Debat

Teleanalytiker til Huawei-ansat: Jeg forstår godt, at du vil angribe min troværdighed

REPLIK: Huawei bruger mange penge på at markedsføre et narrativ om, at de er et uskyldigt offer, skriver John Strand i denne replik. 

Det er sjældent, at medarbejderne i Huawei bruger deres ytringsfrihed, skriver John Strand. 
Det er sjældent, at medarbejderne i Huawei bruger deres ytringsfrihed, skriver John Strand. Foto: Tingshu Wang/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af John Strand
Administrerende direktør, Strand Consult 

Jeg har læst Huaweis kommunikationschef Tommy Zwickys kommentar i Altinget, hvor han udlægger den hilsen, som jeg har sendt til ham i forbindelse med hans nye job.

I min hilsen ønsker jeg ham tillykke med jobbet og fortæller ham i 13 punkter, hvad han kan forvente som medarbejder i Huawei.

Desværre er det indlæg, som Altingets læsere har fået fra ham, kun baseret på det, der stod i min første mail. Zwicky har valgt ikke at inddrage de svar, jeg har givet ham på de mails, han har sendt til mig efterfølgende, samt den omfattende dokumentation, der var vedlagt.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Lad mig starte med at sige, at min mail var baseret på den viden, jeg har fået ved at tale med temmelig mange medarbejdere hos Huawei gennem mange år.

Mine 13 punkter tog ikke udgangspunkt i fri fantasi, men i erfaringer som mange nuværende og tidligere Huawei-folk har fra deres arbejde rundt om i verden.

Formålet med min mail var ikke at skræmme dig til dialog. Formålet var at skabe den transparens, som Huawei kæmper imod. 

John Strand, Administrerende direktør, Strand Consult

Afdækker Huaweis påstande 
Det er ikke gået op for Tommy Zwicky, at jeg gennem 25 år har levet af at levere objektiv information til over 170 mobiloperatører fordelt over hele kloden.

I løbet af det sidste to år er vi blevet kontaktet af mange operatører, som gerne vil vide, hvad der er op og ned på det, de læser i medierne. Vores kunder efterspørger information, der afdækker, om det Huawei påstår i deres årsregnskab, i medier, det politiske system og over for deres kunder, er sandt.

Huaweis kommunikation er baseret på et narrativ om, at de er et uskyldigt offer for en gal amerikansk præsidents handelskrig. Historien går tilbage til 2005 og den politik, som Trump fører i relation til Huawei, er en forlængelse af den, Obama indførte i sin første periode. Det er naturligvis ting, som vi har dokumenteret i vores rapporter

Hos Strand Consult har vi kun et mål, og det er at skabe transparens, den transparens, som Huawei ofte kæmper imod, og som vi har beskrevet i rapporten: Fact Check Huawei: What You Need to Know to Understand its Corporate Communication. Næsten 2.500 mennesker har rekvireret rapporten fra os herunder 36 centrale personer fra Huawei. Fem måneder efter vi publicerede den rapport, er der ingen, der har kunnet påvise faktuelle fejl i rapporten.

Myten om 5G 
Huawei har betalt virksomheder som Compass Lexecon, Oxford Economics og the Center for Economic og Market Analyzes (CETA) for at fremføre påstanden, at et forbud mod brugen af Huawei-udstyr vil gøre det dyrere og langsommere at udrulle 5G i Europa.

I rapporten: The real cost to rip and replace Chinese equipment from telecom networks har vi i detaljer dokumenteret, at det ikke er sandt.

Rent faktisk har vi med udgangspunkt i en række operatør-cases senest TDC med deres 5G-lancering dokumenteret, at der ikke er hold i Huaweis påstande. Næsten 3.000 mennesker har rekvireret rapporten, herunder 110 personer fra Huawei. Ti måneder efter vi publicerede den, er der ingen, der har kunnet påvise faktuelle fejl i rapporten.

Læs også

Så kære Tommy Zwicky, jeg kan godt forstå, at du ønsker at angribe min troværdighed. En simpel søgning på nettet dokumenterer, hvordan hundrede af seriøse medier har brugt og bruger vores research til at aflive mange af de myter, som Huawei forsøger at fodre pressen med.

I rapporten Fact Check: 10 Myths That Drive Huawei's Media Narrative har vi valgt at se på de ti vigtigste argumenter, Huawei bruger på websiten Huawei Facts. Næsten 3.000 mennesker har rekvireret rapporten, herunder 56 fra Huawei. Fire måneder efter vi publicerede den, er der ingen, der har kunnet påvise faktuelle fejl i rapporten.

Ytringsfrihed i Huawei? 
Vi har i flere omgange forsøgt at komme i dialog med Huawei. Din kollega Jakub Hera Adamowicz på jeres hovedkontor i Warszawa svarede således på et opklarende spørgsmål, vi stillede: When Mr. Ren (Huaweis øverste chef, red) speaks, Huawei spokespeople listen. We do not have anything to add to what Mr. Ren said.

I USA ville din kollega VP, Risk Management & Partner Relations Tim Danks gerne i dialog med os, indtil jeg foreslog, at vi lavede dialogen skriftligt, og at vi efterfølgende delte den med pressen.

Du siger, at du har ytringsfrihed, det er noget, jeg ofte hører fra folk i Huawei. Det er bare sjældent, de bruger den.

Her kan jeg henlede din opmærksomhed på den høring, der var i det engelske parlament, hvor Dr. Yao Wenbing, Vice President Business Development and Partnerships, Victor Zhang, Vice President and Chief Representative samt Mr. Jeremy Thompson, Vice President, alle sammen fra Huawei UK sagde, at de havde ytringsfrihed. Du finder svarene 9 minutter og 36 sekunder inde i høringen, hvor de bliver spurgt om deres syn på det, der sker i Hong Kong.

Vi vil ikke bekæmpe Huawei
Formålet med min mail var ikke at skræmme dig til dialog. Formålet var at skabe den transparens, som Huawei kæmper imod. Formålet var at lære dig noget om din nye arbejdsplads.

I den mail og de svar, jeg sendte til dig, vedlagde jeg de rapporter, vi har produceret og distribueret. I rapporterne er der detaljeret dokumentation for de påstande, vi kommer med, og der er henvisning til flere hundrede eksterne kilder.

Vi er ikke sat i verden for at bekæmpe Huawei. Vi lever af at fortælle operatører rundt om i verden, hvad der er op og ned på det, I og andre siger.

Det er vores job at gøre det nemmere for direktioner og bestyrelser at navigere i en kompleks verden, hvor Huawei bruger mange penge på at markedsføre jeres narrativ: At I er et uskyldigt offer.

Når alt det er sag, har jeg ondt af din kollega, der kom hjem fra arbejde til en brugt ansigtsmaske spændt ud over postkassen og navneskiltet med hendes kinesiske navn. Det, hun oplevede, er intet i forhold til det befolkningen i Kina og Hong Kong oplever, når styret overvåger og undertrykker befolkningen med massiv hjælp fra Huawei.

Nu hvor du skal til at lære danske børn om 5G, bluetooth, kunstig intelligens og cloud-tjenester på YouTube, så håber jeg, at du og Huawei også vil fortælle om, hvordan styret i Kina benytter jeres teknologi til at undertrykke muslimske børn og deres familier i Kina.

Tommy Zwicky må endelig sige til, hvis der er nogle faktuelle fejl i det, vi har skrevet og sagt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

John Strand

Administrerende direktør, Strand Consult

Tommy Zwicky

Selvstændig kommunikationsrådgiver, Zwicky Media
Journalist (Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, 2005)

0:000:00