Vestager giver Google rekordbøde på 18 milliarder

BØDEBLOKKEN: EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, har endnu en gang været ude med bødeblokken. Denne gang får Google rekordstor bøde.

Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/SCANPIX
Cecilie Gormsen

18 milliarder kroner.

Så meget skal Google betale i bøde for at have misbrugt sin dominerende position i søgninger på nettet.

Det fortæller EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, der mener, at mastodont-søgemaskinen misbruger sin dominans til at vise kunder hen til sin egen tjeneste.

”Hvad Google har gjort, er ulovligt i henhold til EU's konkurrenceregler. Man har frataget andre virksomheder chancen for at konkurrere på deres fordele og for at innovere,” siger Margrethe Vestager og fortsætter:

”Og vigtigst har man nægtet europæiske forbrugere et ægte valg mellem tjenester og den fulde gavn af innovation.”

Givet sig selv bedste eksponering
Sagen mod Google handler mere præcist om tjenesten Google Shopping, der sammenligner priser på produkter. Her har Google ifølge de europæiske konkurrencemyndigheder sørget for at give sin egen indkøbstjeneste den bedste eksponering til skade for både forbrugere og konkurrenter.

Det vil sige, at når brugere har søgt på Google, er søgemastodontens konkurrenter endt længere nede blandt søgeresultaterne, samtidig med at Google har fremhævet sine egne tjenester og annoncer over de andre søgeresultater.

Margrethe Vestager peger på, at Google har udviklet mange innovative produkter og tjenester, der har forandret vores liv. Det er ifølge konkurrencekommissæren en god ting, men det skal ske på lovlig vis.

”Googles strategi for sin sammenligningstjeneste handlede ikke kun om at tiltrække kunder ved at gøre sit produkt bedre end konkurrenternes. I stedet misbrugte Google sin markedsdominans som en søgemaskine ved at promovere sin egen sammenligningstjeneste i sine søgeresultater og degradere konkurrenternes,” siger Margrethe Vestager.

Google uenige i afgørelse
Hos Google er man – ikke overraskende – uenig i tirsdagens rekordstore bøde. Det fortæller Kent Walker, der er juridisk direktør i Google.

”Vi er respektfuldt uenige i konklusionerne, som er annonceret i dag. Vi vil gennemgå Kommissionens beslutning i detaljer, mens vi overvejer at appellere sagen,” siger Kent Walker og fortsætter:

”Når man handler online, vil man gerne finde de produkter, som man leder efter, hurtigt og nemt. Og annoncører vil gerne markedsføre de samme produkter. Det er derfor, at Google viser shoppingannoncer, der forbinder vores brugere med tusinder af annoncører – store og små – på måder, som er brugbare for begge parter.

Tirsdagens bøde på 2,42 milliarder euro, svarende til 18 millarder kroner, er rekordstor. Hidtil har den største bøde, som EU-Kommissionen har straffet en virksomhed med, været på knap otte milliarder. Den blev givet til Intel i 2009.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)