Lose, Sorgenfrey og Frelle: Sådan løfter vi Danmark op i den digitale superliga

DEBAT: Danmark kunne øge produktiviteten, tjene milliarder og skabe tusindvis af jobs, hvis vi var bedre til at udnytte de digitale muligheder. I stedet halter vi bagud i forhold til andre europæiske lande, skriver Stephanie Lose, Bente Sorgenfrey og Lars Frelle-Petersen. 

Af Stephanie Lose, Bente Sorgenfrey og Lars Frelle-Petersen
Hhv. formand i Danske Regioner, formand i FTF og direktør i Dansk Industri

I Danmark ynder vi at omtale os selv som en nation af digitale frontløbere. Vi ligger da også i den europæiske superliga, når det gælder brug af internet, onlinehandel og digitale offentlige portaler. Den første bølge af digitalisering.

Men virkeligheden er ganske anderledes, når det gælder den anden digitaliseringsbølge. Det er den digitalisering, der handler om internet of things, big data, cloud computing og kunstig intelligens.

Når det gælder brug af big data i EU, ligger danske virksomheder således bag konkurrenterne, blandt andet Holland, Belgien og Tyskland, på en delt niendeplads sammen med virksomhederne fra Litauen. Placeringen er den samme, når det handler om brug af software til at analysere kundedata: en beskeden niendeplads – og denne gang bag det litauske erhvervsliv.

Og prisen? Tabt potentiale og tabt vækst hos virksomheder i hele Danmark. Vi kunne øge produktiviteten, have meromsætning i milliardklassen og skabe tusindvis af fuldtidsjobs, hvis vi var bedre til at udnytte de digitale muligheder.

De rette kompetencer
DI, FTF og Danske Regioner arbejder for, at danske virksomheder og deres medarbejdere bliver europæiske digitale frontløbere – også på den avancerede digitalisering. Vi ønsker virksomhederne i vækst, der er gearede til også at løse fremtidens udfordringer. Det kræver, at vi styrker både innovationskraft og kompetencer.

Virksomhederne skal for det første have adgang til specialiseret rådgivning og innovationskraft fra de absolut dygtigste digitale hjerner – hvad enten hovedet sidder på en privat rådgiver eller en forsker fra et universitet. Der er brug for stærke regionale videnbroer mellem virksomheder og videnmiljøer og fokus på specialiseret rådgivning om digital omstilling.

Det nytter dog ingenting for en virksomhed at få højt kvalificeret sparring til for eksempel at integrere robotteknologi eller big data i forretningen, hvis medarbejderne ikke mestrer at udnytte teknologien i den daglige drift. Derfor er der også brug for målrettet digital kompetenceudvikling af virksomhedens medarbejdere. Medarbejdere og ledere spiller med en nøglerolle ved succesfuld indførelse af nye teknologier. Derfor er det helt centralt, at de er klædt på til opgaven gennem både inddragelse og uddannelse.

Regionale partnerskaber gør forskellen
Hvis vi skal løfte danske virksomheder op i den digitale superliga, er vores budskab simpelt: Vi må løfte i flok. Det kræver med andre ord et dedikeret samarbejde på tværs af virksomheder, lønmodtagere, vidensinstitutioner og offentlige myndigheder.

De regionale vækstfora består netop af stærke partnerskaber, som investerer i vækstindsatser med fokus på både specialiseret rådgivning af virksomhederne og målrettet kompetenceudvikling af medarbejderne.

Det har indtil nu løftet innovationsevnen i mere end 4.000 virksomheder, bidraget til, at knap 8.000 virksomheder er begyndt at anvende ny teknologi, samt hævet kompetenceniveauet hos 31.000 medarbejdere.

Derudover ser vi på sundhedsområdet i disse år betydelige udfordringer: flere ældre og kronikere, flere multisyge, mangel på specialister, voksende medicinpriser og en eksplosiv vækst i mængden af sundhedsdata. Det er alle udfordringer, der kalder på nye og innovative digitale løsninger.

