Debat

Tekniq: Det nye erhvervsministerie skal udvikle digitaliseringsstrategier, der kan forenkle regler

Data spiller som vækstdriver en underspillet rolle på den politiske scene. Derfor må det nye erhvervsministerie udarbejde nye strategier for digitalisering, der kan forenkle og fjerne regler, der belaster virksomheder og samfundets økonomi, skriver Troels Blicher Danielsen.

Regelbyrder belaster både virksomheder og samfundets økonomi. Derfor skal nye digitaliseringsstrategier forenkle regler, ved eksempelvis at droppe unødvendige besøg på virksomheder, skriver Troels Blicher Danielsen.<br>
Regelbyrder belaster både virksomheder og samfundets økonomi. Derfor skal nye digitaliseringsstrategier forenkle regler, ved eksempelvis at droppe unødvendige besøg på virksomheder, skriver Troels Blicher Danielsen.
Foto: Jeppe Carlsen
Troels Blicher Danielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Data og digitalisering er ikke løsningen på alt i vores samfund. Men, når det kommer til danske virksomheders muligheder for at innovere og udvikle løsninger til den grønne omstilling, er data et guldæg, som vi fortsat ikke har grebet. Data som vækstdriver spiller fortsat en totalt underspillet rolle på den politiske scene. Det skal en ny regering lave om på - og det skal ske nu.

Vi har brug for en øget digitalisering og databrug i erhvervslivet og i virksomhedernes samspil med myndighederne. Det vil resultere i en mere effektiv grøn omstilling til forbillede for alle andre lande, styrke Danmarks konkurrenceevne og løfte arbejdsmarkedet endnu et niveau op.

Mantraet om, at den bedste energi er den, vi ikke bruger, er efterhånden mejslet i sten på Christiansborg. Energipolitik er storpolitik. En langt mere effektiv energispareindsats er fundamental for, at vi slipper fri for den russiske gas. Og også her spiller data en helt central rolle.

Stil tilgængelige data til rådighed for boligejere
Vi bliver ikke verdens grønneste land, hvis vi ikke også begynder at se på offentlige myndigheder som dataleverandører – og det gælder alle ministerier, kommuner, regioner med videre.

Digitalisering og åbne offentlige data skal integreres på højeste niveau hos alle myndigheder

Troels Blicher Danielsen
Administrerende direktør, Tekniq

Digitalisering og åbne offentlige data skal integreres på højeste niveau hos alle myndigheder – hellere et bredt tværgående toplederfokus hos alle offentlige topledere fremfor et fritstående IT-ministerium. For faktum er, at offentlige forsyningsselskaber og det offentlige helt generelt råder over data, der nemt og effektivt kan bruges til at skabe vækst for hele Danmark, hvis dataene ellers blev delt med erhvervslivet.

Stillede man den allerede tilgængelige data til rådighed for boligejerne, kan virksomhederne sætte målrettet ind med løsninger, der hurtigt kan mindske energiforbruget, lige præcis der, hvor det giver mest mening, uden hver enkelt boligejer skal være ekspert i opvarmningsteknologier og køleanlæg.

Nye digitalieringsstrategier
Danmark har nogle af verdens mest innovative og teknologisk udviklede virksomheder, og det har gjort Danmark til et af verdens mest digitale, rigeste og grønneste lande og til et af verdens bedste lande at arbejde i. Det kan vi godt være stolte af.

På overfladen ser det godt ud. På EU’s indeks over digitale økonomier og samfund (DESI) ligger Danmark i top tre sammen med Sverige og Finland, som de mest digitaliserede lande i Europa. Det betyder også, at virksomhederne er digitalt modne, men alt for ofte bliver de mange danske tekniske virksomheder mødt af utidssvarende rammevilkår, fordi det offentlige halter bagefter.

Et nyt erhvervsministerium bør udarbejde strategier for, hvordan man ved hjælp af digitalisering fjerner eller forenkler byrdetunge regler

Troels Blicher Danielsen
Administrerende direktør, Tekniq

Det gamle udsagn “work smarter, not harder” har eksisteret længe nok til, at der er lavet memes og ‘motivational quotes’ på det, men det er som om, vi stadig ikke rigtigt har forstået det. Digitalisering handler ikke om at gøre det samme i dag på computeren, som vi i går gjorde på papir. Det handler om at ændre måden, vi arbejder på.

Derfor bør et nyt erhvervsministerium udarbejde strategier for, hvordan man ved hjælp af digitalisering fjerner eller forenkler byrdetunge regler.

For byrderne belaster ikke kun i den enkelte virksomhed, men hele samfundets økonomi. En forenkling af rapporteringer og godkendelser har et milliardpotentiale, og her kunne man eksempelvis frigive tid ved at droppe unødvendige fysiske besøg på virksomheder, der stiller data til rådighed for myndighederne.

Den forhenværende regering har med Digitaliseringsstrategien sat en retning, men der skal reel handling bag ordene.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Blicher Danielsen

Administrerende direktør, Tekniq Arbejdsgiverne
cand.scient.soc.

0:000:00