Debat

Digitaliseringsrådet: Regeringen skal omsætte strategi til handling

Regeringen lagde i foråret en ambitiøs digitaliseringsstrategi. Men nu skal strategi omsættes til handling, fordi digitalisering skal være med til at løse store samfundsudfordringer i blandt andet sundhedssektoren og på klimaområdet, skriver et samlet Digitaliseringsråd. 

Regeringen præsenterede en digitaliseringsstrategi i maj. Nu skal de omsætte strategien til handling, for det kan løse nogle af vores største samfundsproblemer, skriver Digitaliseringsrådet.
Regeringen præsenterede en digitaliseringsstrategi i maj. Nu skal de omsætte strategien til handling, for det kan løse nogle af vores største samfundsproblemer, skriver Digitaliseringsrådet.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Digitaliseringen er afgørende for at løse de store samfundsudfordringer, vi står over for på både klimaområdet og i sundhedsvæsenet og for at sikre vækst og eksport i dansk erhvervsliv.

Regeringens digitaliseringsstrategi fra foråret er et ambitiøst udgangspunkt. Den skal nu realiseres til gavn for både borgere og virksomheder – og det kræver både konkrete indsatser og politiske diskussioner om vores digitale fremtid.

Afsendere

Indlægget er skrevet af:

  • Nana Bule, adm. direktør, Microsoft Danmark og Island
  • André Rogaczewski, adm. direktør, Netcompany
  • Tommy Ahlers, iværksætter og tidligere MF’er og uddannelses- og forskningsminister
  • Claus Jensen, forbundsformand, Dansk Metal
  • Mikkel Flyverbom, professor, CBS
  • Pernille Blach Hansen, Regionsdirektør, Region Midtjylland
  • Pernille Halberg Salamon, kommunaldirektør, Hørsholm Kommune
  • Anja C. Jensen, forbundsformand, HK
  • Rikke Hougaard Zeberg, branchedirektør, DI Digital
  • Brian Mikkelsen, adm. Direktør, Dansk Erhverv
  • Andreas Cleve, CEO, Corti

Da EU-kommissionen for nyligt fremlagde den årlige rangliste over Europas mest digitaliserede lande, opnåede Danmark igen en topplacering. Selvom vi i år må vige førstepladsen til Finland, høster vi fortsat frugterne af de sidste 30 års investeringer i offentlig digitalisering.

Men det er vigtigt, at vi som samfund tager hånd om digitaliseringen. For selvom Danmark scorer højt på udbredelse af bredbånd og e-governance, taber vi terræn på andre parametre.

Det gælder blandt andet for SMV’erne, rygraden i erhvervslivet, som halter langt efter de store virksomheder, når det gælder digitalisering. Også manglen på it-kompetencer i samfundet truer allerede i dag konkurreceevnen og væksten.      

En ambitiøs strategi

Med forårets digitaliseringsstrategi har regeringen fremlagt en ambitiøs plan for de kommende fire år. Strategien baserer sig på 46 anbefalinger fra regeringens Digitaliseringspartnerskab med deltagelse af topledere og eksperter fra erhvervsliv, universiteter, arbejdsmarkedets parter, kommuner og regioner.

Vi er glade for, at det offentligt-private samarbejde nu videreføres i form af Digitaliseringsrådet.

Finder vi vejen til at demokratisere data på ansvarlig vis indenfor sundhed og energiforsyning, tror vi på, at vi kan lægge kimen til fremtidige digitale eksportsuccesser.

Digitaliseringsrådet

I Rådet tror vi på, at digitaliseringen kan løse konkrete samfundsproblemer og lette hverdagen for borgere og virksomheder. Det gælder blandt andet den akutte mangel på arbejdskraft i velfærdssamfundet.

Vores første og vigtigste opgave bliver derfor at hjælpe strategien ud af starthullerne - og det haster. Hvis vi skal opretholde kvaliteten i sundhedsvæsnet, så er det nødvendigt at kigge mod nye teknologiske løsninger. Vores sundhedsvæsen har store udfordringer i form af manglende arbejdskraft, flere ældre samt flere kronisk syge.

Ved hjælp af data til at diagnosticere og forudsige sygdomme samt teknologiske løsninger, som kan frigive ressourcer til kerneopgaver, kan vi hjælpe med at sikre en fremtidig god sundhedssektor. 

Digitalisering kan løse grøn omstilling
 
Og skal vi lykkes med den grønne omstilling af energisektoren - væk fra gas og andre fossile brændsler - så kræver det et langt mere nuanceret realtids-overblik over energisystemet.

Så energiselskaberne kan håndtere de variationer i energiproduktionen, som følger af de skiftende vind- og vejrforhold, og den enkelte forbruger døgnet rundt kan se, hvor strømmen kommer fra.

Finder vi vejen til at demokratisere data på ansvarlig vis indenfor sundhed og energiforsyning, tror vi på, at vi kan lægge kimen til fremtidige digitale eksportsuccesser. I Rådet mener vi derfor, at Danmark i langt højere grad bør tænke den offentlige digitalisering med som en katalysator for vækst og eksport i erhvervslivet.

Vi skal have alle med

I Digitaliseringsrådet vil vi samtidig bidrage til det fortsatte politiske fokus på digitaliseringens slagsider. Uanset om man mener, at den digitale omstilling er løbet løbsk eller snegler sig afsted, føler et stort antal danskere sig desværre hægtet af det offentliges brug af apps og online-løsninger. Det gælder både de ældre og de unge.

Det fordrer et langt større fokus på brugervenlighed og inddragelse, så vi sikrer os, at alle er med ombord. Også en seriøs debat om de etiske og juridiske problemstillinger relateret til algoritmer, overvågning og privatlivsbeskyttelse, er afgørende for, at vi opretholder tilliden til teknologierne og sørger for, at den teknologiske udvikling understøtter vores velfærdssamfund.

Vi ser frem til arbejdet og rollen som sparringspartner for regeringen og myndighederne. Som det første vil vi invitere til dialog og samarbejde med relevante organisationer og interessenter, så vi sammen kan sikre, at digitaliseringsstrategien kommer ud og arbejder til gavn for alle i Danmark.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tommy Ahlers

Bestyrelsesmedlem, Concito, iværksætter, fhv. MF og uddannelses- og forskningsminister (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 2001)

Claus Jensen

Forbundsformand, Dansk Metal, formand, CO-industri, bestyrelsesformand, Arbejdernes Landsbank, formand, Industriansatte i Norden, forretningsudvalgsmedlem, FH
plade- og konstruktionssmed (Odense Staalskibsværft 1985)

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00