peter Giacomello og fortsætter:

"Jo bedre repræsentation der er i branchen, og jo flere forskellige stemmer, den rummer, jo bedre musik får vi i sidste ende".

Ifølge sin strategi vil Tuborgfondet styrke vækstlaget i musikbranchen og forbedre unges muligheder for en karriere med musik. Som en del af det vil fondet "fremme en bredere repræsentation i musiklivet, både på og bag scenerne, så vi udnytter talentmassen til fulde".

Det kræver et opgør med vaner og systemer i branchen, der ikke mindst bag scenen er domineret af mænd i sorte t-shirts, mener Peter Giacomello.

"Man er måske nødt til at forfordele bestemte grupper i en periode for at vise, at kvinder og folk med en anden hudfarve har lige så meget at gøre på en stor scene – både foran og bagved scenen," siger han.

Peter Giacomello forestiller sig, at fondet for eksempel kan hjælpe kvinder med at realisere en professionel karriere inden for lyd. Men han er ikke meget for at pege på, hvilke løsninger der skal til. Han vil hellere se, hvilke ideer folk i miljøet har.

"Vi har identificeret nogle problemer, men vi tror ikke på, at vi sidder på alle løsningerne. Og derfor vil vi se på dem sammen med branchens aktører," siger Peter Giacomello.

Det hele starter med viden
I Dansk Live, en interesseorganisation for festivaler og spillesteder, tager sekretariatschef Esben Marcher godt imod meldingen fra Tuborgfondet.

"De kigger ind i nogle problemstillinger, vi også som interesseorganisation har ambitioner om at gøre noget ved. Og det er positivt, at der er en fond, som synes det samme som os," siger Esben Marcher.

Dansk Live har et mål om, at der skal være flere koncertarrangører af anden etnicitet end dansk, fortæller han. Tilsvarende skal der flere kvinder ind på spillestederne, fordi det har betydning for, hvilke kunstnere der bliver booket.

"Hvis der skal flere kvinder på scenen – hvilket der skal – skal der nok også være flere kvinder på spillestederne og festivalerne til at lægge programmerne. Det er det, vi anerkender. At vi har en bias, som vi ikke er bevidst om," siger Esben Marcher.

Efter hans opfattelse er det primært viden, der skal til for at tynde ud i de sorte t-shirts.

"Det hele starter med viden," siger Esben Marcher:

"Når man får nye indsigter, har man mulighed for at sætte ind".

Hos Tuborgfondet ser Peter Giacomello gerne en markant forandring, men det sker ikke over en enkelt strategiperiode, pointerer han.

Problemerne med diversitet findes i alle værdikædens led – lige fra musikskolerne og op til, hvem der står øverst på plakaten på et stort spillested eller festival. Det kræver mange indsatser fra mange aktører over en lang årrække," siger han og tilføjer:

"Forhåbentlig kan vi bidrage til, at der sker noget".

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Marcher

Direktør, Dansk Live
studier i kommunikation og virksomheder (RUC)

Peter Giacomello

Sekretariatschef, Tuborgfondet









0:000:00