De kolde robotter kan genskabe fagbevægelsens fortælling om de varme hænder

AI: Fagbevægelsen frygter ikke, at automatisering og kunstig intelligens vil stjæle arbejdspladser på medlemmernes bekostning. Tværtimod er forventningen, at automatiseringen vil frigøre tid fra rutinearbejdet. To førende forskere bakker tesen op. 

Næstformand i Socialrådgiverforeningen Ditte Brøndum tror på, at kunstig intelligens kan give socialrådgivere mere tid til den del af deres arbejde, der skaber mest værdi for borgerne.
Næstformand i Socialrådgiverforeningen Ditte Brøndum tror på, at kunstig intelligens kan give socialrådgivere mere tid til den del af deres arbejde, der skaber mest værdi for borgerne.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Fagforeningerne bliver nødt til at have en høj grad af teknologiforståelse, og de må ikke blive bagstræberiske og råbe op om, at det skal være ligesom i gamle dage.

Jacob Sherson
Professor og forsker i kunstig intelligens, Aarhus Universitet

Når den kunstige intelligens og robotterne gør deres indtog på det danske arbejdsmarked, skal personalet på landets plejehjem, socialrådgiverne på rådhuset og ingeniøren i den mellemstore virksomhed vænne sig til at få nye kolleger, som har koldere hænder end de kolleger, de normalt high-fiver ved kaffeøen.   

Fakta

AI i politiske aftaler  

Fra Disruptionrådets rapport efter det afsluttende møde 7. februar 2019: 
"Regeringen vil lancere en national strategi for kunstig intelligens. Regeringen har afsat 60 mio. kr. i 2019-2022 til strategien i regi af Disruptionrådet og Sammenhængsreformen”.  

Kunstig intelligens på forskningsreserven: 
I aftalen om fordelingen af forskningsreserven for 2019 er der afsat flere beløb til forskning i kunstig intelligens. Ud af de 262 millioner, der er afsat til 
forskning i Danmarks Frie Forskningsvenner, er der afsat 80 millioner til forskning i digitale teknologier som kunstig intelligens (AI), big data, Internet of Things, it-sikkerhed mv. Derudover er der afsat en større pulje på 215 millioner til forskning i nye teknologiske muligheder. Midlerne skal blandt andet bruges til forskning i kunstig intelligens, big data, Internet of Things, kvantecomputing, it-sikkerhed, blockchain, interaktionsdesign og digital omstilling.

På trods af dystopiske overskrifter om, at robotterne kommer og tager deres arbejde, glæder man sig over en bred kam i den danske fagbevægelse sig til, at den kunstige intelligens og den robotstyrede automatisering gør deres indtog.  

Ingen af de mange faglige organisationer, som Altinget har været i kontakt med, opererer nemlig med en dystopisk fortælling om, at robotterne kommer og tager medlemmernes arbejde.   

Dokumentation

Sådan griber fagforeningerne kunstig intelligens an  

IDA: 
Ser sig som en naturlig medspiller i en fremtid med kunstig intelligens på arbejdsmarkedet, da opfattelsen er, at det er ingeniørforeningens medlemmer, der i høj grad skal være med til at udvikle og implementere den nye teknologi. Har taget initiativ til Siri-kommissionen, der skal komme med bud på, hvordan Danmark kan bruge kunstig intelligens i fremtiden.  
Derudover ser IDA et potentiale i samarbejder med eksempelvis virksomheder, universiteter og GTS-institutter (Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter) om etablering af specialiserede efteruddannelsesforløb i brugen af de nye teknologier.

”I mine øjne er der jo masser af fællesinteresse i, at medarbejderne løbende udvikler deres viden om kunstig intelligens, ligesom virksomhederne bør have en naturlig interesse i, at deres højtuddannede ansatte kan implementere ny teknologi. Derfor har vi også anbefalet, at efteruddannelsesaktiviteter inden for kunstig intelligens, digitalisering m.v. bliver et af fokusområderne i den nye erhvervsfremmestrategi, som der p.t. arbejdes på.” – Formand i Ingeniørforeningen IDA Thomas Damkjær Petersen

Dansk Socialrådgiverforening: 
Vil være medskabere af intelligente systemer og håber på flere robotløsninger fremover i socialrådgiverfaget.

”Det er helt afgørende, at vi og andre offentligt ansatte får indflydelse på, hvor digitalisering giver mening. Robotterne skal være et middel til at hjælpe os og øge kvaliteten for borgerne, ikke et mål i sig selv. Det kan være svært for politikere og eksperter at vide, præcis hvor robotter giver mening, og hvor de ikke gør. Det skal vi fortælle dem.” - Næstformand i Dansk Socialrådgiverforening Ditte Brøndum.  

Dansk Magisterforening: 
Har iværksat en meningsdanneruddannelse, der blandt andet skal ruste medlemmerne til de etiske og it-politiske diskussioner, der følger med fremtidens teknologi. Flere af medlemmerne kommer til at skabe de nye digitale løsninger, lyder det fra Dansk Magisterforening.

”Nogle medlemmer kommer til at udvikle it-systemer, mens andre former sproget i chatbots, så robotterne får et forståeligt sprog. Teknologierne skal nemlig tilpasses brugerne og forskellige målgrupper, og vores medlemmer er med til at facilitere mødet mellem teknik og menneskekundskab.” - Formand i DM Camilla Gregersen. 

Djøf:
Vil fokusere endnu mere på at tilbyde efteruddannelse i samarbejde med andre faggrupper og har selv testet en robot internt i organisationen.

”Vores kompetenceanalyse viser, at det i høj grad bliver sociale kompetencer og evnen til i stigende grad at arbejde sammen med andre fagligheder og i teams for at løse problemer, der bliver væsentlige i fremtiden. Den viden bruger vi i vores dialog med medlemmerne om, hvor udviklingen og efterspørgslen efter deres kompetencer er på vej hen.” – Erhvervspolitisk chef i Djøf Jan Ellebye.

HK/Privat: 
Vil sende medlemmerne på kursus i kunstig intelligens og har indledt samarbejde med Google om basale it-færdigheder.

”Der er et stort samfundsøkonomisk potentiale i, at vi uddanner HK’ere i små og mellemstore virksomheder til nogle medarbejdere, der kan udnytte de investeringer, som virksomhederne gør i IT-software.” – Formand i HK/Privat Simon Tøgern.


Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00