Omstridt sag afgjort: Netcompany skal levere digital post til det offentlige

DIGITAL POST: Netcompany har for anden gang vundet udbuddet om digital post til det offentlige, kan Altinget afsløre. E-Boks kalder forløbet ”mystisk” og har klaget over afgørelsen. 

Danskerne får efter alt at dømme to forskellige udbydere til digital post fra henholdvis offentlige og private aktører

En aktindsigt til Klagenævnet for Udbud viser nemlig, at e-Boks A/S, der var én af to bejlere til opgaven, 2. september har klaget over Digitaliseringsstyrelsen afgørelse, der endnu ikke er offentliggjort.

Det er Netcompany, der har vundet udbuddet, bekræfter flere kilder med kendskab til sagen over for Altinget. Og direkte adspurgt bekræfter også administrerende direktør hos e-Boks, Ulrik Falkner Thagesen, at klagen kommer oven på afvisning af deres tilbud, som giver opgaven for at drive en postkasse for mails fra det offentlige til konkurrenten. 

”Vi er 19 procent billigere, og vi har en tårnhøj kvalitet. Set i sammenhæng er hele forløbet meget mystisk for os. Det er grunden til, at vi klager,” siger Falkner Thagesen.

Digitaliseringsstyrelsen har valgt at udbyde Digital Post for at "udvikle en enkel og tidssvarende løsning". Ifølge Ulrik Falkner Thagesen er det for tidligt at sige, hvorvidt afgørelsen betyder, at det bliver vanskeligere for danskerne at tilgå deres digitale post. 

"Men jeg kan ikke se, hvordan det skulle kunne blive nemmere," siger han. 

Lisbeth Bech Poulsen, der sidder med sagen i Finansudvalget for SF, vil ikke kommentere afgørelsen: "Jeg kan helt generelt sige, at jeg er bekymret for projektet, den samlede pris, og hvordan det skal bruges af almindelige borgere," skriver hun i en sms til Altinget.

E-Boks fortsætter med at drive postkassen for kommunikationen med private aktører, når de eksempelvis sender lønsedler til danskerne. 

Omstridt forløb 
Det er anden gang, Netcompany vinder udbuddet. I april kunne Version2 afsløre, at Digitaliseringsstyrelsen, efter at have valgt Netcompany, annulerede udbuddet. Det skete, fordi e-Boks havde klaget til Klagenævnet, der valgte at gå videre med sagen – ifølge Version2 anklagede e-Boks Digitaliseringsstyrelsen for lade Netcompany justere sit endelige tilbud efter afgivelse.

I maj 2019 blev udbuddet så igen ændret til et udbud med forhandling, fordi buddene fra e-Boks og Netcompany ikke levede op til kravene. Den nye regering forsøgte med det samme, den trådte til, at bremse udbuddet igen. 

Men finansminister Nicolai Wammen (S), der ikke vil kommentere de nye oplysninger i sagen, fik et nej af Kammeradvokaten til at genåbne udbuddet, så det udelukkede muligheden for to forskellige postkasser.

”Socialdemokratiet har været bekymret for en situation, hvor borgerne i fremtiden skal orientere sig i to postkasser,” skrev finansminister Nicolai Wammen til Altinget

“Derfor har jeg også bedt om en juridisk vurdering fra Kammeradvokaten af, om det er muligt at tilrettelægge udbuddet sådan, at det kan sikres, at borgerne modtager post fra både det offentlige og det private i samme postkasse. Og svaret har desværre været, at det ikke er muligt. Det ærgrer mig selvsagt."

Wammen skrev samtidig, at det skulle være ”så let som overhovedet muligt at tilgå den digitale post – og meget gerne det hele samme sted”, og at udbuddet var skrevet, så det sikrede, at offentlig post kan vises samme sted som privat digital post, uanset hvem der vandt udbuddet.

Tilbage til start
Dermed er det turbulente forløb om udbuddet af Digital Post nu tilbage i samme situation som for knap et år siden, på trods af at Digitaliseringsstyrelsens beslutning om at genudbyde Digital Post blev truffet af tidshensyn.

"Efter rådgivning fra Kammeradvokaten annullerede vi udbuddet, inden Klagenævnet for Udbud kom med en afgørelse, fordi vi gerne ville undgå større forsinkelser end højst nødvendigt," sagde vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen til Version2.

”Det ser ikke mindre mystisk ud for os nu,” siger direktør hos e-Boks, Ulrik Falkner Thagesen, om seneste udvikling i sagen. Ifølge Klagenævnet for Udbud er fristen for den såkaldte skriftveksling, der nu foregår, sat til 2. oktober. 

Derefter kan nævnet enten afgøre sagen (hvilket kan falde ud til begge sider), den kan vælge at forhindre, at der underskrives kontrakt, indtil klagen er afgjort, eller det kan lade udbuddet køre videre som afgjort, mens klagen behandles. I sidste instans ville e-Boks kunne søge erstatning, hvis de får medhold i klagen. Klagen fra 2018 er endnu ikke afgjort, oplyser Thagesen.

Da udbuddet, der er estimeret til 215 millioner kroner, stadig er i gang, ønsker Netcompany ikke at udtale sig til Altinget. Det samme oplyser Digitaliseringsstyrelsen og Finansministeriet.

 

,

Forrige artikel Facebook bygger datacenter i Danmark, men vindmøller i Norge: Klimaet er jo ligeglad Facebook bygger datacenter i Danmark, men vindmøller i Norge: Klimaet er jo ligeglad Næste artikel I Facebook og Apples fodspor: Google opretter fem solcelleparker i Danmark I Facebook og Apples fodspor: Google opretter fem solcelleparker i Danmark
Patienter med livsfarlig sygdom lades i stikken på grund af dataregler

Patienter med livsfarlig sygdom lades i stikken på grund af dataregler

DATAETIK: Patienter risikerer skrumpelever og kræft, fordi datalov forbyder forskere at kontakte dem med nyt behandlingstilbud. Etisk problematisk, mener lægeformand. Sundhedsministeren afviser i et svar til Folketingets Sundhedsudvalg at gribe ind i den konkrete sag.