Prosa: Ny cybersikkerhedsstrategi skal prioritere beskyttelse af privatlivet

DEBAT: Lad os designe vores digitale systemer på en måde, der beskytter privatlivet, så data ikke er ”farlige”. En ny strategi skal fokusere på forskning og innovation af privacy by design, mener Prosa.

Af Niels Bertelsen
Formand, Prosa - Forbundet af IT-Professionelle

I den nuværende version af den danske, nationale cybersikkerhedsstrategi lægges der i de første passager vægt på, at udviklingen går hurtigere og hurtigere, og at vi som samfund i stigende grad bliver afhængige af internettet og er forbundet via digitale løsninger.

Derfor er det vigtigt, at den kommende strategi lægger vægt på langtidsholdbare løsninger.

Den stigende digitalisering er som bekendt et katten efter musen spil, hvor ondsindede ofte er et skridt foran, mens stater, virksomheder og privatpersoner står besejret tilbage på den digitale slagmark og har fået deres data lækket, deres finanser stjålet eller deres sensitive møder offentliggjort på en russisk youtube-gruppes kanaler.

Der er behov for, at vi som digitalt samfund flytter os til en position, hvor det er skurkerne, der er et skridt bagud, ikke omvendt.

Data er ”farlige”
Indtil nu har en stor del af den nationale cybersikkerhedsstrategi været at forskanse os og sætte digitale hængelåse på vores data:

Længere adgangskoder, to-faktor-adgangskontrol, firewalls, VPN, stærk kryptering, intrusion detection systems og digitale certifikater for blot at nævne nogle få teknologier.

Det er nødvendigt, fordi det er et problem, hvis data falder i de forkerte hænder. Data er med andre ord ”farlige”.

Men hvad hvis vi kunne gøre data ufarlige?

Jeg har tidligere i Altinget omtalt privacy by design som en privatlivsbeskyttende løsning, der gør det sværere for databehandlere at misbruge data. Men privacy by design er også et sikkerhedselement.

Med privacy by design har den dataansvarlige allerede i udviklingen af et nyt it-system gjort sig tanker om, hvordan systemet kan beskytte borgerens personlige data. Det er muligvis nyt for statens it-projekter, men bestemt ikke nogen nyhed generelt.

Privacy by design
Når vi stemmer til Folketinget, indeholder stemmesedlerne ingen farlige data. De er afkoblet fra vælgeren. Det er derfor et ikke et problem, hvis stemmesedlerne kommer i forkerte hænder efter de er talt op.

Den enkelte stemmeseddel kan ikke kobles til noget enkelt individ. Det er privacy by design.

Det er privacy by design, når det er muligt for kendte at gå ned og betale med kontanter for at undgå at blive overvåget af NETS, der derved ikke kan lække oplysninger om, hvor en given person befinder sig.

Privacy by design er altså ikke blot, at databehandleren lover at holde data hemmelige. Det er også, at data ikke kan henføres til enkelte personer. Derfor er data ufarlige i et system bygget med privacy by design som en prioritet.

Vi kan blive førende på beskyttelse af privatlivet
Datatilsynet har i vejledningerne på deres hjemmeside glimrende beskrevet, hvordan man med fordel kan benytte sig af privacy by design, hvis man som dataansvarlig står over for udviklingen af et nyt system.

Hvor mange af statens igangværende it-projekter har lyttet til det råd?

Regeringen må med den nye strategi komme ind i fremtiden og prioritere forskning og innovation inden for privacy by design. At udvikle privacy by design vil ikke alene være godt for borgernes sikkerhed, det vil også sætte Danmark i en god position internationalt.

USA og Kina har i øjeblikket ikke fokus på borgernes privatliv, så der er ingen konkurrence herfra.

Det sætter EU i en ret unik konkurrencesituation. Specielt hvis vi forventer, at borgerne i USA og Kina i fremtiden vil efterspørge løsninger, der beskytter deres privatliv.

Danmark bør være det land i EU, der tager føringen. Det manglede bare for et land, der ønsker at være det mest digitale land i verden.

Forrige artikel ITD: Digitaliserede Danmark har ikke brug for et postvæsen ITD: Digitaliserede Danmark har ikke brug for et postvæsen Næste artikel DI: En ny cyberstrategi må ikke være løsrevne initiativer DI: En ny cyberstrategi må ikke være løsrevne initiativer