René Gade: Lad os score kassen på bæredygtig it

DEBAT: Danmark skal være et stærkt eksportbrand, der leverer bæredygtige digitale løsninger med miljømæssigt og økonomisk overskud. Derfor må en ny regering vise viljen til at sætte økonomi bag forkromede strategier, skriver it-ordfører René Gade (ALT).

Af René Gade (ALT)
Ordfører for ret, it og digital forbedring

Vi mennesker er vanedyr.

Jeg holder stadig af familieferier med sport og solskin, som jeg gjorde i 1990’erne. Og ligesom for 20 år siden lytter jeg stadig til Depeche Mode og Oasis, har den holdning, at hver runde i en fodboldliga bør afvikles samme dag, og at min burger skal bestå af oksekød og smeltet ost.

Vi forelsker os i traditioner og gør det, vi kender. Vi træffer ikke nødvendigvis klogere og nye valg, medmindre der er nogen, der fortæller os, at der er andre muligheder end det, som vi plejer at gøre.

Medmindre vi har skabt et liv, hvor der er tid og overskud til selv at udforske nye tiltag, bæredygtige forretningsmuligheder, potentielle forbedringer eller kulturel fornyelse.

Eller medmindre vi bliver tvunget til det af en bristet it-boble, en økonomisk krise, en skilsmisse eller Facebook, der sælger vores data, uden at vi forstår det.

Vi skifter nok spor. Desværre gør vi det ofte for sent, og når skaden er sket.

Det kunne være, når væsentlige danske infrastrukturer hackes digitalt af fjendtligtsindede, eller når vi selv og vores børn skal til digital afvænning, fordi det viser sig, at vores hoveder mister evnen til fordybelse, vores kroppe mister styrken, og vores relationer mister hjerteligheden, fordi vi altid skærmer os fra hinanden med iPads, mobiler og sociale medier.

Lad os derfor insistere på rettidig digital omhu.

Tjen på Made in Denmark
Økonomi, politik og store trends kan adfærds-nudge vores vaner og den positive bæredygtighedsdagsorden, som i disse år vokser frem overalt i vores samfund og hverdag.

Det kan netop blive den tilpasse forstyrrelse, som vi politikere på Christiansborg bruger som løftestang til for alvor at turde investere i digitalisering, der ikke blot skal sikre besparelser.

Et internationalt og stærkt eksportbrand som det land, der leverer bæredygtige digitale løsninger med menneskeligt, miljømæssigt og økonomisk overskud på bundlinjerne.

Made in Denmark – med staten som dynamo og private aktører som udførende eksperter.

Hvor er de investeringer i dag? En ny regering må vise viljen til at sætte økonomi bag de forkromede strategier og halvstøbte løsninger.

Behov for stærk it-minister
Den digitale sfære er blevet vores liv, hvorfor vi har brug for samme ufravigelige rettigheder til at sætte rammerne for vores digitale færden, som var udgangspunktet for vores borgerrettigheder.

I Alternativet ønsker vi et digitalt bæredygtigt Danmark, hvor vi tager et dybere ansvar for vores retssikkerhed og ret til privatliv på internettet, fordi både demokrati, velfærd og markedsøkonomi bygger på princippet om individuel selvbestemmelse og lige muligheder for alle borgere og virksomheder.

Denne frihedsindsats bør støttes gennem en utvetydig politisk prioritering i form af et digitalt ministerium med en dertilhørende stærk it-minister.

Tilsammen skal dette fordre en agil digitalisering både lovgivningsmæssigt og praktisk, så Danmark bliver et digitalt foregangsland, hvor sikkerhed, privatliv og dataudnyttelse går hånd i hånd.

Vi skal undgå at være vanemennesker
Personligt forsøger jeg konstant at udfordre mine valg og vaner som politiker, fordi jeg ved, at jeg ikke ved bedst og ikke ved alt

Til gengæld ved jeg, at hvis jeg tillader tvivlens nådegave at få plads, selv når jeg er allermest sikker og tilfreds, så udvikler jeg mig stille og roligt.

Jeg skriver dette indlæg på madstedet Kervan på Østerbro. Vegansk og vildt velsmagende. Jeg sidder her, fordi jeg for to uger siden gik forbi og ville udfordre min idé om, at der skulle være kød i en burger.

Nu sidder jeg her igen. I gang med at forny en vane, så jeg fremover jævnligt vælger den sundere burger, simpelthen fordi det giver mening og kan være bedre.

Ligesom bæredygtige it-løsninger vil være det for Danmarks økonomi.

Forrige artikel Kamstrup: Data kan give milliardgevinst i dansk forsyning Kamstrup: Data kan give milliardgevinst i dansk forsyning Næste artikel Peter Raben: Sig fra over for uhæmmet digital jubeloptimisme Peter Raben: Sig fra over for uhæmmet digital jubeloptimisme