Kollektivt borgmesteropråb: Drop så den omprioritering, Hjort

SPAREKRAV: En lang række af landets borgmestre opfordrer regeringen til at afskaffe omprioriteringsbidraget. Det skaber for stor økonomisk usikkerhed, lyder det.

Foto: Michael Bothager/Scanpix
Emma Qvirin HolstKim Rosenkilde

42 borgmestre vil have regeringen til at afskaffe det kommunale omprioriteringsbidrag.

Det viser en rundspørge blandt landets 98 borgmestre foretaget af Altinget, hvoraf 49 borgmestre er vendt tilbage.

Omprioriteringsbidraget betyder, at kommunerne skal spare en procent af det kommunale budget. Det svarer samlet set til 2,4 milliarder.

En række af borgmestrene fremhæver, at omprioriteringsbidraget skaber en økonomisk usikkerhed for kommunerne, da de ikke ved, hvad pengene skal gå til.

”Vi skal bare betale, og hvis vi får nogle af pengene igen med sådan en pulje som værdighedsmilliarden, så risikerer man at give til noget forkert,” siger Henrik Hvidesten (V), borgmester i Ringsted Kommune.

Rebild Kommunes borgmester, Leon Sebbelin (R), stemmer i:

"Det allerstørste problem er den usikkerhed, det skaber, når man trækker pengene tilbage for så efterfølgende at sende nogle af dem tilbage øremærket bestemte områder,” siger han.

For ham hopper kæden især af, når Christiansborg-politikere peger på alle de områder, hvor kommunerne sagtens kan spare, og taler om, at kommunerne kan effektivisere sig ud af det.

”Glem det, den tid er overstået. Det her vil i et eller andet omfang kunne mærkes rundt om i systemet. Og det er unfair at italesætte det modsat. Så ender det med, at vi indkasserer tævene lokalt, og ministre og forligspartier på Christiansborg indhøster al rosen, når de uddeler pengene igen,” siger han.

Borgmester i Roskilde Kommune Joy Mogensen (S) påpeger, at regeringens sparekrav kommer oveni en flygtningekrise, som giver et yderligere økonomisk pres på kommunerne.

Socialdemokraterne vil give kommunerne pengene igen
Regeringen vil i 2016 tilbageføre cirka 1,9 milliarder til kommunerne, men det er ikke nok for Socialdemokraterne, der ifølge Politiken vil give kommunerne det fulde beløb på 2,4 milliarder tilbage.

Socialdemokraterne vil sammen med resten af rød blok fremsætte et beslutningsforslag, der pålægger regeringen at tilbageføre alle midlerne fra omprioriteringsbidraget til kommunerne.

Joy Mogensen glæder sig over Socialdemokraternes forslag:

”Det er et utroligt godt forslag, fordi nu har vi prøvet at forberede, hvad det vil betyde, hvis vi skal gennemføre det, som regeringen har meldt ud. Man kan ikke spare så mange penge, uden det går ud over børnene, de ældre og det sociale område,” siger hun.

Ifølge hende fylder de områder 75-80 procent af det kommunale budget. Så selvom kommunerne forsøger at spare på for eksempel administration, så vil de andre områder også blive berørt.

Socialdemokraternes forslag går ikke på at afskaffe omprioriteringsbidraget, men sådan ser Joy Mogensen ikke på det:

”Kald det, hvad du vil, det er jeg faktisk fuldstændig ligeglad med. Det er i hvert fald en semantisk diskussion ude i den virkelige verden, hvor det handler om, hvor mange penge der er til de varme hænder,” siger hun.

Der er ikke brug for politiske parade-meldinger
Rudersdals borgemester, Jens Ive (V), giver dog ikke meget for forslaget fra Christiansborg:

”Vi har ikke brug for politiske parade-meldinger, vi har brug for handling over for kommunerne i den situation, vi står i. Christiansborg-drilleri vil jeg gerne være fri for, pengene modtager jeg gerne,” siger han.

Han fremhæver, at da Socialdemokraterne sad i regeringen, sparede man en procent på kommunerne og fik skæld ud af oppositionen. Nu da Venstre sidder i regering, sparer man igen en procent på kommunerne og får igen skæld ud af den nye opposition.

Der mangler fokus fra Christiansborg på, at kommunerne generelt er presset på økonomien, også på andre områder end omprioriteringsbidraget, lyder det.

”Hvis man ikke har en fælles forståelse af, at kommunerne er vildt økonomisk presset og dermed finder en samlet løsning og vedstår sig den løsning, så kommer vi jo ingen steder,” siger Jens Ive.

Ifølge DR er Dansk Folkeparti åbne over for at støtte Socialdemokraternes forslag, og dermed kan regeringen risikere at komme i mindretal i Folketinget.

Dokumentation

Om rundspørgen

Altinget har gennemført rundspørgen som et spørgeskema på nettet, der er sendt ud til alle landets borgmestre i perioden 3. til 7. marts.

49 borgmestre har svaret. Heraf er partifordelingen således

17 fra Socialdemokraterne
17 fra Venstre
6 fra Konservative
2 fra en lokalliste
1 fra Dansk Folkeparti
1 fra Radikale

5 har ikke svaret på, hvilket parti de tilhører.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Ive

Fhv. borgmester (V), Rudersdal Kommune, bestyrelsesmedlem, KL
HH (Niels Brock 1974)

Joy Mogensen

Fhv. kultur- og kirkeminister, borgmester (S), Roskilde Kommune
BA i kultur- og sprogmødestudier (Roskilde Uni. 2005)

0:000:00