Omstridt kinesisk techgigant vil lave tv til danske børn

BØRNE-TV: Huawei vil lave YouTube-videoer, der forklarer danske børn om 5G og kunstig intelligens. Techgiganten håber, videoerne vil blive brugt i skolerne. Venstre vil tage sagen op med minister.

Den kinesiske telegigant Huawei vil lære danske børn om 5G, Bluetooth, kunstig intelligens og cloud-tjenester. Det skal ske gennem små, forklarende videoer på en YouTube-kanal til børn. Kanalen lanceres på fredag, oplyser Huawei.

Udmeldingen vækker bekymring blandt flere danske politikere. Blandt andet Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen.

"Det er de facto den kinesiske stat, der dermed laver børne-tv til danskere via Huawei. Så groft forenklet kan det siges. Der bliver jeg bekymret, for alle kan sige sig selv, at det ikke ligefrem er verdens smarteste idé," siger Michael Aastrup Jensen.

Tv-kanalen til børn kan ses som et modsvar på det internationale pres, Huawei er under. Det vurderer Camilla Tenna Nørup Sørensen, der er lektor på Forsvarsakademiet og forsker i, hvordan Kina agerer som stormagt. Det er en måde at udøve såkaldt soft power på, mener hun:

"Huawei er pressede, og forsøger på forskellig vis at modvirke den mistænkeliggørelse, der sker," siger Camilla Tenna Nørup Sørensen.

Huawei afviser kritik
Kommunikationschef i Huawei, Tommy Zwicky, skal være vært på videoerne. Han er kendt fra DR’s Ultranyt og har indtil for nylig været redaktør for Børneavisen. Han afviser, at videoerne skulle være en kinesisk påvirkningskampagne rettet mod danske børn.

”Vi forsøger ikke at påvirke nogen. Jeg går til kommunikationen på præcis samme måde, som da jeg var på DR og Børneavisen. Det er vigtigt for mig, at det ikke bliver en Huawei-kampagne eller en Huawei-reklame, for så mister det sin validitet i forhold til, at det er en explainer-video, man kan stole på,” siger Tommy Zwicky.

Læs mere i den fulde artikel på Altinget Børn eller Altinget Digital (kræver abonnement). Her kan du blandt andet læse mere om, hvordan Huawei forestiller sig, at videoerne kan bruges som undervisningsmateriale i folkeskolen, og hvorfor Venstre mener, at det ikke bør være muligt.

,

Forrige artikel Brian Mikkelsen vil samle en kriseramt kultursektor Brian Mikkelsen vil samle en kriseramt kultursektor Næste artikel Dagens overblik: Nye ejendomsvurderinger udskydes atter igen Dagens overblik: Nye ejendomsvurderinger udskydes atter igen
Tidligere vidne i statsløsesagen: “Jeg er så ked af, at sådan en sag kommer op igen

Tidligere vidne i statsløsesagen: “Jeg er så ked af, at sådan en sag kommer op igen"

INTERVIEW: En tidligere kontorchef er fast tilhører, når Instrukskommissionen undersøger sagen om Inger Støjberg og den ulovlige adskillelse af asylpar. Engang sad hun selv i vidneskranken. Anger over hendes egne handlinger dengang og frustration over manglende klarhed, når ministre beder embedsfolk krydse lovens grænser, blander sig for Dorit Hørlyck.