Debat

Lose og Frelle: Stort uforløst potentiale i det danske HealthTech-økosystem

DEBAT: Der er brug for, at vi sætter ind med en samlet satsning, hvis Danmark skal bevare sin førerposition i udviklingen af digitale sundhedsløsninger, skriver formand for Danske Regioner Stephanie Lose og direktør i Dansk Industri Lars Frelle-Petersen.

Digitale løsninger kan afhjælpe nogle af sundhedsvæsenets udfordringer, mener formand fra Danske Regioner Stephanie Lose og direktør i DI Lars Frelle-Petersen. (Foto: Morten Stricker/Ritzau Scanpix )
Digitale løsninger kan afhjælpe nogle af sundhedsvæsenets udfordringer, mener formand fra Danske Regioner Stephanie Lose og direktør i DI Lars Frelle-Petersen. (Foto: Morten Stricker/Ritzau Scanpix )Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Stephanie Lose (V) og Lars Frelle-Petersen
Hhv. formand for Danske Regioner og direktør i DI

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Du kan kommentere indlægget i bunden – vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

I dag kan vi behandle angst med virtuel reality, konstatere hjertestop med kunstig intelligens og 3D-printe knogler.

Alt dette er eksempler på, hvordan nye danske digitale sundhedsløsninger kan byde sig til og løse nogle af de udfordringer, som sundhedsområdet står over for i de kommende år – til gavn for patienterne.

Danmark har samtidig en unik førerposition på området og en mulighed for at drive udviklingen af fremtidens sundhedsløsninger, som vi ikke må tabe på gulvet.

Danmarks unikke sundhedsdata har mulighed for at bidrage til udviklingen af helt nye digitale behandlingsløsninger, der kan supplere den behandling, som patienterne modtager på landets hospitaler.

Stephanie Lose og Lars Frelle-Petersen
Hhv. formand for Danske Regioner og direktør i DI

De teknologiske forandringer medfører nye arbejdsgange for de dygtige medarbejdere i sundhedsvæsenet – og ikke mindst nyere og smartere behandling af patienterne.

Uforløst potentiale
Brugen af telemedicin og sundhedsapps er allerede under hastig udbredelse hos danske patienter.

Og Danmarks unikke sundhedsdata har mulighed for at bidrage til udviklingen af helt nye digitale behandlingsløsninger, der kan supplere den behandling, som patienterne modtager på landets hospitaler.

Der er stadig et stort og uforløst potentiale, som danske virksomheder og sundhedsvæsenet sammen kan udforske til gavn for både patienter, sundhedsvæsen og life science-industrien.

Spørgsmålet er dog, om fremtidens digitale sundhedsløsninger vil være danske – og udviklet til danske forhold og patienter – med mulighed for et dansk eksporteventyr?

Hvis det står til Danske Regioner og Dansk Industri, er det målet.

Behov for danske løsninger
Vi ser ikke en fremtid, hvor danske patienter udelukkende skal bruge løsninger oversat til dansk.

Vi ser en fremtid, hvor patienter i det danske sundhedsvæsen møder digitale behandlingsløsninger, der er udviklet med udgangspunkt i deres behov, via adgang til stærke sundhedsdata og med et globalt udsyn, så løsningerne kan komme flere til gavn i resten af verden.

Hvis det skal lykkes, er der dog brug for, at vi allerede nu sætter ind med en reel og samlet satsning, som kan styrke det danske HealthTech-økosystem.

Det kan vi kun sikre, hvis det offentlige sundhedsvæsen og industrien arbejder sammen – for det er her, at de unikke løsninger opstår.

Vi skal bevare førerpositionen
Derfor har Danske Regioner og Dansk Industri igangsat et fælles arbejde, som skal afklare, hvordan vi i Danmark bedst udvikler flere, nye og smartere løsninger til gavn for de mange mennesker, der arbejder eller er patienter i sundhedsvæsenet.

Sammen er vi enige om, at vi skal understøtte det danske iværksættermiljø, skabe innovation i de store virksomheder og styrke og udvikle HealthTech-økosystemet i hele Danmark.

Det er til fordel for patienterne og kan samtidig være med at til manifestere Danmarks internationale førerposition, så vi også fremover er centrum for udviklingen af verdens bedste lokale HealthTech-løsninger til et globalt marked.

Vi glæder os til et tæt samarbejde i 2019 med alle, der deler vores ambitioner.

Læs også

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Frelle-Petersen

Departementschef, Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1998)

Stephanie Lose

Økonomiminister (V), næstformand for Venstre
cand.oecon. (Syddansk Uni. 2006)

0:000:00