Altingets politiske redaktør: Minkrapport viser et dansk embedsværk i krise

Minkkommissionens konklusioner viser, at det danske embedsværk er i krise, lyder det fra Altingets politiske redaktør Esben Schjørring. Han kalder beretningen for "danmarkshistorisk". Statsminister Mette Fredriksen (S) kan ånde lettet op, selvom hun også møder hård kritik, lyder det. 

Statsministeriets
departementschef, Barbara Bertelsen, er en af de embedsmænd, som udsættes for
hård kritik i Minkkommissionens beretning om forløbet bag minksagen.<br>
Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, er en af de embedsmænd, som udsættes for hård kritik i Minkkommissionens beretning om forløbet bag minksagen.
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Lærke Møller Hansen

Den beretning, som Minkkommissionen torsdag har afleveret, efterlader et billede af et dansk embedsværk, som befinder sig i en dyb krise.

Sådan siger Altingets politiske redaktør, Esben Schjørring. Han rejser spørgsmålet om, hvorvidt Statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen kan blive siddende. Hvis hun ikke kan, kan de andre embedsmænd så?

"Kommissionen skulle ikke undersøge om ministre kan drages til ansvar, kun embedsfolk, og det kan skævvride billedet. Men en stor konklusion er, at der er krise i toppen af det danske embedsværk," siger han og fortsætter:

"Departementscheferne i stats-, justits og fødevareministeriet - og rigspolitichefen - kan ifølge kommissionen drages til ansvar for "tjenesteforseelse". Det er danmarkshistorisk. Tilliden til embedsværket er i forvejen dalet de seneste år, og den får et markant ekstra nøk nu."

Støttepartier vil ikke støtte en rigsretssag

Vender vi blikket mod politikerne, bliver der også i beretningen rejst en alvorlig kritik af regeringen og statsminister Mette Frederiksen (S). 

Mette Frederiksen kan på den måde ånde lettet op. Men det kommer med al sandsynlighed til at slide på hendes troværdighed og tilliden til hendes kompetence som regeringsleder.

Esben Schjørring
Politisk redaktør på Altinget

Mette Fredriksen har ifølge kommissionens beretning ikke løjet, og derfor tror Esben Schjørring ikke, at regeringens støttepartier vil gå ind for en rigsretssag mod hende. 

"På det politiske niveau kritiseres regeringen og statsministeren for grov vildledning, men det understreges også, at Mette Frederiksen ikke løj for Folketinget og minkavlerne. Det betyder, at regeringens støttepartier ikke kommer til at støtte en rigsretssag mod Mette Frederiksen, sådan som de borgerlige meget tidligt har krævet. Heller ikke for at vælte regeringen," siger han.

Ifølge Esben Schjørring er det vigtigt at holde øje med om de blå partier vil love, at der bliver nedsat en advokatvurdering, hvis de erobrer regeringsmagten efter næste valg. 

"Mette Fredriksen kan ånde lettet op"

Selvom kritikken er hård af statsministeren, tror han mest på, at sagens konklusioner vil komme til svække hendes troværdighed og kompetencer.

"Mette Frederiksen kan på den måde ånde lettet op. Men det kommer med al sandsynlighed til at slide på hendes troværdighed og tilliden til hendes kompetence som regeringsleder."

Fremadrettet bliver det afgørende for Mette Fredriksen, hvorvidt de øvrige partiledere tager sagen i egen hånd. For så kan situationen vende på en tallerken for regeringen:

"Det man skal holde øje med nu, det er hvem fra partierne, der kører sagen. Lige nu er det over en bred kam officererne og ikke generalerne, altså partilederne. Og den skal op på partilederniveau, før det bliver maksimalt alvorligt for regeringen og Mette Frederiksen. Jeg tvivler på, at den når derop," siger Esben Schjørring.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Schjørring

Politisk redaktør, Altinget
cand.mag. i filosofi (Københavns Uni. 2008)

0:000:00