Vægtskålen er tippet: Flertallet af frivillige dropper fast engagement til fordel for 'event-frivillighed'

I årevis har gruppen af frivillige, der foretrækker episodisk engagement ædt sig ind på de fast engagerede – nu er den blevet størst: Over halvdelen af dem, der arbejder frivilligt, gør det nu episodisk. Det viser nye tal fra Aarhus kommune.

Aarhus kommune har siden 2018 taget temperaturen på frivillighed og medborgerskab i en undersøgelse, som nu kaldes undersøgelse af civilsamfundsengagement.  
Aarhus kommune har siden 2018 taget temperaturen på frivillighed og medborgerskab i en undersøgelse, som nu kaldes undersøgelse af civilsamfundsengagement.  Foto: Mikala Satiya Rørbech
Gitte Skotby-Young Ballenstedt

Vi har vidst det længe: Kasserposter og faste vagter i genbrugsbutikken trækker mindre i frivillige end et enkelt motionsløb eller en sommerfest for spejderne.

Men nu har vi nået et afgørende vendepunkt, hvor antallet af frivillige med en episodisk tilknytning til frivilligopgaver overstiger antallet af frivillige med fast tilknytning.

Det fremgår af Undersøgelse af civilsamfundsengagement i Aarhus Kommune 2023, som netop er udgivet. Her angiver 51 procent af de adspurgte deres engagement som ’episodisk’ mens 42 procent svarer ’regelmæssigt.’ 









0:000:00