Regeringen vil stække tech-giganter med ny strategi: “Vi skal have magten tilbage”

DIPLOMATI: Teknologien skal understøtte demokratiet og vores værdier, lyder det fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S) ved lanceringen af køreplanen for Danmarks nye tech-ambassadør.

Samfundsansvar, demokrati og tryghed. Det er grundpillerne i Jeppe Kofod og Anne Marie Engtoft Larsens nye tech-strategi.
Samfundsansvar, demokrati og tryghed. Det er grundpillerne i Jeppe Kofod og Anne Marie Engtoft Larsens nye tech-strategi. Foto: Liselotte Sabroe Ritzau/Scanpix
Malte Bruhn

Danmark skal gå forrest i kampen for at få styr på tech-giganter som Facebook, Google og Amazon.

Det var budskabet, da udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og Danmarks tech-ambassadør Anne Marie Engtoft Larsen onsdag lancerede regeringens nye strategi for teknologisk diplomati i Eigtved Parkhus i København.

“Vi skal have magten over teknologen tilbage til demokratiet. Vi har brug for, at det er folkevalgte regeringer og parlamenter, der sætter rammerne for teknologiens udvikling. Og vi har brug for, at teknologien understøtter de værdier, vi står på,” lød det fra Jeppe Kofod.

Strategien, der løber frem til 2023, ligger ifølge udenrigsministeren op til, at Danmark internationalt skal arbejde for en mere ansvarlig, demokratisk og tryg teknologiudvikling med et stærkt fokus på menneskerettigheder.

Målet er, at de demokratisk valgte regeringer igen får hånd i hanke med den voldsomme teknologiske udvikling, der i de senere år - blandt meget andet - er blevet brugt til at sprede misinformation, rekruttere terrorister og manipulere demokratiske valg.

På pressemødet fremhævede Jeppe Kofod blandt andet stormen på Kongressen i Washington 6. januar som et af de mest grelle eksempler på, hvad manglende regulering af sociale medier kan føre til.

"Teknologien har en masse positiv forandringskraft i sig. Men vi ser også en stigende teknologiskepsis, fordi dem med de onde hensigter – terrorister og autoritære regimer – kan bruge teknologien til at skabe had, vold, splittelse og konspirationsteorier.”

Vi skal være et kritisk talerør på vegne af den danske regering og den danske befolkning

Anne Marie Engtoft Larsen, Danmarks tech-ambassadør

Fælles digital skat 
Det er Danmarks kun anden tech-ambassadør Anne Marie Engtoft Larsen, der skal lede den danske indsats og udleve den nye strategi, som hun selv gik i gang med at udvikle og definere, da hun overtog stillingen i august 2020.

På pressemødet, som hun deltog i via en videoforbindelse, sagde hun blandt andet, at “vi er gået fra en bred tech-optimisme til en mere kritisk stillingtagen til teknologien.”

Det er den analyse, der nu afspejler sig i den danske strategi, hun er ansat til at promovere overfor både virksomheder, NGO’er og lovgivere i resten af verden.

“Vi skal være et kritisk talerør på vegne af den danske regering og den danske befolkning. Men også en brobygger, der kan skabe alliancer og forpligtende samarbejder med tech-industrien, så vi kan finde fælles løsninger,” sagde hun.

Strategi for Danmarks teknologiske diplomati 2021 til 2023
Den nye strategi består af tre strategiske prioriteter og 21 tiltag.

De strategiske prioriteter er

Samfundsansvar: Tech-giganterne bør opfylde deres del af samfundskontrakten

Demokrati:
Vi vil kæmpe for, at de globale digitale spilleregler tager udgangspunkt i demokratiske værdier og menneskerettigheder.

Tryghed: 
Tryghed Vi vil arbejde for, at teknologien understøtter Danmarks tryghed og sikkerhed.

Konkret fokuserer strategien især på Danmarks rolle i internationale organisationer, herunder EU, OECD, Nato og FN.

På to-do-listen finder man blandt andet en digital sikkerhedspolitik i EU og Nato.

Der skal sættes ind mod cyberkriminalitet, datalæk, misinformation og online udnyttelse af børn og unge. Der er også fokus på mere borgerinddragelse, blandt andet i form af et nyt teknologisk vismandsråd, der skal bestå af NGO’er, eksperter og repræsentanter fra uddannelsesinstitutioner.

Og så skal Danmark med vold og magt forsøge at overtale de andre OECD-lande til at gå sammen om en fælles digital skat. For tiden er forhandlingerne havnet i et dødvande - og fortsætter det sådan, må EU tage sagen i egen hånd.

“Vi er nødt til at fokusere på samfundsansvar og fair vilkår, hvis vi skal videreføre den samfundsmodel, som vi kender i Danmark,” supplerede udenrigsministeren.

Læs også

Kritisk dialog 
Anne Marie Engtoft Larsen er den yngste ambassadør i danmarkshistorien. Hun har tidligere arbejdet i Word Economic Forum i Schweiz. Hun overtog posten fra Casper Klynge, der blev udpeget af tidligere udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i 2017.

Efter sin aftrædelse lagde Casper Klynge ikke skjul på, at opgaven med at få tech-giganterne i tale var langt sværere, end han havde forventet.

“Jeg vil også bruge ordet chokerende i forhold til den pure afvisning af ethvert ansvar og enhver interesse i at have en dialog med myndigheder,” lød det blandt andet i et interview med Berlingske.

Nu er det Anne Marie Engtoft Larsens tur til at indlede det, hun selv kalder en “kritisk dialog” med topcheferne i Sillicon Valley i Californinen, hvor hun har sin base som ambassadør.

Tidligere på året forklarede Anne Marie Engtoft Larsen selv i et interview med Altinget, at hendes hovedopgave bliver at bygge bro mellem Danmark og tech-giganternes bestyrelseslokaler.

I interviewet forklarede hun også, at jobbet ikke handler om at fremme danske eksportinteresser. Det var ellers den oprindelige intention med udnævnelsen af Casper Klynge i 2017.

Fokus er i højere grad på regulering og menneskerettigheder, forklarede Anne Marie Engtoft Larsen overfor Altinget.

En politisk strategi
På pressemødet bekræftede Jeppe Kofod, at tech-ambassadøren først og fremmest skal fokusere på at udbrede Danmarks politiske holdninger.

“Det her en politisk strategi. Men jeg tror, at hvis vi som land kan give nogle gode svar på de her spørgsmål, så bliver vi også interessante at investere i for kreative tech-virksomheder – ligesom på det grønne område, hvor man også kigger mod Danmark for at finde de bæredygtige løsninger.”

Fra Dansk Industri er der ros til regeringens strategi.

I en pressemeddelelse siger chef for digitaliseringspolitik, Rikke Hougaard Zeberg, at “techambassadøren har givet Danmark en stærk stemme internationalt.”

“Og det skal vi nu også udnytte til at styrke indsatsen med at få dansk teknologi og ansvarlige digitale løsninger afsat til resten af verden, og dermed skabe vækst og arbejdspladser i Danmark efter coronakrisen.” 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Marie Engtoft Larsen

Tech-ambassadør, Silicon Valley
MSc Development Management, London School of Economics and Political Science (LSE), MSc International Business and Politics, Copenhagen Business School (CBS)

Jeppe Kofod

Fungerende udenrigsminister (S)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), ma i public administration (Harvard 2007)