Marie Krarup: Islamister og cyber-angreb er de største trusler mod Danmark

DEBAT: Forsvaret skal opgraderes og have flere midler. Ikke fordi Danmark er i fare for at blive angrebet af fremmede stater, men fordi truslen kan opstå hurtigere, end vi kan nå at reagere, og fordi truslen fra islamister og cyber-angreb giver nye udfordringer, skriver Marie Krarup. 

Af Marie Krarup (DF)
Forsvarsordfører, Dansk Folkeparti

Jeg tror ikke, der er nogen af vores nabolande, der kunne finde på at angribe Danmark.

Jeg tror heller ikke, de lande, der ligger lidt længere væk, har den slags hensigter. Så dermed mener jeg ikke, der er en direkte militær trussel imod Danmark i dag.

Forsvar for en sikkerheds skyld
Men Dansk Folkeparti har alligevel støttet, at vores militære forsvar bliver opgraderet og får tilført flere midler. Det har vi, fordi vores forsvar har været underfinansieret i en periode, og fordi man ikke kan forudsige fremtiden.

Der kan nemlig – hvis vi er meget uheldige – hurtigt opstå en trussel imod Danmark. Hurtigere end vi kan nå at opbygge et militært forsvar. Så derfor må et land, der ønsker at bestå som et selvstændigt, frit land, aldrig lade sit militære forsvar forfalde.

Dertil kommer, at vi jo har lovet Nato at have et ordentligt forsvar! Og Nato er en meget vigtig alliance for os.

Men det er ikke sandsynligt, at der vil komme et militært angreb imod Danmark inden for den nærmeste fremtid. Det mener Forsvarets Efterretningstjeneste heller ikke.

Truslen fra islamister bliver ikke mindre
Der er til gengæld en overhængende fare for terrorangreb.

Islamistiske hellige krigere er kommet til europæiske lande skjult i migrantstrømmene i 2015. Vi ved ikke, om der er kommet nogen til landet, der pønser på at begå noget ondt i Danmark.

Der kan også være folk født i Danmark, der bliver radikaliserede og sætter sig for at begå et terrorangreb. Det er jo desværre allerede sket mange gange i andre lande, og vi er også selv blevet ramt før.

Der er intet, der tyder på, at denne trussel bliver mindre inden for den nærmeste fremtid.

Derfor har vi også sat penge af i forsvarsforliget til, at forsvaret i højere grad skal kunne støtte politiet i tilfælde af, at der bliver begået terrorangreb i Danmark. Og derfor har Dansk Folkeparti igen og igen foreslået, at den nuværende grænsekontrol styrkes og gøres permanent.

Digitalisering åbner nye trusler
Et andet område, hvor der er trusler i dag, er cyber-området.

Vores samfund er mere og mere afhængigt af digitalisering, og vi er derfor mere og mere sårbare over for fjendtlige hacker-angreb. Derfor har vi også aftalt i forsvarsforliget, at der skal sættes flere penge af til at opbygge et cyber-forsvar.

Det er sund fornuft og rettidig omhu.

Vi har netop kunnet læse i aviserne, at Forsvarsministeren har beviser på, at den russiske stat har rettet cyber-angreb imod Mærsk sidste sommer. Sådan noget skal vi kunne forhindre i fremtiden.

Men lige n, skal vi selvfølgelig også protestere over sådan en behandling. Derfor har Dansk Folkeparti opfordret til, at forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) holder et møde med den russiske side, hvor han fremlægger beviserne og protesterer over for Rusland.

For det skal vi bestemt ikke finde os i. Og så skal vi som sagt gøre alt, hvad vi kan for, at det vil være meget sværere at få held til at gennemføre et cyber-angreb imod Danmark i fremtiden.

Forrige artikel DI: Den enkelte skal ikke være sin egen cybersikkerhedsekspert DI: Den enkelte skal ikke være sin egen cybersikkerhedsekspert Næste artikel IT-Branchen: Borgeren udgør den måske største digitale sikkerhedsrisiko IT-Branchen: Borgeren udgør den måske største digitale sikkerhedsrisiko