Vestager reagerer på rød bloks varslede indgreb over for techgiganterne: "Det er alletiders"

De røde partier har fat i noget, når de varsler reguleringer af store, internationale tech-selskaber. Altinget har fanget ledende næstformand for EU-Kommissionen Margrethe Vestager til en kort snak om det udspil, der er på vej fra regeringen.

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Birk Sebastian KotkasChris Lehmann

ALLINGE: Det er godt, at de røde partier har meldt sig på banen i et fælles ønske om regulering af techgiganter som Google og Facebook.

Sådan lyder det fra EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager, som reaktion på et interview i dagens udgave af Politiken, hvor statsministeren og støttepartierne varsler nye indgreb.

"Det er alletiders, fordi det er meget vigtigt at få hele debatten om, hvad teknologi egentlig gør ved os," siger kommissæren og fortsætter:

"Danmark er jo traditionelt teknologibegejstret, og det er godt, fordi der er så mange ting, man kan med teknologi. Men det er også en god ting at få øje på bagsiden."

Er det sent, at Danmark melder sig på banen fra så højt niveau?

"Det ved jeg ikke. Det har jeg egentlig ikke tænkt over, om der var noget med timingen. Jeg synes bare, at det er godt, det kommer, fordi jeg tror, at man bliver opmærksom på det på en anderledes måde, end hvis det ikke var et initiativ fra socialdemokraterne og støttepartierne," svarer Margrethe Vestager.

Er du bekymret for, at Danmark måske går enegang på dette her område?

Jeg har noteret mig, at det netop er et debatoplæg. Og der er jo det ved det, når man har at gøre med globale virksomheder, så bliver det svært, hvis hvert enkelt land vil have sin egene specifikke lovgivning. Det er jo noget af det, jeg siger til virksomhederne: prøv at høre, vi ved selvfølgelig godt, at det vi foreslår, er indgribende. Til gengæld er der én lovgivning i Europa i stedet for 27, og det er altså meget nemmere for dem, at have med at gøre," siger hun og fortsætter:

"Og det gør jo også, at Europa i højere grad kan sætte standard, som vi i meget vid udstrækning har gjort i forhold til hele spørgsmålet om personlige oplysninger – altså GDPR – som jo nu kommer her og der og alle vide vegne rundt omkring på kloden, fordi Europa som helhed satte en dagsorden, gjorde til lovgivning og gjorde sig umage med, at gøre det til virkelighed."

Så de skal ramme skiven inden for den ramme, som I har sat i Kommissionen, er din opfordring?
"Jeg synes, at man skal kaste sig ind i lovgivningsprocessen sådan som den kører i øjeblikket, og det tror jeg, at man kan gøre stærkere med den vind i ryggen, der kommer fra et initiativ som dette her," siger hun til sidst, før hun skynder sig videre til næste arrangement.

Altinget fangede den travle konkurrencekommisær på Folkemødet mellem to af mange debatarrangementer, som hun har på programmet i år. Margrethe Vestager er blevet lovet en kopi af diskussionsoplægget, som regeringen præsenterer klokken 13. Derfor var hendes reaktioner baseret udelukkende på interviewet i Politiken.

Regeringens hvidbog bliver præsenteret i forbindelse med Mette Frederiksens partiledertale på Folkemødet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00