Debat

Regionerne: Styrket samarbejde om telemedicin

DEBAT: Samarbejde mellem regioner og kommuner skaber sammenhæng i udbredelsen af telemedicin og forstyrrer patienten mindst muligt, skriver Jens Andersen, formand for Regionernes Sundheds-it og direktør for Region Sjælland.

Samarbejde mellem regioner og kommuner sikrer sammenhæng i udbredelsen af telemedicin, skriver Jens Andersen, formand for Regionernes Sundheds-it og direktør for Region Sjælland.
Samarbejde mellem regioner og kommuner sikrer sammenhæng i udbredelsen af telemedicin, skriver Jens Andersen, formand for Regionernes Sundheds-it og direktør for Region Sjælland.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jens Andersen
Formand for Regionernes Sundheds-it (RSI) og adm. direktør for Region Sjælland

Samarbejde skaber sammenhængende behandlingsforløb for borgerne, og vi forstyrrer dem mindst muligt i dagligdagen – ligesom kommuner og regioner kan fokusere ressourcerne bedre.

Jens Andersen
Formand for Regionernes Sundheds-it (RSI) og adm. direktør for Region Sjælland

Regeringen, Danske Regioner og KL har besluttet, at borgere med KOL skal tilbydes telemedicinsk hjemmemonitorering i hele landet inden udgangen af 2019.

Fakta
Telemedicin har den seneste tid været under hård beskydning for ikke at leve op til de økonomiske forventninger, som gennem årene er blevet stillet til den.   

Altinget: velfærdsteknologi benytter anledningen, og spørger et nyt hold af debattører
Har vi været for hurtige til at udråbe telemedicin som løsningen på sundhedsvæsenets udfordringer? Hvad skal der til for, at den nationale udrulning af telemedicin bliver en succes? Og er økonomien underordnet, hvis patienterne og det sundhedsfaglige personale er glade? 

Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Det forudsætter godt samarbejde mellem regioner og kommuner over hele landet, og den indsats er godt undervejs.

KOL-patienter, der har deltaget i de første forsøg, har gennemgående udtrykt stor tilfredshed med hjemmemonitorering, og metoden kan for nogle patienter give en pæn økonomisk besparelse.

Telemedicin i praksis 
Men hvordan fungerer telemedicin helt praktisk for den enkelte KOL-borger? Det er vigtigt at kunne se for sig for at vurdere potentialet i telemedicin, også på andre kroniker-områder. Og det er nyttigt for at kunne se nuanceret på gevinsterne og ikke bare konkludere firkantet, at telemedicin vil være en mega gevinst eller bare afvise det som et kæmpe blålys.

Pensionisten hr. Larsen har fået konstateret KOL for tre år siden og har været gennem talrige behandlinger og kontroller på det regionale sygehus. Nu får han så udleveret en tablet (lille hjemmecomputer) – eller bruger sin egen tablet – og hjemmemonitoreringsudstyr. Det sparer hr. Larsen for turene til sygehuset, og han kan ”konsultere” sig selv ved sit stuebord.

På tabletten har hr. Larsen en personlig kalender med overblik over sygehus- og lægeaftaler og eventuelle motionsprogrammer. Tabletten har også programmer, som måler blandt andet lungefunktion og blodtryk, så når hr. Larsen sætter sig til rette ved stuebordet og trykker start på tabletten, er han i gang.

Iltmætning i blodet måler han med et såkaldt pulsoximeter på fingeren, og lungefunktionen testes ved at blæse i et mundstykke. Alt udstyr er koblet trådløst op, og målingerne ryger ind på tabletten og direkte videre til enten sygehus eller hjemmepleje. Hele tiden følger professionelt sundhedspersonale med på afstand. Når samtlige målinger er gennemført, fortæller tablettens program, om hr. Larsens tilstand er, som den skal være. Hvis ikke, følger sundhedspersonalet op.

Sammenhæng i indsatsen 
Hjemmemonitoreringen er en gevinst for mange KOL-patienter med dårlig lungefunktion, fordi de ikke behøver at anstrenge sig. Og forsøgsordninger med hjemmemonitorering for hjertepatienter og patienter med slemme sår har også vist lovende potentiale. Borgerne sætter generelt pris på løsningen i eget hjem.

Fem landsdelsprogrammer bliver sat i søen med kobling til sundhedsaftalerne mellem den lokale region og kommunerne, så vi får fremdrift og lokal forankring for den telemedicinske udbredelse. Allerede til januar sætter en styregruppe sig sammen for at starte arbejdet. Styregruppen – med folk fra regioner, kommuner, Sundhedsministeriet og Digitaliseringsstyrelsen – holder hånd i hanke med de fem landsdelsprogrammer. Også i styregruppen vil der være fokus på, at der er skub i sagerne og sammenhæng i den indsats, patienterne oplever.

Der er store forventninger til udbredelsen. For nylig viste opsamlingen på storskalaprojektet TeleCare Nord, at KOL-patienter gennemgående føler sig tryggere i hverdagen med telemedicin, føler bedre kontrol med egen sygdom og finder det telemedicinske udstyr brugervenligt.

En vigtig forudsætning for succes er et godt samarbejde mellem statslige instanser, regioner, kommuner og praktiserende læger. Så skaber vi sammenhængende behandlingsforløb for borgerne, og vi forstyrrer dem mindst muligt i dagligdagen – ligesom kommuner og regioner kan fokusere ressourcerne bedre. Telemedicin er naturligvis ikke et mirakelmiddel, men det kan være en behandlingsform, som giver hr. Larsen og andre patienter et bedre liv med svær sygdom.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Andersen

Seniorrådgiver, Rud Pedersen, fhv. adm. direktør, Region Sjælland
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1978)

0:000:00