Vi mener derfor, at der er behov for flere og styrkede offentligt-private samarbejder mellem videnmiljøer, virksomheder, offentlige myndigheder, sundhedsprofesionelle og borgere. Det kræver nemlig en fælles indsats, hvis vi skal kunne udvikle, afprøve og udbrede de nye digitale og teknologiske muligheder.

Hvis danske virksomheder skal være europæiske frontløbere i den anden bølge af digitalisering, kræver det altså en endnu stærkere fælles indsats fra virksomheder, medarbejdere og offentlige myndigheder i alle fem regioner.

Én ting er dog sikkert: I Danske Regioner, FTF og Dansk Industri er vi klar til en stærk indsats.

Forrige artikel DF: Et digitalt indre marked øger faren for misbrug og cyberkriminalitet DF: Et digitalt indre marked øger faren for misbrug og cyberkriminalitet Næste artikel Dansk Erhverv: Platformsøkonomi kræver klare svar fra EU Dansk Erhverv: Platformsøkonomi kræver klare svar fra EU
 • Anmeld

  Claus Sønderkøge · Socialistisk økonom

  Jubel optimisme er den forkerte metode at angribe kunstig intelligens med

  Hvordan kan dog ellers intelligente mennesker skrive sådan noget sludder. Alene førerløse biler vil i løbet af få år skabe en arbejdsløshed som ikke set siden 30-erne. Kunstig intelligens slår formodentlig bunden ud af al sammenhængskraft i vore samfund.

  Hvordan man kan opretholde et samfund når ingen tjener eller bruger penge det er hvad I skal finde løsninger på. Vi har kendt problemet i 50 år men nu starter praksistesten til efteråret i Californien.

 • Anmeld

  Søren Degnbol Pedersen · Strandskade

  Succes uden kildeangivelse? !

  Citat:
  "De regionale vækstfora består netop af stærke partnerskaber, som investerer i vækstindsatser med fokus på både specialiseret rådgivning af virksomhederne og målrettet kompetenceudvikling af medarbejderne.

  Det har indtil nu løftet innovationsevnen i mere end 4.000 virksomheder, bidraget til, at knap 8.000 virksomheder er begyndt at anvende ny teknologi, samt hævet kompetenceniveauet hos 31.000 medarbejdere"

  Hvor henter man disse baggrunds oplysninger?

 • Anmeld

  Walther Diechmann · udvikler

  Digital superliga kræver at der bliver gjort plads ved bordet!

  En af de største udfordringer i relation til de digitaliseringsbølger, der som Vesterhavet, ruller ind over Danmark, årti efter årti, er at prækvalifieringen til at deltage i noget som helst overhovedet (bortset måske fra el-cykler i Vojens) kræver enten 1) et særdeles "velanskrevet" navn [læs: KMD, CSC, Nets, Systematic], 2) en EU kontrakt, eller 3] helt utroligt dybe lommer!

  Dernæst skal en løsning afvikles på den vel nok dyreste platform 'i byen' [læs: M$] og alle grænseflader skal anvende de tungeste og vanskeligst implementérbare protokoller [læs: SOAP, XML, HANCOM, osv]

  Endelig - hvis 'man' stadig hænger på - kan man regne med at de offentlige kasser udbetaler penge, "når det passer dem"; hvilket typisk vil sige efter en 2-3 mdr - naturligvis ikke af ond vilje, men fordi "sagsbehandlingen" er meget "omhyggelig"

  Jeg tænker at det sådan lige tager toppen af de fleste "bølger" - og at det da helt sikkert kunne skabe lidt mere "bølgegang" i Dannevang, hvis

  1) risiko-villigheden omfattede andre end "the usual suspects" (for vi kender vel alle til mindst 2-3 eksempler på, at Blue Chip leverandørerne ikke holder sig for gode til at gå 2-500% over budget - så hvis man istedet spredte risikoen ud på 'små' virksomheder, der også typisk vil arbejde solen sort for håndører, var der måske en lidt større "mortalitet" men til gengæld færre budgetoverskridelser

  2) kom lidt mere ind i kampen, op på beat'et eller ned med det nye - i alle tilfælde; gav udviklerne lov til at bruge moderne løsninger baseret på JSON, REST, blockchain, what-ever - der ikke nødvendigvis kræver 10 dataloger og en trappestige for at skifte en websocket :o

  3) kvitterede for evnen til at levere til tiden med at betale til tiden - leverandørens betalingsbetingelser, ikke kommunens

 • Anmeld

  Thomas R.

