Varme kontakter i fonde giver kolde kontanter til foreninger

UNDERSØGELSE: Personlige relationer i fondene kan være afgørende for, om man får penge eller ej, svarer et stort flertal af de landsdækkende foreninger i en undersøgelse foretaget af Altinget. Men det er ikke nødvendigvis et udtryk for nepotisme, siger fond, forsker og Frivilligrådet samstemmende.

Der er kontant afregning, hvis man formår at pleje netværket i fondene, viser ny undersøgelse.
Der er kontant afregning, hvis man formår at pleje netværket i fondene, viser ny undersøgelse.Foto: Colourbox
Rasmus Dahl Løppenthin

Det er ligesom, når vi skal vælge en murermester privat. Så kigger vi ham også i øjnene og spørger os selv, om vi stoler på ham.

Christian Hartvig

Det kan skæppe godt i foreningskassen at have et stærkt netværk i fondene. Det viser en ny undersøgelse blandt de landsdækkende foreninger foretaget af Altinget.

Her svarer 72 procent, at personlige relationer i fondene kan være afgørende for udfaldet af en fondsansøgning. Men det betyder ikke, at fondene kun giver penge til venner af huset, mener civilsamfundsforsker Thomas P. Boje fra RUC.

"Vi kan ikke ud fra spørgsmålet se, om det er udtryk for en problematisk praksis. Ligger der blot i det, at foreningerne har en professionel eller faglig relation til nøglemedarbejdere i en bestemt fond, mener jeg ikke, det bør give anledning til bekymring," siger han og pointerer i samme åndedrag.

Dokumentation

Hvordan fungerer fondsdanmarks samarbejde med de landsdækkende foreninger og medlemsorganisationer?

Det har Altinget sat fokus på i en række artikler.

Artikelserien er især baseret på data fra et spørgeskema, Altinget har rundsendt til 97 foreninger og medlemsorganisationer.

Vi har fået 59 besvarelser, men antallet af svar varierer fra spørgsmål til spørgsmål, da nogle af respondenterne ind i mellem har sprunget spørgsmål over.

Spørgeskemaet indeholder blandt andet spørgsmål om foreningernes økonomiske afhængighed af fondsmidler, ansøgningsprocessen og det generelle samarbejde med fondene.

Researchen til spørgeskemaet er foretaget af Carsten Terp Beck-Nilsson, Franka Lykke Vedel Kessing og Katrine Falk Lønstrup.


Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00