Debat

DI: Sæt spot på digital sikkerhed i valgkampen

DEBAT: Politikerne skal under den kommende valgkamp tage stilling til både skyggesiderne og de enorme potentialer ved digitaliseringen og formulere et bud på den rigtige balance, skriver Christian Hannibal fra Dansk Industri.

Jo mere digital man er, jo mere sårbar er man også over for digitale trusler, skriver Christian Hannibal fra Dansk Industri.
Jo mere digital man er, jo mere sårbar er man også over for digitale trusler, skriver Christian Hannibal fra Dansk Industri.Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christian Hannibal
Digitaliseringspolitisk chef, DI

Digitalisering og ny teknologi har givet enorme gevinster.

Både til os alle i hverdagen, men også for vore virksomheder og vores offentlige sektor. Det er en fantastisk ting, men det er ikke noget, der sker af sig selv.

Vores samfund er ikke en førerløs bil, hvor vi kan overlade styringen til teknologien og læne os tilbage. Vi har brug for, at vi fortsat har hånden på rattet og holder fast i vores ansvar for samfundsudviklingen.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Robotter, kunstig intelligens, digital læring, e-handel og meget mere ændrer måden, vi producerer, handler og uddanner os på. Kort sagt: Digitalisering ændrer vores samfund.

Vi har glemt sikkerheden
Det er en sandhed, som politikerne bliver nødt til at forholde sig til og sige: Man kan ikke stå i spidsen for et samfund uden at tage stilling til digitalisering, der er én af de største forandringskræfter, der findes.

Digital ansvarlighed handler om cybersikkerhed, men det handler også om, at vi kan stole på, at virksomheder og myndigheder bruger data på en ordentlig og ansvarlig måde.

Christian Hannibal
Digitaliseringspolitisk chef, DI

Det ville være at flygte fra sit ansvar.

Og tilgiv mig, hvis jeg skamrider bilmetaforen, men over de seneste år har vi især haft fokus på at bruge digitalisering til at køre vores racerbil af et samfund så hurtigt som muligt gennem digitalisering.

Vi har digitaliseret vores offentlige sektor og vores virksomheder, og gevinsterne har været store. Vi – vores offentlige sektor og vores virksomheder - er blevet hurtigere, dygtigere og bedre.

Men i vores fokus på tophastighed har vi måske glemt også at tænke på sikkerheden.

Og jo hurtigere en bil er, jo vigtigere er det, at sikkerheden – seler, bremser osv. - også er i top. Eller for at sige det i klartekst: Jo mere digital man er, jo mere sårbar er man også over for digitale trusler.

Politisk uomgængeligt
Derfor skal digital ansvarlighed blive et vigtigt tema i valgkampen.

Digital ansvarlighed handler om cybersikkerhed, men det handler også om, at vi kan stole på, at virksomheder og myndigheder bruger data på en ordentlig og ansvarlig måde.

Desværre er der mange udfordringer. Blandt andet har Forsvarets Efterretningstjeneste de seneste fire år udpeget cybertruslen til at være en af de tre vigtigste trusler mod Danmarks sikkerhed, og cyberangreb har allerede kostet virksomheder milliarder af kroner.

Det er blot én af grundene til, at valgåret også bliver spændende på digitaliseringsfronten.

Efter det seneste folketingsvalg i sommeren 2015 lavede den daværende smalle V-regering et regeringsgrundlag på 40 sider. I det blev ordet “digitalisering” nævnt én gang.

Da V-K-LA-regeringen trådte til i slutningen af 2016, blev “digitalisering” nævnt ikke færre end 36 gange.

Det var et tegn på, at digitaliseringen var blevet politisk uomgængelig, og der har da også været fuldt blus på de digitaliseringspolitiske kedler i de seneste år. Fra digitale vækststrategier over cybersikkerhedsstrategier til disruptionråd med statsministeren for bordenden og det første teleforlig siden 1999.

En politisk revolution
Når en ny regering træder til efter et valg, er målet ikke nødvendigvis, at “digitalisering” bliver nævnt flere end 36 gange i regeringsgrundlaget.

Det vigtigste er, at politikerne tager stilling både til skyggesiderne og de enorme potentialer ved digitaliseringen og formulerer et bud på den rigtige balance.

Fake news, hackinger, cybertrusler, overvågning, persondata, robotternes indtog på arbejdsmarkedet, nye digitale forretningsmodeller, digitale kompetencer, digital skat, digital læring og en offentlig sektor, der leverer bedre service og mindre bureaukrati gennem digitalisering er alle teknologipolitiske emner, der på godt og ondt ændrer samfundet.

Som Frankrigs præsident Macron sagde om kunstig intelligens og den allestedsnærværende digitalisering i marts 2018: "Denne revolution er ikke en teknologisk revolution, men en politisk revolution."

Fordi vi netop skal træffe valg om, hvilken vej vores samfund skal gå med teknologien. Potentialet er fortsat enormt – og vi skal gribe det med åbne øjne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Hannibal

Politisk chef, TikTok Danmark
cand.scient.pol.

0:000:00