Regeringen presset fra alle sider i samråd om aflytning af kabler

Regeringen var mandag indkaldt til samråd i forsvarsudvalget om NSA’s adgang til spionage mod andre lande gennem danske internetkabler. Støttepartierne mente, at regeringen var for lukket, og oppositionen mente, at den ikke var lukket nok.

Nick Hækkerup (S) på vej til samråd i forsvarsudvalget.
Nick Hækkerup (S) på vej til samråd i forsvarsudvalget.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Nickolaj Storgaard Oksen

Under mandagens samråd i forsvarsudvalget blev Forsvarsminister Trine Bramsen (S) og Justitsminister Nick Hækkerup (S) beskyldt for både at være for lukkede og ikke lukkede nok. Samrådet var indkaldt på baggrund af spørgsmål fra Enhedslistens og SFs forsvarsordførere, Eva Flyvholm (EL) og Karsten Hønge (SF).

Det handlede om, hvorvidt systematisk aflytning eller spionage af allierede ville blive undersøgt af den kommission, der skal undersøge NSA’s adgang gennem danske kabler. Sagen startede da Tilsynet med Efterretningstjenesterne kom med kritik af Forsvarets Efterretningstjeneste i en pressemeddelelse 24. august 2020.

Trine Bramsen: ”Systematisk aflytning af tætte allierede er uacceptabelt.”
Forsvarsministeren startede samrådet med at slå fast, at hun ”hverken her eller andre steder kommer til at gå ind i spekulationer fra pressen eller andre.”

Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00