Journalistforbund frygter for EU-strategi mod fake news

YTRINGSFRIHED: I kampen mod fake news har EU-Kommissionen udstukket retningslinjer over for tech-giganterne. Journalistforbund frygter optræk til en overstatslig kontrol af medierne, mens Morten Løkkegaard (V) mener, at en latent trussel er nødvendig.

Ifølge EU-parlamentariker Morten Løkkegaard (V) skal vi være hyperopmærksomme på, at Rusland ikke får EP-valget infiltreret.
Ifølge EU-parlamentariker Morten Løkkegaard (V) skal vi være hyperopmærksomme på, at Rusland ikke får EP-valget infiltreret.Foto: /ritzau/Janus Engel/arkiv
Peter Pagh-Schlegel

Facebook har først indset, at de er blevet misbrugt, den dag, hvor aktiekursen røg knap syv procent på en dag. Og det har været den bedste garant for, at de nu tager affære

Morten Løkkegaard (V)
Medlem af Europaparlamentet

Intentionerne er gode, men vi frygter, at det er optrækket til en EU-overstatslig kontrol af medierne.

Hans Jørgen Dybro
Politisk konsulent, Dansk Journalistforbund

Når knap 400 millioner vælgere skal sætte kryds til europaparlamentsvalget i 2019, vil mange nervøse øjne hvile på nyhedsstrømmen.

Siden Facebook stod frem med, at Rusland forsøgte at påvirke det amerikanske præsidentvalg i 2016 via sociale medier, har frygten for, at fake news endnu en gang vil præge mediebilledet, sat skub i politiske tiltag.

EU-Kommissionen præsenterede i sidste uge en strategi til bekæmpelse af fake news og desinformation, hvor et såkaldt ”Code of Practice” opfordrer tech-giganterne til at ”intensivere indsatsen med at få lukket falske profiler” – hertil også at ”demonstrere effektiviteten af indsatsen” samt give udvidet adgang til ”troværdige faktatjekkende organisationer eller forskere”.

0:000:00