  I aner ikke hvad superliga er

  Det undrer mig ikke, at Frelle står som afsender, mere de to andre.

  Digital superliga for de tre = massiv registrering af borgerne, overvågning, meldepligt, logning, dataopsamling og meget andet godt, som i sagens natur vil spare milliarder. Diktaturer har jo historisk erfaring med, at den personlige frihed koster dyrt — derfor indskrænkes den.

  Danmark har det svært i anden bølge, for vi er de første, som skal udskifte programmer og systemer, der blev til i en tid (1960-70’erne), hvor open source mv. ikke var kendt. Vi er ikke bagud, come on!

  Det ville klæde debattørerne at anerkende, at Danmarks utrolige landvindinger som digitale forerunners kan lære andre lande noget om værdifulde erfaringer med, hvad maskiner kan og ikke kan. Eksempler er der masser af.

  Der er forskel på superliga og premier league.

 • Anmeld

  Anne-Marie Krogsbøll · Ufrivillig datamalkeko i storkapitalens og magtelitens datastordriftsstald

  Hvor idiotisk kan man være...

  "De regionale vækstfora består netop af stærke partnerskaber, som investerer i vækstindsatser med fokus på både specialiseret rådgivning af virksomhederne og målrettet kompetenceudvikling af medarbejderne"

  Ja, og det har medført, at ingen for alvor har ansvar, og ingen ved, hvor vore meget personfølsomme private data ender, selv om de er tvangshøstet uden vores viden og samtykke - de er spredt verden over i diverse databehandlere og underdatabehandlere. Og samtidig har Datatilsynet netop lukket den søgbare offentlige liste, som gav i det mindste en smule mulighed for at følge med i datatrafikken - nu har Mørkelygten taget den indsigtsmulighed - for befolkningen skal helst ikke kunne følge med i, hvordan deres privatliv sælges og foræres til forskere og forretningsfolk verden over.

  Og har det helt undgået forfatternes opmærksomhed, at vi i øjeblikket hver morgen står op til nye rædselshistorier om manglende datasikkerhed, både i det offentlige og det private, og hvad det medfører af ulykker?

  Vore ministre (og forfatterne?) har store summer i aktier i de firmaer, som nyder godt af denne udvikling - er der overhovedet nogen, som kan huske begrebet "interessekonflikter", som engang var et vigtigt begreb, hvis man tager demokratiet alvorligt?

  Har forfatterne været på konferencer og kurser med Dare Disrupt, som af folk med forstand på den slags kaldes for "Science fiction-forfattere", men som det alligevel er lykkedes at fedte sig ind på regeringstoppen, KL og andre beslutningstager i en grad, så man skulle tro, at "disruption" er et formål i sig selv - "i fuldt firspring - med hovedet under armen", som Brian Mikkelsen så selverkendende udtrykte det, da regeringen i efteråret præsenterede sin digitaliseringsstrategi.

  Der er andet her i livet end at være nummer et på de evindelige åndsvage hitlister over det ene og det andet. f.eks. at tænke sig lidt om, og få fundamentet af privatlivsrespekt, lovgivning og datasikkerhed på plads, i stedet for at gøre sit bedste for at undergrave fundamentale rettigheder - til storkapitalens og magtelitens bedste - mens resten reduceres til datamalkekvæg i disse dataherremænds datastordriftsstalde.

  Der er ikke brug for at speede denne udvikling op - tvært imod. Hvad med i stedet at satse på at blive verdens bedste i en gennemtænkt og afbalanceret implementering af de nye teknologier - med den mest omfattende demokratiske kontrol, og med fuld respekt for grundlæggende rettigheder, såsom retten til privatliv? Der er ingen mening i at ville være bedst og først til at styrte sig ud over kanten med hovedet forrest - uanset hvad Brian Mikkelsen påstår.