Debat

Dansk Musiker Forbund: Musikere skal sikres retfærdige streamingvederlag ved lov

Når Folketinget skal gennemføre anden del af EU's direktiv om ophavsretten i det digitale indre marked, skal politikerne sørge for, at den store værditilvækst, der sker på de digitale musikplatforme, også kommer musikudøverne til gode, skriver Søs Nyengaard.

De vederlag, som musikudøverne får udbetalt, er så små, at de nærmest må anses som en hån, skriver Søs Nyengaard fra Dansk Musiker Forbund.
De vederlag, som musikudøverne får udbetalt, er så små, at de nærmest må anses som en hån, skriver Søs Nyengaard fra Dansk Musiker Forbund.Foto: Kasper Kristoffersen
Søs Nyengaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danskerne er glade for at streame musik, og det er umiddelbart rigtigt godt, at vi har et udbud af indbydende og lovlige musiktjenester med et stort repertoire. Men det er et kæmpe problem, at de vederlag, som musikudøverne får udbetalt, er så små, at de nærmest må anses som en hån.

Den eksisterende forretningsmodel har den indbyggede tendens, at betalingen til musikudøverne per stream af et musiknummer falder og falder, mens værdien på børserne af for eksempel musiktjenesten Spotify stiger og stiger.

FN's ophavsretsorganisation, Wipo, publicerede 1. juni en rapport, der redegør for en lang række af sådanne misforhold. Det er åbenbart, at musikudøverne ikke får passende og forholdsmæssigt vederlag i dag, så der skal ske noget lovgivningsmæssigt.

Det er åbenbart, at musikudøverne ikke får passende og forholdsmæssigt vederlag i dag, så der skal ske noget lovgivningsmæssigt

Søs Nyengaard
Formand, Dansk Musiker Forbund

Der arbejdes med sagen i andre europæiske lande. Det britiske parlament har gennem et stykke tid afholdt høringer om spørgsmålet, og en lang række af store britiske musiknavne som Rolling Stones, Paul McCartney og Kate Bush har skrevet til premierminister Boris Johnson og bedt ham give værdien af musikken tilbage til kunstnerne.

Brug Wipos anbefalinger
Musikudøverne har gennem det seneste tiår oplevet et markant fald i indtægterne fra indspillet musik. Det er sket, i takt med at salget af cd'er er blevet erstattet af digital distribution.

Musikudøverne har i stedet – som de praktiske mennesker, som de er – øget fokus på liveindtægter. Coronapandemien har imidlertid demonstreret, at et for ensidigt fokus på liveindtægter gør musikudøverne urimeligt sårbare.

Det er på tide at ændre betingelserne, så den store værditilvækst, der sker på de digitale musikplatforme, også kommer musikudøverne til gode – uanset på hvilken teknisk måde musikken spiller.

Folketinget skal til efteråret gennemføre anden del af EU's direktiv om ophavsretten i det digitale indre marked. Direktivet forpligter Danmark til at sikre, at blandt andet de udøvende kunstnere får et passende og forholdsmæssigt vederlag, når for eksempel deres musikindspilninger udnyttes.

Vi håber, at vores kulturminister, Joy Mogensen (S), og Folketing i gennemførelsen af direktivet vil tage for sig af de forslag og anbefalinger, som Wipo-rapporten er fremme med.

En uoverdragelig ret til vederlag administreret af et forvaltningsselskab på samme måde, som vi kender det, når musikken bliver spillet i radioen, er en oplagt mulighed for forbedring.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Joy Mogensen

Fhv. kultur- og kirkeminister, borgmester (S), Roskilde Kommune
BA i kultur- og sprogmødestudier (Roskilde Uni. 2005)

0:000:00