Debat

IT-udvalg: Langsigtede visioner er vigtigere end en 2022-strategi

DEBAT: Det går godt med digitaliseringen i Danmark, men hvis ikke vi skal tabe pusten og drukne i selvgodhed, er det på tide, at vi sammen får formuleret en fælles vision for fremtidens digitalisering, skriver Ejvind Jørgensen.

Digitalisering skal betyde mere end bøder via e-boks og fejlslået skatteinddrivning, mener Dansk IT.&nbsp;<br>
Digitalisering skal betyde mere end bøder via e-boks og fejlslået skatteinddrivning, mener Dansk IT. 
Foto: Morten Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ejvind Jørgensen
Formand for Dansk IT’s udvalg for it i den offentlige sektor

Vil man udrette noget stort, må man tænke stort. Vil man videre fra det bestående, må man tænke fremad. Vil man nå langt, må man tænke langsigtet. Det gælder ikke mindst i forhold til digitaliseringen i Danmark.

Alt for længe har vi ladet stå til og høstet på baggrund af de planer, der blev igangsat i firserne og halvfemserne, og alt for længe har vi nøjedes med at udpege løsninger på problemer, der ikke eksisterer. Det må være slut nu.

Danmarks konkurrenter ånder os i nakken og kigger os dybt i kortene for at lære, hvad vi gjorde rigtigt for at indtage digitaliseringstronen.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Pladsen som nummer et på FN’s digitaliseringsrangliste er for mig ikke relevant i sig selv; det handler om, hvad pladsen repræsenterer.

At Danmark er førende på digitalisering, har nemlig rigtige konsekvenser for rigtige mennesker. At Danmark er førende på digitalisering, er årsagen til, at vi har en af de mest effektive offentlige sektorer i verden, ligesom det er årsagen til, at vi overhovedet kan have en diskussion om dataetik, automatisering af afgørelser og dankortets fremtid.

Digitalisering og it er nøglen til, hvordan vi fortsat kan opretholde velfærd og velstand. Men det er afgørende, at vi får alle med. Derfor er mit forslag til politikerne i valgåret 2019, at vi lægger op til en bred dialog om, hvad vi egentlig vil med digitaliseringen?

Ejvind Jørgensen
Formand for Dansk IT’s udvalg for it i den offentlige sektor

Vi skal tænke længere end 2022
Der er behov for nye visioner.

Fokus må være på at gøre de rigtige ting i stedet for altid kun at gøre tingene rigtigt. En fælles indgangsportal til alle de offentlige data er en god ide, men den udstikker ikke kursen mange år ud i fremtiden.

I Danmark går det godt med digitaliseringen, og det har det sådan set gjort i mange år. Men hvis ikke vi skal tabe pusten og drukne i selvgodhed, er det på tide, at vi sammen får formuleret en fælles vision. For hvad er det egentlig, vi vil med det hele?

At have visioner for det digitale Danmark er mere og vigtigere end en strategi frem til 2022.

Vi bliver nødt til at tale om, hvad vi vil med digitaliseringen langt ud i fremtiden.

Mere end e-boks og fejlslået skatteinddrivning
Er det godt nok, at digitalisering på dansk betyder bøder via e-boks?

Er det godt nok, at digitalisering på dansk betyder fejlslået skatteinddrivning? Er det godt nok, at digitalisering på dansk betyder fælles indgang til offentlige ydelser?

I Dansk IT synes vi, at digitalisering skal betyde andet og mere. Vi bør sammen sætte dagsordenen for, hvordan vi skal bruge digitaliseringen fremadrettet. Både i forhold til, hvad der skal digitaliseres, men måske endnu vigtigere også i forhold til, hvad der ikke skal digitaliseres.

Vi bør sammen udarbejde en fælles vision for det digitale Danmark, hvis vi ønsker også i fremtiden at være på den teknologiske forkant.

Ikke alt skal digitaliseres
Digitalisering og it er nøglen til, hvordan vi fortsat kan opretholde velfærd og velstand. Men det er afgørende, at vi får alle med.

Derfor er mit forslag til politikerne i valgåret 2019, at vi lægger op til en bred dialog om, hvad vi egentlig vil med digitaliseringen?

Vil vi have mere databaseret overvågning, eller vil vi værne om det private og personlige?

Vil vi sørge for databaseret sagsstøtte til vores sagsbehandlere, eller vil vi fastholde de vandtætte skotter mellem forvaltninger? Vil vi sikre fuld automatisering af offentlige udbetalinger, eller skal vi fortsat søge om ydelser, vi oplagt har ret til?

Ligegyldigt hvad vi vælger, bliver vi nødt til at tænke langsigtet og have alle med.

Digitaliseringen er alt for afgørende til at lade Christiansborg om at bestemme tempoet. Det er hele Danmarks digitalisering, der er på spil.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ejvind Jørgensen

Fhv. chefrådgiver, LMO
cand.oecon.reg.

0:000:00