Overblik: Sådan vil regeringen få patienterne væk fra gangene

AKUTPAKKE: Regeringen er sammen med sine borgerlige støttepartier nået til enighed om en ny akutpakke, der skal få overbelægningen på sygehusene ned og patienterne væk fra gangene. Se initiativerne her.  

Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Cecilie Gormsen

Influenzavaccine-garanti, øget kapacitet og bedre deling af erfaringer. Sådan lyder nogle af tiltagene i regeringens akutpakke, der skal nedbringe overbelægningen på de danske sygehuse.

Aftalen, der fordeler 415 millioner kroner, faldt på plads tirsdag mellem regeringen og dens blå støttepartier: Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative. 

”Kampen mod overbelægning handler ofte om arbejdstilrettelæggelse og et konstant fokus. Og med akutpakken får sygehusene en række redskaber, der kan gøre noget grundlæggende ved problemet," siger sundhedsminister Sophie Løhde (V) i en pressemeddelelse.

Hun erkender dog, at overbelægningen på landets sygehuse ikke er væk i morgen, men at der er taget et vigtigt skridt med tirsdagens aftale om akutpakken.

Konkret fordeler akutpakken mod overbelægning 415 millioner kroner i årene 2016 til 2019 på følgende initiativer:

  • 250 millioner kroner til øget kapacitet i form af bedre arbejdstilrettelæggelse, mere personale til at tage sig af patienterne og udvidede åbningstider. Pengene kommer ud over de midler, som allerede er afsat til at løfte kapaciteten i aftalen om regionernes økonomi for 2016.

  • 88 millioner kroner til at udbrede erfaringer og metoder fra projektet ”Sikkert Patientflow” til bedre patientforløb på alle akutsygehusene. Det drejer sig blandt andet om ansættelse af flowkoordinatorer, der har overblik over belægningssituationen på hele sygehuset. Metoderne omfatter daglige tavlemøder på afsnittene og kapacitetskonferencer på sygehusniveau, så afdelinger med ledige senge hjælper afdelinger med overbelægning.

  • 15 millioner kroner til såkaldte lokale værktøjer, som eksempelvis kan være elektroniske oversigtstavler.

  • 2 millioner kroner til en ensartet monitorering og evaluering i alle fem regioner af, hvordan arbejdet med at undgå patienter på gangene skrider frem i de kommende år.

  • 60 millioner kroner til en influenzavaccinegaranti, som giver direkte adgang til at købe en given mængde vaccine i tilfælde af en influenzapandemi. Det vil blandt andet betyde, at færre ældre under en epidemi, som måtte ramme de ældre særligt hårdt, får behov for indlæggelse, så en del af overbelægningen undgås på den måde.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00