Debat

Dansk IT: Sådan styrker vi debatten om Danmarks digitalisering

DEBAT: Store spørgsmål om digitaliseringens muligheder og problemstillinger står i kø. Kim Stensdal fra Dansk IT præsenterer tre trin, der kan styrke den demokratiske debat om Danmarks digitalisering.

Digital dannelse af borgerne er et af Kim Stensdals tre trin mod en mere demokratisk digitaliseringsdebat.
Digital dannelse af borgerne er et af Kim Stensdals tre trin mod en mere demokratisk digitaliseringsdebat.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kim Stensdal
Chef for kommunikation og viden, Dansk IT

Demokrati kommer som bekendt af det græske ord demos (folk) og betyder folkestyre. Et folkestyre er afhængigt af, at folket kan have en debat på et vist niveau, og at borgerne på den baggrund er med til at vælge og påvirke politikerne, der repræsenterer folket.

Verden er i dag en ganske kompleks størrelse. Mange af de store spørgsmål, som man rent demokratisk skal forholde sig til, har at gøre med den teknologiske udvikling, vores samfund undergår.

Digitaliseringen er en væsentlig faktor i denne kompleksitet – også selvom det digitale i sig selv ikke behøver at være så komplekst (det er trods alt bare nuller og ettaller, hvis vi zoomer helt ind på kernen).

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Debatten kommer ikke af sig selv
I denne temadebat på Altinget, hvor omdrejningspunktet er rettigheder, etik og retssikkerhed, er det relevant at kigge på, hvilken rolle den demokratiske debat spiller.

Som jeg skrev i mit første debatindlæg, kan digitaliseringen som udgangspunkt både styrke og skade retssikkerheden. Det afgøres af, hvordan vi griber digitaliseringen an.

Alle danskere skal ikke være velbevandrede ud i alle digitaliseringens afkroge, men en grundlæggende digital forståelse og dannelse er en nødvendighed.

Kim Stensdal
Chef for kommunikation og viden, Dansk IT

Netop derfor har vi brug for den demokratiske debat netop i disse tider, hvor samfundet i høj hastighed og på mange niveauer forandrer sig.

Her rammer vi så ind i en grundlæggende udfordring: Den demokratiske debat kommer ikke af sig selv – og slet ikke, når det er digitaliseringen, der skal til debat. Det er ikke raketvidenskab at sikre, at folket kan styre også i det digitaliserede samfund, men ikke desto mindre en central udfordring, vi ikke må tage let på.

Her er tre trin til en styrket demokratiske debat:

1. Borgernes digitale dannelse
En forudsætning for den folkelige debat er, at borgerne er i besiddelse af viden og kompetencer, der gør dem i stand til på et oplyst grundlag at forholde sig til de store spørgsmål.

Alle danskere skal ikke være velbevandrede ud i alle digitaliseringens afkroge, men en grundlæggende digital forståelse og dannelse er en nødvendighed.

Det er ikke kun Margrethe Vestager og EU-apparatet, der skal have en holdning til tech-giganternes gøren og laden. Det skal den almindelige borger også. Derfor skal vi styrke den digitale dannelse.  

2. Politisk prioritering af it og digitalisering
Næste nødvendige trin på vejen mod en styrket demokratisk debat om digitaliseringen er en øget politisk prioritering af området.

Det handler ikke kun om, at it-ordførerskaberne på Christiansborg gerne skal tillægges større værdi af politikerne og partierne selv. Det handler også om, at alle politikere på tværs af ordførerskaber og interesseområder skal forholde sig til digitaliseringsspørgsmål. Det er relevant, uanset om vi taler forsvarspolitik, sundhedspolitik eller klimapolitik.

3. Vedholdende fokus i medierne
Medierne spiller en helt central rolle for vores demokrati. De traditionelle medier skal kigge magthaverne over skuldrene og skildre den digitale virkelighed, som den nu engang er – på godt og ondt.

Heldigvis har stort set alle de brede medier i de senere år opprioriteret dækningen af it og digitalisering.

Når de bredere medier af og til forsimpler nogle af historierne lige lovligt meget, har vi heldigvis også specialmedier, der formår at dykke nogle niveauer længere ned.

Demokrati på sociale medier
Samtidig har de sociale medier i dag også en stor betydning for den demokratiske debat om digitaliseringen af både den offentlige og private sektor.

Personligt har jeg en oplevelse af, at nogle brugere på for eksempel Twitter ofte er dygtige til at råbe meget højt, men måske mangler evnen til at lytte til andre argumenter og til at reflektere over nuancerne i en given sag.

Det er ellers vigtige dyder i et demokratisk samfund. Tilbage står dog, at sociale medier udgør en interessant platform for at styrke debatten.

Store spørgsmål om digitaliseringens muligheder og problemstillinger står i kø. Den demokratiske debat er en forudsætning for, at vi som samfund kan træffe de rigtige beslutninger i tide. Vi skal som borgere være i stand til at stemme med fødderne og vise politikerne vejen.

Digital dannelse hos borgerne, en øget politisk prioritering og et vedholdende fokus fra mediernes side, det er tre trin til en styrket demokratisk debat om Danmarks digitalisering.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Stensdal

Chef, kommunikation og viden, Dansk IT, fhv. teknologiredaktør, Computerworld
journalist (Syddansk Uni. 2005)

0:000:00